Zdravje

ZDRAV KOT DREN

E-pošta Natisni

Te besede slišimo kdaj od starejših ljudi, vendar danes marsikdo ne ve več, kaj ima dren opraviti z zdravjem. Le redki zeliščarji še uporabljajo rumeni dren. Pri drenu je učinkovit ves nadzemni del rastline. Spomladi, kmalu zatem, ko skopni zadnji sneg, dren zacveti s socvetji drobnih rumenih cvetov. Cvetoče vejice so ponekod v Sloveniji sestavni del butar ali presmecev, ki so značilni za cvetno nedeljo in ki po ljudskem verovanju prinesejo obilen pridelek in ščitijo dom. Drenov čaj krepi življenjske sile in telesne moči ljudi in živali ter ugodno vpliva na rast, cvetenje in večji pridelek rastlin.

Čaj iz listov in lubja ugodno vpliva na ščitnico, zato se izboljša cirkulacija in z njo tudi delovanje vseh žlez in organov. Sveta Hildegarda je priporočala kopel iz lubja, lesa in listov drena pri revmatizmu in putiki. Drenova krema se uporablja za mazanje manjših ran, v kozmetiki pa za obnovo kože in odpravljanje gub. Čaj iz listov drena povišuje želodčno kislino. Plodovi drena – drnulje so bogat vir vitamina C, pektina in rudnin. Ljudsko zdravilstvo uporablja drnulje pri vnetju sluznic, vročini in za znižanje krvnega tlaka. Iz drnulj lahko pripravimo čaj, marmelado ali sok.
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 

ZAČIMBE SO NAJBOGATEJŠI VIR ANTIOKSIDANTOV

E-pošta Natisni

Ob poplavi prehranskih dopolnil z eksotičnimi imeni pogosto pozabljamo, da nekatere začimbe vsebujejo veliko več antioksidantov. Tako na primer klinčki in cimet vsebujejo trikrat več antioksidantov kot jagode akai in desetkrat več kot jagode goji. Poleg klinčkov in cimeta vsebujeta veliko antioksidantov tudi origano in kurkuma, od listnatih začimb pa peteršilj in bazilika. Začimbe danes v prehrani premalo uporabljamo. Včasih so jih zelo cenili in poznali njihov pozitiven vpliv na zdravje. V živilski industriji so jih izpodrinile umetne arome, ki so se pritihotapile že v marsikatero kuhinjo.
Začimbe lahko podobno kot zdravilna zelišča uporabljamo kot pomoč pri različnih težavah. Lahko jih uporabimo kot dodatek jedem, iz njih pripravimo aromatične čaje, ki nas bodo pogreli v mrzlih dneh. Ker pa s toplotno obdelavo izgubijo dobršen del svojih dobrih lastnosti, je bolje, da jih namakamo v topli vodi in pripravimo osvežujoče napitke. Klinčki so se v ljudski medicini uporabljali za zdravljenje zobobolov in migren. Dobrodejno vplivajo na želodec in prebavo. Pomagajo tudi pri težavah z visokim tlakom. Cimet deluje antiseptično, ugodno vpliva za srčno-žilni sistem, zmanjšuje holesterol, uravnava krvni sladkor, krepi imunski sistem in izboljšuje spomin.
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 

STROČNICE SO KAKOVOSTNA BELJAKOVINSKA HRANA

E-pošta Natisni

Fižol, bob, leča, stročji fižol, grah in čičerika so bili v naših krajih nekdaj pomemben vir hranil, sojo pa v naših krajih uporabljamo šele v zadnjih desetletjih. Stročnice so najbolj zdrav in najcenejši vir beljakovin. Vsebujejo ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine in malo maščob. Številne raziskave priznanih institucij so dokazale, da stročnice dobro vplivajo na zdravje in ščitijo organizem pred številnimi kroničnimi boleznimi: so dobra preventiva pri boleznih srca in ožilja ter sladkorno boleznijo tipa 2, znižujejo holesterol, uravnavajo krvni sladkor in visok krvni tlak, zmanjšujejo telesno težo, lajšajo zaprtje in zmanjšujejo tveganje za nastanek raka.
Mnogi se stročnic izogibajo, ker napenjajo. Tej težavi se izognemo s pravilno pripravo in uporabo začimb. Pred kuhanjem jih namakamo najmanj 24 ur ali pa kalimo do dva dni, da poženejo do en centimeter velike kalčke. Kaljene stročnice so hitreje kuhane in lažje prebavljive. Med namakanjem in kuhanjem vodo vsaj dvakrat menjamo ter dodamo začimbe, kot so majaron, origano, kumina in timijan. Stročnice so v kulinariki vsestransko uporabne. Uporabimo jih lahko za juhe, enolončnice, samostojne solate ali dodatek k solatam, polpete in okusne namaze.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij