Zaninivosti

Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga Kranj bo praznovala

E-pošta Natisni
Na sedežu zadruge v Kranju bo predvidoma 2. oktobra 2011 potekala slovesnost ob 50-letnici Kmetijsko-gozdarske zadruge Sloga Kranj.
 
Zadružništvo na območju Kranja se je začelo razvijati že konec 19. stoletja, ko so bile ustanovljene prve hranilnice in posojilnice. Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga Kranj je bila ustanovljena leta 1961 z združitvijo manjših zadrug s področja Kranja. Osnovne naloge zadruge so bile opravljanje kmetijske dejavnosti, pospeševanje kmetijstva, odkup kmetijskih pridelkov, oskrba kmetov z repromaterialom za kmetijstvo in gozdarstvo ter prodaja kmetijske mehanizacije. Od leta 1976 je zadruga Sloga Kranj delovala kot Temeljna zadružna organizacija v okviru Gorenjske kmetijske zadruge vse do leta 1992, ko je ponovno postala samostojna zadruga v obliki, kakršni deluje še danes. Zadruga Sloga je začela širiti svojo dejavnost leta 1993 z nakupom novih poslovnih prostorov v Kranju. Zgradila je nov trgovski center s sodobno trgovino. Leta 2003 je pripojila Gozdarsko zadrugo Sv. Katarina iz Slapa nad Tržičem. V letu 2004 je kupila kmetijsko podjetje KŽK iz Kranja, kjer obdeluje 900 ha kmetijskih zemljišč in redi okrog 800 glav goveje živine. Leta 2006 je zadruga kupila poslovne prostore v Beltincih v Prekmurju, leta 2007 je pripojila zadrugo Lovrenc na Dravskem polju, kjer ima dve poslovalnici, letos pa je odprla še poslovalnico v Šmarjah pri Jelšah in v Novem mestu.
Foto: zadruga 50 let, arhiv KGZ Sloga Kranj
 
Tomaž Šifrer, predsednik zadruge: »Zadruga z nakupom več poslovnih prostorov in pripojitvijo Kmetijske zadruge Lovrenc na Dravskem polju širi svojo dejavnost odkupa in oskrbe po vsej Sloveniji. Zadruga šteje 430 članov in ima skupaj s hčerinskimi družbami 140 zaposlenih. Letno ustvarimo 32 milijonov evrov prometa. Zadrugi sta cilj zadovoljen kmet in dobro sodelovanje, saj, kot pravi naš slogan, v slogi je moč.«

 

 

Priznanja Zadružne zveze Slovenije

E-pošta Natisni

Osrednji dogodek na sejmu AGRA v Gornji Radgoni je bil dan slovenskih zadružnikov. Na ta dan smo zaslužnim zadružnicam in zadružnikom podelili priznanja za njihove dosežke. Podelili smo 18 letnih priznanj za prispevek k razvoju zadružništva, dve priznanji za trajen prispevek k razvoju zadružništva in tri priznanja zadrugam ob njihovem jubileju. Zadružna zveza Slovenije nagrajencem iskreno čestita!

Zgornjesavinjska kmetijska zadruga Mozirje praznuje

E-pošta Natisni

 

Zgornjesavinjska kmetijska zadruga Mozirje praznuje 50 let delovanja in 120 let zadružništva v Zgornjesavinjski dolini
 
Hranilništvo in zadružništvo sta med pomembnejšimi usmerjevalci razvoja kmetijstva in podeželja v Zgornjesavinjski dolini. Za začetke zadružništva v Zgornjesavinjski dolini se šteje leto 1890, ko je bila ustanovljena prva hranilnica in posojilnica v Gornjem Gradu. Temu zgledu so sledili tudi v drugih krajih z ustanavljanjem in delovanjem kmečkih hranilnic in zadrug na področju kmetijstva. Zadruge so delovale na različnih področjih, od pašništva, sadjarstva, lesarstva do živinoreje in podobno. Bogata zgodovina zadružništva povezuje tamkajšnje kmete in ohranja močno zadružno zavest, ki jo kmetje uspešno gradijo v zadrugi, ki je pred 50 leti, natančno 13. februarja 1961, nastala s spojitvijo 11 krajevnih zadrug pod imenom Zgornjesavinjska kmetijska zadruga s sedežem v Mozirju.
 
Stanko Zagožen, predsednik zadruge:
»Zgornjesavinjska kmetijska zadruga Mozirje danes odkupuje mleko, klavno živino, jagnjeta, konzumna jajca, hmelj in les. Ukvarjamo se s trgovino na drobno, gostinstvom, prevoznimi storitvami in imamo mehanično delavnico, ki opravlja servisno dejavnost za lastne potrebe. Zadruga letno ustvari 22 milijonov evrov prihodkov, zaposluje 163 delavcev in združuje več kakor 430 kmetov.«

 

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij