Zaninivosti

KULINARIČNO DOŽIVETJE PO PRIMORSKO V LJUBLJANI

E-pošta Natisni

Septembra 2016 so se v Ljubljani na kulinarični prireditvi Po Primorsko predstavila primorska živilska podjetja in zadruge. Obiskovalci so lahko ob kulturnem programu pokusili mesne jedi, mesnine, mlečne izdelke, ribje jedi, testenine, zelenjavo, sadje ter bela in rdeča vina. Na prireditvi so sodelovali KZ Agraria Koper, Vinakras Sežana, Vinska klet Goriška Brda, KZ Tolmin, Mlekarna Planika Kobarid in KGZ Idrija. S prireditvijo so primorska živilska podjetja in zadruge želele dati svoj pečat k praznovanju ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini.
V. V.

 

KMETICA LETA 2016 JE JELKA KRIVEC

E-pošta Natisni

V Zagorju ob Savi je oktobra 2016 Zveza kmetic Slovenije pripravila tradicionalno prireditev »Izbor kmetice leta«. Naziv kmetica leta so letos podelili že trinajstič, podeljujejo pa ga za opravljeno delo in prizadevanje kmetic oziroma podeželskih žena v lokalnem in širšem okolju. Letošnja kmetica leta je postala Jelka Krivec iz Društva podeželskih žena Mirna Peč, ob prejetju naziva pa je povedala, da je biti kmetica lepo: »Največji izziv je, da si pridelujemo domačo hrano, da osveščamo ljudi, naj kupujejo domačo hrano, in da se vsi skupaj trudimo za čistejše okolje.« Krivčeva skupaj z možem dela na kmetiji, ki obsega šest hektarjev zemlje in štiri hektarje gozda, in obvlada delo z vsemi kmečkimi stroji; kosi, obrača, vozi nakladalko, dela z motorno žago. Pred leti je njena kmetija dobila priznanje za najlepše urejeno kmečko domačijo. Je tudi članica govedorejskega in vinogradniškega društva, v društvu mirnopeških podeželskih žena je že osem let članica upravnega odbora, sodeluje tudi na meddruštvenih tekmovanjih. Prireditev je potekala v znamenju 15. oktobra, svetovnega dne kmetic, ki so ga leta 2007 razglasili Združeni narodi.
V. V.

LICITACIJA VREDNEJŠIH LESNIH SORTIMENTOV V SLOVENIJI

E-pošta Natisni

Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije organizirata že enajsto licitacijo vrednejšega lesa, ki bo januarja in februarja 2017 v Slovenj Gradcu. V novembru in decembru si je bilo že mogoče ogledati primerne sortimente in posek, januarja bodo hlode pripeljali na prostor za licitacijo, nato pa bodo sledili ogled za kupce, odpiranje ponudb in dan odprtih vrat. Paradni drevesni vrsti sta še vedno gorski javor in oreh, zaželene pa so tudi sadne drevesne vrste, predvsem sliva in jablana. V zadnjem času ceno pridobivata hrast in brest. Zanimive so še redke drevesne vrste, kot sta brek in cipresa. Na slovenski licitaciji se dobro prodajata tudi smreka in macesen. V. V.

 

TONI KUKENBERGER JE INOVATIVNI MLADI KMET 2016

E-pošta Natisni

Za naziv inovativnega mladega kmeta se je v letu 2016 potegovalo šest kandidatov, laskavi naziv pa je pripadel Toniju Kukenbergerju s kmetije Kukenberger iz Gorenjih Ponikev pri Trebnjem. Na govedorejski kmetiji Kukenberger mleko na domu predelajo in večino izdelkov neposredno prodajo. Toni je tako razvil inovativno prevozno molzišče za molžo na pašniku, ki je primerno za sočasno molžo štirih krav, in pokrito, kar omogoča molžo v vsakem vremenu. Tekmovanje, ki odkriva in spodbuja inovativnost pri mladih, sta organizirala Zveza slovenske podeželske mladine in Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, nagrado pa so na slavnostni prireditvi v Veliki dvorani predsedniške palače podelili 18. novembra 2016. V. V. in A. J.

LETO 2017 – MEDNARODNO LETO TRAJNOSTNEGA TURIZMA ZA RAZVOJ

E-pošta Natisni

Organizacija združenih narodov je leto 2017 razglasila za mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj, ki naj bi prispevalo k boljšemu razumevanju med narodi, k večjemu zavedanju bogate dediščine civilizacij in različnosti kultur ter posledično h krepitvi miru na svetu. »To je edinstvena priložnost za turistični sektor, da prispeva k trajnostnemu razvoju tako na področju gospodarstva kot tudi sociale in okolja,« je ob tej priložnosti dejal generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Taleb Rifai. V. V.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij