Zdravje

BRUSNICE – rdeči biseri zdravja

E-pošta Natisni

Brusnice (Vaccinium vitis-idaea) spadajo med najkoristnejše sadje za zdravje. V prehrani in za zdravljenje se uporabljajo že stoletja. Že naše babice so prisegale na zdravilni učinek brusnic, zlasti naj bi bile učinkovite pri ženskah. Brusnice so najbolj znane po tem, da preprečujejo nastanek infekcij sečil, ki jih povzroča bakterija Escherichia coli. Znanstveniki raziskujejo, kako bi jih lahko uporabili namesto antibiotikov in druge njihove pozitivne vplive na zdravje.
Brusnice vsebujejo antocianide, ki so naravni antibiotiki in delujejo na različne glive, bakterije, kvasovke in viruse. Brusnice vsebujejo tudi veliko antioksidantov. Zmanjšujejo tveganje za razvoj nekaterih vrst raka, ščitijo pred boleznimi srca in ožilja, ščitijo prebavila in urejajo prebavo, pomagajo pri krepitvi imunskega sistema in zaviranju bakterijskih okužb ter so učinkovite pri aterosklerozi. So odlično sredstvo za premagovanje stresa. Brusnice zmanjšujejo količino sladkorja v krvi, dobro vplivajo na dlesni in vid, razstrupljajo kri ter preprečujejo pomladansko utrujenost in izgorevanje telesa. Pater Ašič je priporočal čaj iz brusnic tudi pri vnetju ledvic ter proti protinu in revmi. Najbolje je, da uživamo sveže brusnice, jih posušimo ali zamrznemo. Lahko pa pijemo tudi nesladkan sok iz njih.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 

SIVKA, zdravilna in dišeča

E-pošta Natisni
Pri sivki (Lavandula angustifolia) so zdravilni cvetovi, listi in vsa cvetoča zel. Zdravilne učinkovine so eterično olje, smola, čreslovine, grenčice in številne druge, ki jih je največ v cvetovih, tik preden se odpro.
 
Sivko uporabljajo v ljudskem zdravilstvu, kozmetični industriji, parfumeriji in kulinariki. Sivka je pogosta sestavina zdravilnih pripravkov za pomirjanje, odvajanje žolča in krepil, zunanje pa se uporablja za zdravljenje manjših ran, opeklin in površinskih sončnih opeklin.
Eterično olje sivke je naravni antibiotik, antiseptik, antidepresiv in pomirjevalo. Pomaga pri revmi, protinu, kožnih boleznih, uravnava prebavo, pomirja krče, spodbuja menstruacijo, čisti seč, krepi srce, uravnava krvni tlak, pomaga pri vročini, migreni, neenakomernem bitju srca, živčnih boleznih, živčni in psihični preobremenjenosti, razdražljivosti in nespečnosti. Pomaga pri pljučnih boleznih, astmi, suhem kašlju, bronhitisu, bolečinah v ušesu in pri vnetju oči. Za lajšanje zobobola je pater Ašič priporočal, da nekaj minut držimo v ustih kis, kuhan s sivko. Sivkina tinktura je odlična za razkuževanje ustne votline. Sivka odganja komarje, molje, mravlje in druge insekte. Cvetove sivke damo v omare s perilom, da ga zavarujemo in odišavimo. Na vrtu pa sivka preprečuje naseljevanje uši na sosednjih rastlinah.
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 

BOROVNICE so jagode zdravja

E-pošta Natisni
Navadne ali gozdne borovnice (Vaccinium myrtillus) štejejo med tako imenovano »naj hrano«. Vsebujejo veliko hranilnih in zdravilnih snovi. Imajo izjemne zdravilne učinke pri boleznih sodobnega časa in pri starostnih boleznih. Tudi v farmaciji vse več proučujejo učinkovitost borovnic in so izdelali že 180 različnih pripravkov za lajšanje in zdravljenje različnih težav.
 
Borovnice zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja (krepijo stene žil, zlasti kapilar) in za nastanek raka. Preprečujejo oziroma zmanjšujejo možnosti za razvoj Alzheimerjeve bolezni in demence, pomagajo pri izboljšanju koordinacije in ravnotežja. Ugodno vplivajo na prebavo, blažijo vnetja, še posebej ščitijo pred vnetji sečil, lajšajo težave pri ledvičnih kamnih, pomagajo pri multipli sklerozi, diareji in zaprtju. Sveže borovnice in njihovi izvlečki izboljšujejo vid, pomagajo pri kurji slepoti in preprečujejo razvoj sive mrene. Ščitijo naš organizem pred negativnimi vplivi UV-žarkov ter kožo ohranjajo zdravo in mladostno. Borovničev sok je dobro razkužilo za usta in grlo. Zdravilec pater Simon Ašič je menil, da so zlasti listi borovnic najučinkovitejše sredstvo za zdravljenje sladkorne bolezni. Pomaga pa tudi uživanje borovničevih jagod. Tudi gojene ameriške borovnice so zdrava hrana, ker imajo mnoge podobne zdravilne učinke.
 
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij