Zaninivosti

OBHODI KURENTOV VPISANI NA SEZNAM UNESCO

E-pošta Natisni

Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine je na svojem letnem zasedanju, ki je potekal v Južni Koreji v začetku decembra 2017, sprejel odločitev o vpisu obhodov kurentov na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Obhodi kurentov spadajo med vidnejše tradicionalne pustne šege v Sloveniji, kurent pa je najbolj množičen tradicionalen in prepoznaven pustni lik, ki se dokumentirano pojavlja vsaj že od leta 1880. Lik kurenta, ki po ljudskem verovanju odganja vse slabo ter prinaša srečo in zadovoljstvo, je tudi eden od simbolov slovenske identitete. Obhodi kurentov so po Škofjeloškem pasijonu druga enota slovenske nesnovne kulturne dediščine, ki je vpisana na Reprezentativni seznam. Povzela B. J.

 

MLADA KMETICA IN MLADI GOSPODAR LETA 2017

E-pošta Natisni

Septembra 2017 je v Gorjah na Gorenjskem že šestnajstič potekal izbor Mlada kmetica in mladi gospodar leta 2017, ki ga je organiziralo podjetje ČZD Kmečki glas v sodelovanju z Občino Gorje, Občino Bled in Društvom žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje. Na tekmovanju se je pomerilo deset mladih kmetic in šest mladih gospodarjev. Naziv mladi gospodar leta 2017 si je priboril Jakob Dolinar iz Stare Oselice, naziv mlade kmetice leta 2017 pa je osvojila Tatjana Ladinek iz Breznice pri Prevaljah. A. J.


4. SLOVENSKI PODEŽELSKI PARLAMENT

E-pošta Natisni

4. Slovenski podeželski parlament, ki je bil posvečen iskanju sožitja med podeželjem in kmetijstvom v luči prihajajočih sprememb skupne kmetijske politike po letu 2020, se je odvijal septembra 2017 v Novem mestu. Okoli 200 predstavnikov slovenskega podeželja, vključno z vidnimi predstavniki strokovne in politične javnosti, je ob prisotnosti udeležencev iz drugih evropskih držav razpravljalo o aktualnih izzivih slovenskega podeželja. Prisluhnili so uglednim gostom in poglabljali znanje na desetih tematskih delavnicah. V okviru podeželskega parlamenta je potekala tudi delavnica na temo zadružništva, kjer smo skupaj z udeleženci iskali odgovore na ključne izzive zadružništva v prihodnje, zlasti v smeri iskanja ukrepov, ki bodo spodbudili razvoj zadrug ter zagotavljali čim boljše storitve za člane in trajno konkurenčnost tudi v prihodnji politiki razvoja podeželja in drugih politikah. Več o dogodku na www.program-podezelja.si. A. J.

 

MATHIA DE LUCA, NOV PROIZVOD IZ VINSKE KLETI METLIKA

E-pošta Natisni

V Vinski kleti Metlika so ob zaključku uspešnega leta 2017 svečano predstavili nov proizvod, ki je luč sveta ugledal pod imenom Mathia de Luca. Gre za stari vinjak Mathia de Luca z oznako VSOP, ki je rezultat dolgotrajnega dela strokovnjakov in zaposlenih Vinske kleti Metlika. Najboljše vino iz izbranega grozdja, skrbno izpeljana destilacija v kolonskem kotlu in pet let zorenja v 225-litrskih barikih odražajo eleganco in prefinjenost tega žlahtnega vinskega destilata. Na dogodku ob prvi predstavitvi vinjaka je o zgodovini vinogradništva na Metliškem govoril zgodovinar Janez Weiss, ki je med brskanjem po arhivih postal pozoren prav na Mathio De Luco.

Več ...

PARTNERSKO KMETIJSTVO V BRKINIH

E-pošta Natisni

V Slovenski vasi je potekala konec junija okrogla miza ob zaključku projekta Partnersko kmetijstvo v Brkinih, ki je potekal od marca 2017 v okviru programa »Po kreativni poti do praktičnega znanja« ter spodbuja sodelovanje in prenos znanja med lokalnim prebivalstvom, prakso in univerzo. Projekt je potekal v sodelovanju študentov Filozofske fakultete, Ekonomske fakultete in Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Na okrogli mizi so predstavili rezultate projekta in skupaj z gosti in kmeti govorili o različnih možnostih partnerskega kmetovanja in podpornega okolja. A. J.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij