BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

BODIMO POŠTENI DO SEBE...

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Zanimivosti

20. JUBILEJNI KOLESARSKI MARATON ČEŠENJ

E-pošta Natisni

Vinska klet Goriška Brda letos v soboto, 6. junija 2015, že 20. zapored prireja Kolesarski maraton češenj. Kolesarski maraton češenj je rekreativna kolesarska prireditev s startom v Ljubljani, postankom v Ajdovščini in ciljem v Vinski kleti »Goriška Brda« na Dobrovem – vse skupaj 108 km. Maraton se začne ob 8.30 uri in poteka v vsakem vremenu, prihod kolesarjev v klet je predviden ob 13.30 uri. Več informacij na http://www.klet-brda.si/si/maraton-cesenj. N. Š.

 

MLADI SO SE POMERILI V ZNANJU IZ KMETIJSTVA

E-pošta Natisni

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine sta v aprilu 2015 na Gomilskem organizirali državni kviz »Mladi in kmetijstvo 2015«. Letošnji gostitelji so bili mladi iz vrst DPM Spodnje Savinjske doline, ki so si lani priborili čast, da je kviz organiziran v njihovi regiji in pod njihovim vodstvom. Na kvizu se je devet ekip pomerilo v znanju iz tem o jagodičju, polžih, ohranjanju biotske raznovrstnosti in o drogah. Slavila je ekipa DPM Mislinjske doline, tako da se kviz drugo leto seli na Koroško. Zapisala Petra Simonišek

 

S KARTICO KLUBA KALIA DO UGODNEGA KREDITA DBS

E-pošta Natisni

Deželna banka Slovenije v sodelovanju s Semenarno Ljubljana članom kluba Kalia, torej strankam trgovin Kalia in Rodovita, ponuja ugodne spomladanske kredite za kmetijsko dejavnost, ureditev vrta in uresničitev tudi tistih želja, ki niso vezane na kmetovanje in vrtnarjenje. S kartico kluba Kalia si lahko ugoden kredit zagotovite v 85 poslovalnicah Deželne banke Slovenije do konca junija. S. V.

 

15. VRH KMETIJSKIH IN ŽIVILSKIH PODJETIJ

E-pošta Natisni

Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pripravlja 15. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij, ki se bo odvijal 3. junija 2015 v Portorožu. Organizatorji pripravljajo pester program z uglednimi gosti iz tujine in Slovenije. Predstavljena bo ocena razmer v kmetijstvu in živilstvu ter poslovanje panoge v letu 2014. Ugledni gostje iz tujine pa se bodo dotaknili hrvaške živilske industrije in trgovine JV Evrope. Več na http://vrh-zkzp.gzs.si/.

 

MUZEJ OD PLANINE DO PLANIKE KOBARID

E-pošta Natisni

V Mlekarni Planika Kobarid so uredili muzej Od Planine do Planike, ki so ga posvetili predstavitvi tradicije pašništva in sirarstva v Posočju od njenih prvih začetkov pa vse do proizvodnje v Mlekarni Planika danes. V muzeju se obiskovalci seznanite z osnovami mleka in njihovimi frakcijami, kot so sirotka, skuta, maslo in pinjenec, izveste vse o izdelavi sira in masla, lahko pa se tudi preizkusite v molži krave Cike. V sklopu muzeja si lahko ogledate kratek filmček. Po dogovoru vam pripravijo tudi degustacijo izdelkov ali pastirsko malico ali kosilo. Več informacij je na spletni strani www.mlekarna-planika.si. U. M.

 

ZASTIRANJE TAL

E-pošta Natisni

Predvsem v poletnem času je največja težava pridelovalcev zagotavljati zadostno količino vode za rastline. Eden od načinov, kako zadržati vodo v tleh oziroma preprečiti njeno izhlapevanje s površine tal, je zastiranje. Uporabljajo ga predvsem vrtičkarji in pridelovalci zelenjave. Pri pokritih tleh je manjše nihanje vlažnosti in temperature tal, manj dela z zalivanjem, boljši so pogoji za razvoj korenin in mikroorganizmov. Tla so tudi manj zbita in manj plevela bomo imeli. Z zastirko tla obogatimo s hranili. Tudi čez zimo je dobro tla brez vegetacije pokriti, da ne bodo spomladi zbita in jih bomo lažje obdelovali.

Za zastiranje je najbolje uporabiti naravne materiale, kot so posušena pokošena trava, slama, listje, žagovina, koprive in druge listnate rastline, ki ne semenijo, ter ovčja volna. Na peščeni zemlji se dobro obnesejo tudi lesni sekanci. Zastirka iz slame ali žagovine odvrača polže. Za odganjanje polžev lahko dodamo zastirki tudi liste bezga in pelina, gozdno praprot, vratič, rman, drobnjak in pastinak. Med kapusnice pa natrosimo liste in stebla paradižnika ali pelina, da bomo zmanjšali število bolhačev in gosenic na kapusnicah. Za oblikovanje poti v vrtu uporabimo lubje ali lesne sekance.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 

V PRIČAKOVANJU POMLADI

E-pošta Natisni

V marcu nas topli dnevi že vabijo na prosto, in če so tla dovolj topla, se lotevamo tudi vrtnih opravil – sajenja drevja, prekopavanja gredic, gnojenja vrtne trate …

Vrtne gredice med prekopavanjem in pripravo na setev in sajenje založno pognojimo z organskim gnojilom Valentin Eko. Gredice vedno gnojimo dva do tri tedne pred setvijo, zato si naredimo načrt, kdaj bomo na prosto opravili prve setve. Če so tla dovolj topla, na prosto sejemo bob, grah, pastinak in špinačo. Da nas ne bi presenetile nizke temperature, gredice pokrijemo z vrtno tkanino Valentin.


Fotografija: Stvari, ki jih začetnik potrebuje za prve setve na gredico


Ob koncu meseca v dovolj ogreto zemljo lahko že sadimo čebulček in česen. Na toplem vzgajamo sadike paradižnika, paprike, cvetače, zelja, ohrovta in pora, v toplo gredo pa posejemo tudi solato berivko, korenček, redkvico in zeleno.
V sadnem vrtu za boljšo rodnost obrezujemo predvsem jablane in hruške ter pazimo, da pustimo na drevju primerno razmerje cvetnih in listnih brstov. Ko ne zmrzuje več in so tudi tla dovolj ogreta, začnemo saditi drevje in grmičevje. Razen novo posajenega drevja pognojimo tudi stara drevesa. Uporabimo mineralna gnojila z nizko vsebnostjo dušika ali organsko gnojilo Valentin Eko.

Če je sneg že skopnel, trato v vrtu pograbimo in zrahljamo, da prezračimo korenine, ter jo pognojimo z gnojilom za trato Valentin. Z dosejevanjem praznih mest pa še kakšen dober mesec počakajmo. A. T.

 

ZELIŠČA – ČAROBNE RASTLINE ZA VSAK DOM

E-pošta Natisni

V navadi je že, da za izboljšanje okusa in arome številnih jedi ali za pripravo osvežilnih čajev uporabljamo različna zelišča in dišavnice, tako da je zeliščna gredica na vrtu ob hiši že skorajda nepogrešljiva. Kaj pa, če nimamo vrta? Naredimo vrtiček kar v stanovanju, kjer zelišča gojimo v lončkih.

Nova kolekcija posebnih zelišč MAGIC HERBS Semenarne Ljubljana vsebuje 15 različnih semen zelišč. Vsako od njih ima posebne lastnosti ter blagodejno vpliva na naše počutje in okolico, večina teh zelišč je tudi medonosna.

Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij