Zdravje

BOROVNICE so jagode zdravja

E-pošta Natisni
Navadne ali gozdne borovnice (Vaccinium myrtillus) štejejo med tako imenovano »naj hrano«. Vsebujejo veliko hranilnih in zdravilnih snovi. Imajo izjemne zdravilne učinke pri boleznih sodobnega časa in pri starostnih boleznih. Tudi v farmaciji vse več proučujejo učinkovitost borovnic in so izdelali že 180 različnih pripravkov za lajšanje in zdravljenje različnih težav.
 
Borovnice zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja (krepijo stene žil, zlasti kapilar) in za nastanek raka. Preprečujejo oziroma zmanjšujejo možnosti za razvoj Alzheimerjeve bolezni in demence, pomagajo pri izboljšanju koordinacije in ravnotežja. Ugodno vplivajo na prebavo, blažijo vnetja, še posebej ščitijo pred vnetji sečil, lajšajo težave pri ledvičnih kamnih, pomagajo pri multipli sklerozi, diareji in zaprtju. Sveže borovnice in njihovi izvlečki izboljšujejo vid, pomagajo pri kurji slepoti in preprečujejo razvoj sive mrene. Ščitijo naš organizem pred negativnimi vplivi UV-žarkov ter kožo ohranjajo zdravo in mladostno. Borovničev sok je dobro razkužilo za usta in grlo. Zdravilec pater Simon Ašič je menil, da so zlasti listi borovnic najučinkovitejše sredstvo za zdravljenje sladkorne bolezni. Pomaga pa tudi uživanje borovničevih jagod. Tudi gojene ameriške borovnice so zdrava hrana, ker imajo mnoge podobne zdravilne učinke.
 
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 

ČEŠNJE

E-pošta Natisni

Češnje nas razveselijo zgodaj pomladi s čudovito belo cvetočo krošnjo, čez dva meseca z obiljem vabljivih rdečih plodov in jeseni z živopisano krošnjo. Češnje naznanjajo začetek poletja in so poleg jagod včasih predstavljale prvi pridelek oziroma sadež, ko so zaloge žit in druge hrane že pošle.

Češnje (Prunus avium) so v ljudski medicini nepogrešljive. Zdravilne učinkovine vsebujejo predvsem sadeži in peclji. Češnje so zdravilo za mnogo težav in delujejo poživljajoče na organizem. Zato je priporočljivo, da v sezoni pojemo čim več svežih in po možnosti ekološko pridelanih češenj. Vsebujejo okrog 15 odstotkov sladkorja, vitamine A, C in B-skupine in pomembne minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, fosfor, silicij, železo in cink. V nekaterih študijah so ugotovili, da češnje zmanjšujejo tveganje za nastanek raka. Spodbujajo delovanje ledvic terizločanje vode in toksinov iz telesa, uravnavajo tudi raven krvnega sladkorja, blažijo revmatična obolenja sklepov, lajšajo težave z žolčem in znižujejo raven holesterola, gradijo vezna tkiva ter krepijo živčevje in imunski sistem. Češnje vsebujejo blago naravno razkužilo, zato blažilno delujejo na vnetja v telesu in preprečujejo nastanek parodontoze. Češnje osvežujejo notranje organe ter blagodejno vplivajo na celoten prebavni sistem in kožo. Čaj iz češnjevih pecljev izboljšuje delovanje ledvic.

 
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 

BEZEG, zdravilna skrinjica

E-pošta Natisni
Črni bezeg (Sambucus nigra) spada med najbolj priljubljene zdravilne rastline v ljudskem zdravilstvu. Novejše raziskave so potrdile njegovo učinkovitost. Naši predniki so verjeli, da v njem živijo dobri hišni duhovi, ki skrbijo za našo varnost in dobro počutje.
Cvetje bezga spodbuja znojenje in ga uporabljamo pri kašlju, gripi, prehladu, za zbijanje vročine, začetni pljučnici, bronhitisu, astmi in vseh revmatičnih boleznih, pri katerih želimo z močnim potenjem doseči izločanje bolezenskih snovi. Bezgovi cvetovi utrjujejo tudi sluznico v nosu in žrelu ter krepijo odpornost proti okužbam. Pripravki iz bezgovih cvetov lahko omilijo napade senenega nahoda, vendar le, če jih začnemo jemati več mesecev pred nevarnim obdobjem. Iz bezgovega cvetja skuhamo čaj ali namočimo sveže cvetove (šabesa). Liste bezga uporabljamo za odganjanje insektov in voluharjev na vrtu. Zrele jagode so bogate z vitamini in drugimi koristnimi snovmi. Uporabljajo se predvsem pri pljučnih boleznih. So tudi blago odvajalo, hkrati pa zaustavljajo drisko. Iz bezgovih jagod lahko pripravimo odlične sokove, sirupe in marmelade. Svežih bezgovih jagod ne uživamo, treba jih je nekoliko prekuhati. V ljudskem zdravilstvu uporabljajo tudi liste bezga in skorjo, vendar je potrebna posebna previdnost, ker vsebujeta nekatere strupene snovi.
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij