Zdravje

KOROMAČ JE ZDRAVA POPESTRITEV PREHRANE

E-pošta Natisni

Je tudi ena od najstarejših zdravilnih rastlin, ki so jo uporabljali že stari Egipčani in slavni zdravniki antike. V srednjem veku so ga prištevali med devet svetih zelišč za preprečevanja raznih bolezni. Bil je med najpomembnejšimi zdravilnimi zelišči v apoteki svete Hildegarde. Je okusna zelenjava, začimba in učinkovita zdravilna rastlina.

Koromač ali sladki komarček (Foeniculum vulgare) vsebuje velike količine vitaminov in mineralov ter vlaknin. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov pomaga vzdrževati zdrav imunski sistem. V ljudski medicini so cenjene njegove protivnetne in protibolečinske lastnosti. Učinkovine vsebuje cela rastlina, uporablja se tudi eterično olje. Koromač pospešuje izločanje sluzi in blaži krče, zato se uporablja pri težavah s prebavili in dihali. Je učinkovit pri vseh želodčno-črevesnih težavah, povečani želodčni kislini, protinu, slabokrvnosti, astmi, nižanju krvnega tlaka. Blaži menstrualne krče in težave v klimakteriju. Ugodno deluje na sečila, blaži glavobol, uporablja se tudi za izboljšanje spomina, pomaga pri demenci, disleksiji in depresiji ter pomirja. Korenina koromača čisti kri. Žvečenje surovih semen pa učinkovito preprečuje gripo, slab zadah, razkužuje ustno votlino, pomiri kolcanje ter blaži občutek lakote.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 

ZDRAVJE V ŠPARGLJIH

E-pošta Natisni

Šparglji ali beluši (Asparagus officinalis) so ena od najbolj znanih zdravilnih rastlin, ki so jih poznali že stari Kitajci, Egipčani, Grki in Rimljani. Najprej so jih uporabljali kot zdravilno rastlino, šele pozneje so jih začeli ceniti kot delikatesno zelenjavo. Šparglji sodijo med prve vrste pomladne zelenjave. Njihova sezona, ki se začne z aprilom in traja vse do sredine junija, doseže vrhunec ravno okoli prvomajskih praznikov.

Šparglji so zelo zdravo živilo, ki naj bi pomagalo pri mnogih tegobah. Vsebujejo mnogo vitaminov in mineralov. Zaradi diuretičnega delovanja jih priporočajo pri povišani temperaturi in za odvajanje vode iz telesa. Čistijo ledvice, mehur, sečne kanale, kri, črevesje in jetra. Pospešujejo prebavo in spodbujajo delovanje ledvic ter krepijo imunski sistem. Šparglji so bogat vir rutina, ki krepi stene krvnih žil in kapilar. Zaradi vsebnosti zdravilnih snovi in nizke vsebnosti ogljikovih hidratov ter maščob in obenem velike vsebnosti vlaknin so odlična dietna prehrana za sladkorne bolnike, revmatike, bolnike z osteoporozo ter bolnike s težavami srca in ožilja. Vsebujejo učinkovine, ki zmanjšuje tveganje za nastanek rakavih obolenj in so učinkovite tudi v boju organizma z rakom.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 

MOČAN IMUNSKI SISTEM JE TEMELJ ZDRAVJA

E-pošta Natisni

 

Vse civilizacije so imele učinkovite zdravilne prakse. Ljudje so bili nekdaj neprimerno bolj vpeti v naravo in so vedeli, kako varovati zdravje in si pomagati v bolezni in ob poškodbi. Spomnimo se, da si živali v naravi same najdejo zel, ki jim koristi v primeru bolezni. Te rastline delujejo tako, da spodbudijo lastno telesno in naravno zdravilno sposobnost s tem, ko organizem uravnovesijo in očistijo.

Presno kislo zelje in repa, listnati ohrovt ter črna redkev so zlasti pozimi odličen vir svežih hranil, ki krepijo imunski sistem. Imunski sistem spodbujajo tudi ameriški slamnik, česen, čebula, ingver, cimet, med, propolis in matični mleček. V naravi najdemo kar nekaj rastlin, ki so učinkovite proti škodljivim mikrobom in na katere ti ne razvijejo odpornosti tako kot na antibiotike ter ne uničujejo koristne mikroflore v organizmu. V tem je modrost naravnih pripravkov. Protimikrobno delujejo tudi por, drobnjak, hren, korenje, pesa, zelena, zelje, jabolka, borovnice, brusnice, oreh, brinje, listi oljke, bezeg, meta, melisa ter mnoge začimbe, kot so žajbelj, origano, lovor, bazilika in timijan.

Pomemben je tudi zdrav življenjski slog, zlasti redna telesna aktivnost, dovolj kakovostnega spanja, upočasnitev življenja in obvladovanje stresa ter ustrezna prehrana. Vsak dan pojejte čim več svežega sadja, zelenjave in jedi, bogatih z vlakninami, ter pijte dovolj čiste vode.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij