30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Zanimivosti

KOLESARSKI MARATON JUNAKI VINOGRADOV

E-pošta Natisni

Vinska klet Brda bo letos organizirala že 22. Kolesarski maraton Junaki vinogradov, ki bo 3. junija 2017. Začetki Kolesarskega maratona češenj segajo v leto 1996, ko je Kolesarski center Rog iz Ljubljane v sodelovanju s Kolesarskim društvom Brda in Vinsko kletjo »Goriška Brda« prvič organiziral kolesarski maraton od Ljubljane do Dobrovega, kamor je tedaj prikolesarilo približno 300 udeležencev. Odtlej se je število kolesarjev postopno večalo, rekordno je bilo leto 2011 s 1385 udeleženci. Ta rekreativna kolesarska prireditev ima start v Ljubljani, postanek v Ajdovščini in cilj v Vinski kleti »Goriška Brda« na Dobrovem – vse skupaj znaša 108 km. Več na http://klet-brda.si/sl/maraton-junaki-vinogradov/ A. J.
Klet Brda je na enem od najpomembnejših vinskih ocenjevanj na svetu, VINALIES INTERNATIONALES v Parizu, prejela zlato medaljo za Rebulo Bagueri superior 2013 in srebrno za Sauvignon blanc Bagueri superior 2013. Najvišja odličja prihajajo še s svetovnega ocenjevanja Chardonnayev, prav tako v Franciji, kjer je Chardonnay Bagueri 2012 dobitnik zlate medalje, Chardonnay Quercus pa srebrne.

 

IDA SIMONČIČ POSTALA LETOŠNJA MLEČNA KRALJICA

E-pošta Natisni

Mlekarna Celeia je aprila 2017 slovesno razglasila zmagovalko izbora za mlečno kraljico Zelene doline Slovenije 2017/2018. Krono si je s svojim znanjem o kmetijstvu in mlekarstvu letos prislužila 22-letna Ida Simončič iz Podsrede. Ida je študentka 1. letnika podiplomskega študija živilstva v Ljubljani, doma pa imajo kmetijo, ki je usmerjena v pridelavo mleka. V tem letu bo promovirala uživanje mleka, saj pravi, da jo je ta z življenjem bogata bela tekočina s svojo pridelavo tako pritegnila, da jo želi spoznavati tudi skozi študijska leta. Na dogodku so že 35. zapored podelili tudi priznanja največjim proizvajalcem mleka. Na prvem mestu je bila Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga, ki je lani za Mlekarno Celeia prodala več kot 27 milijonov litrov mleka, sledili sta ji Kmetijska zadruga Šaleška dolina in Kmetijska zadruga Šmarje.
Povzela po virih Mlekarne Celeia V. V.

 

MAJA ŽIBERT, NOVA VINSKA KRALJICA SLOVENIJE

E-pošta Natisni

V Radencih je bila januarja 2017 slovesno okronana 21. Vinska kraljica Slovenije. Ta naziv letos pripada Maji Žibert iz Šentruperta. Nova vinska kraljica bo v letu 2017 združevala slovenske vinorodne dežele ter slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na prireditvah doma in po svetu. Vinsko kraljico sta okronala Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, in mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ob prejetju naziva je nova kraljica poudarila, da bo nadaljevala poslanstvo svojih predhodnic in ministru zagotovila podporo vinogradnikov pri boju za slovenski teran. Maja Žibert je stara 23 let, prihaja iz Novega mesta, po izobrazbi je diplomantka turizma in nadaljuje študij v 2. letniku magistrskega študija turizma na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru v Brežicah. Je tudi prorektorica za študentska vprašanja Univerze v Mariboru, članica več društev, turističnih, kulturnih in prostovoljnih skupin, večkratna prostovoljka na mednarodnih prostovoljskih misijah ter aktivna pevka v glasbeni skupini Lilith. Za vino kraljice si je izbrala modro suho vino frankinjo premium letnik 2015 Vinske kleti Krško. Prireditve se je udeležil tudi Bogdan Štepec, direktor Zadružne zveze Slovenije, ki je iskreno čestital novi vinski kraljici in dejal, da ga veseli, da je »Slovenija bogatejša za novo ambasadorko slovenskih vin in vinarjev«. Štepec ob tem poudarja, da smo za promocijo Slovenije in njenih kakovostnih izdelkov odgovorni vsi, vsak državljan Slovenije. »Verjeti moramo v svoje doma pridelane izdelke, v njihovo kakovost in prodajno vrednost,« je poudaril in dodal, da »bomo samo tako lahko tudi tujce prepričali v slovenski izdelek«.
V. V.

 

JOŽEFOV SEJEM V PETROVČAH

E-pošta Natisni

V nedeljo, 19. marca 2017, lahko med 8. in 20. uro obiščete 29. Jožefov sejem v Petrovčah. Sejem se bo začel z mašo ob 8. uri in 10. uri v petrovški baziliki, maševal bo Izidor Pečovnik - Dori. Ob bogatem sejemskem dogajanju lahko obiščete tudi razstavo Kjer ajda zori, se med cedi in se poveselite z ansamblom Dori. Sejem organizirajo Hmezad Kmetijska zadruga Petrovče, KGZS – Kmetijsko-gozdarski zavod Celje, ZKŠT Žalec, Društvo podeželskih žena občine Žalec in Občina Žalec. A. J.

 

ZVEZA KMETIC SLOVENIJE IZDALA KOLEDAR

E-pošta Natisni

Januarja 2017 je Zveza kmetic Slovenije na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predstavila svoj prvi predstavitveni koledar zveze za leto 2017. S koledarjem zveza svoje delo in pomembnejše aktivnosti skozi leto predstavlja širši javnosti. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je čestital zvezi ob izdaji koledarja in dodal: »Zadruge in zveza zelo dobro sodelujemo z Zvezo kmetic Slovenije in posameznimi društvi podeželskih žena in deklet, ki aktivno delujejo na podeželju, pri pripravi raznih dogodkov na podeželju. S svojim delom in vloženim trudom ohranjajo tradicijo in običaje na podeželju, negujejo pristno slovensko kulinariko in s tradicionalnimi recepti bogatijo tudi zbirko za prihodnje rodove. Želim jim še naprej uspešno delo, ki ga bomo z veseljem in po svojih močeh podpirali tudi v prihodnje, saj so kmečke žene zares biser slovenskega kmetijstva.« A. J.

 

VELIKA NOČ PRINAŠA OBLOŽENE MIZE

E-pošta Natisni

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, ko verniki praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Velikonočni prazniki se tradicionalno začnejo s cvetno nedeljo, ki je zadnja nedelja pred veliko nočjo – letos bo to nedelja, 9. april 2017, ko k blagoslovu verniki prinesejo cvetnonedeljske butare. Sledi ji veliki teden, ki je namenjen pripravljanju prazničnih jedi. Te imajo simbolični pomen; pirhi simbolizirajo kaplje Kristusove krvi, hren predstavlja žeblje, s katerimi je bil Jezus pribit na križ, šunka Kristusovo telo, potica pa je simbol trnjeve krone Kristusa. Po postu velikonočnega petka in blagoslovu jedi na velikonočno soboto sledi velikonočna nedelja oziroma velika noč, ki po jutranji maši in žegnu prinaša pojedino velikonočnih jedi. Velikonočni prazniki se zaključijo z velikonočnim ponedeljkom, ko po nekaterih krajih potekajo različne igre s pirhi. Po različnih virih povzela V. V.

 

SEMINAR O HMELJARSTVU V LAŠKEM

E-pošta Natisni

V Laškem je 10. februarja potekal tradicionalni 54. Seminar o hmeljarstvu. Ob pestri mednarodni udeležbi je bila predstavljena Uredba o dopolnilnih dejavnostih na kmetijah, napovedane so bile aktivnosti 36. Evropskega pivskega kongresa, ki bo maja v Ljubljani. Opisane so bile lastnosti in možnosti zaščite novih sort hmelja ter povzeti izsledki poskusnega varjenja za vrednotenje pivovarske vrednosti slovenskih sort hmelja v letih med 2008 in 2014. Drugi del dogodka je bil namenjen predavanjem o tehnologiji pridelave hmelja, predstavili so se tudi trije mali pivovarji. M. P.

 

110 LIP OB 110-LETNICI SEMENARNE LJUBLJANA

E-pošta Natisni

Semenarna Ljubljana letos praznuje 110 let neprekinjenega delovanja podjetja. Zimski meseci so za Semenarno Ljubljana čas intenzivnih priprav na novo spomladansko sezono. Trenutno poteka proizvodnja v dveh izmenah, delavci pa vsak mesec pripravijo več milijonov semenskih vrečic, ki bodo od januarja naprej na voljo kupcem. Letošnja sezona je bila kljub prvomajskemu snegu, ki je vrtičkarje zaustavil pri spomladanskem zagonu na vrtu, za Semenarno uspešna. Podjetje je na domačem in tudi na tujih trgih doseglo tolikšno rast, da se uvršča med hitreje rastoča podjetja v panogi. Hkrati dosega stroškovno učinkovitost z optimizacijo procesov. Da bi čim bolj ustreglo kupcem, se trudi tudi na razvojnem področju. »Pozitivno poslovanje Semenarni omogoča redno poravnavanje vseh tekočih obveznosti do dobaviteljev, države, zaposlenih, ob tem pa odplačuje še stare kredite, ki so se nakopičili pod prejšnjimi lastniki in zaradi katerih se je družba znašla v postopku prisilne poravnave. Družba bo do 6. februarja 2016 v skladu s sklepom sodišča v celoti poravnala obveznosti iz naslova prisilne poravnave. Vzporedno tečejo tudi pogajanja z bankami upnicami za reprogram starih dolgov, tako da bo družba lažje dosegala zastavljene cilje,« je povedal Aleš Šabeder, direktor Semenarne Ljubljana. Semenarna Ljubljana je ob svojem jubileju Mestni občini Ljubljana podarila 110 sadik lip, ki jih bodo v naslednjih petih letih zasadili po Poti spominov in tovarištva ter tako prispevali k ozelenitvi mesta. Novembra 2016 sta Aleš Šabeder, direktor Semenarne Ljubljana, in Zoran Jankovič, župan Mestne občine Ljubljana, na Koseškem bajerju simbolično posadila prvo sadiko lipe. A. J. in V. V.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij