Zdravje

ČEŠNJE

E-pošta Natisni

Češnje nas razveselijo zgodaj pomladi s čudovito belo cvetočo krošnjo, čez dva meseca z obiljem vabljivih rdečih plodov in jeseni z živopisano krošnjo. Češnje naznanjajo začetek poletja in so poleg jagod včasih predstavljale prvi pridelek oziroma sadež, ko so zaloge žit in druge hrane že pošle.

Češnje (Prunus avium) so v ljudski medicini nepogrešljive. Zdravilne učinkovine vsebujejo predvsem sadeži in peclji. Češnje so zdravilo za mnogo težav in delujejo poživljajoče na organizem. Zato je priporočljivo, da v sezoni pojemo čim več svežih in po možnosti ekološko pridelanih češenj. Vsebujejo okrog 15 odstotkov sladkorja, vitamine A, C in B-skupine in pomembne minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, fosfor, silicij, železo in cink. V nekaterih študijah so ugotovili, da češnje zmanjšujejo tveganje za nastanek raka. Spodbujajo delovanje ledvic terizločanje vode in toksinov iz telesa, uravnavajo tudi raven krvnega sladkorja, blažijo revmatična obolenja sklepov, lajšajo težave z žolčem in znižujejo raven holesterola, gradijo vezna tkiva ter krepijo živčevje in imunski sistem. Češnje vsebujejo blago naravno razkužilo, zato blažilno delujejo na vnetja v telesu in preprečujejo nastanek parodontoze. Češnje osvežujejo notranje organe ter blagodejno vplivajo na celoten prebavni sistem in kožo. Čaj iz češnjevih pecljev izboljšuje delovanje ledvic.

 
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 

BEZEG, zdravilna skrinjica

E-pošta Natisni
Črni bezeg (Sambucus nigra) spada med najbolj priljubljene zdravilne rastline v ljudskem zdravilstvu. Novejše raziskave so potrdile njegovo učinkovitost. Naši predniki so verjeli, da v njem živijo dobri hišni duhovi, ki skrbijo za našo varnost in dobro počutje.
Cvetje bezga spodbuja znojenje in ga uporabljamo pri kašlju, gripi, prehladu, za zbijanje vročine, začetni pljučnici, bronhitisu, astmi in vseh revmatičnih boleznih, pri katerih želimo z močnim potenjem doseči izločanje bolezenskih snovi. Bezgovi cvetovi utrjujejo tudi sluznico v nosu in žrelu ter krepijo odpornost proti okužbam. Pripravki iz bezgovih cvetov lahko omilijo napade senenega nahoda, vendar le, če jih začnemo jemati več mesecev pred nevarnim obdobjem. Iz bezgovega cvetja skuhamo čaj ali namočimo sveže cvetove (šabesa). Liste bezga uporabljamo za odganjanje insektov in voluharjev na vrtu. Zrele jagode so bogate z vitamini in drugimi koristnimi snovmi. Uporabljajo se predvsem pri pljučnih boleznih. So tudi blago odvajalo, hkrati pa zaustavljajo drisko. Iz bezgovih jagod lahko pripravimo odlične sokove, sirupe in marmelade. Svežih bezgovih jagod ne uživamo, treba jih je nekoliko prekuhati. V ljudskem zdravilstvu uporabljajo tudi liste bezga in skorjo, vendar je potrebna posebna previdnost, ker vsebujeta nekatere strupene snovi.
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 

OZKOLISTNI TRPOTEC

E-pošta Natisni

 

V domačem zdravilstvu je ozkolistni ali suličasti trpotec (Plantago lanceolata) ena od najpomembnejših zdravilnih rastlin. Pater Ašič je menil, da je trpotec najučinkovitejše zelišče za čiščenje krvi, mehurja, ledvic, pljuč in želodca ter za zdravljenje protina. Poznamo še srednjelistni in širokolistni trpotec, vendar je ozkolistni bolj zdravilen. Uporabljajo se listi, cvetovi, seme in korenine.
 
Trpotec se največ uporablja za lajšanje pljučnih in bronhialnih obolenj, pri astmi, proti želodčnim in črevesnim boleznim, izboljšuje krvni obtok in tvorbo krvi. Za ta namen namakamo liste v hladni vodi ali pripravimo sirup. Trpotec je učinkovit pri oslovskemu kašlju in celo pljučni tuberkulozi. Pripravke iz listov ozkolistnega trpotca uporabljamo za pomirjanje suhega in dražečega kašlja ter lajšanje suhega kašlja kadilcev. Trpotec pomaga pri nahodu in blaži alergično vnetje nosne sluznice. Uporablja se pri kroničnem zaprtju, hemeroidih, čirih, trombozi ter vnetjih v ustni votlini in grlu, pri boleznih mokril, ledvičnih kamnih in vnetju prostatne žleze. Seme trpotca znižuje holesterol, ustavlja drisko in zbija vročino. Svež sok ljudsko zdravilstvo uporablja za celjenje zunanjih ran in za kožna vnetja ter golenske razjede, za zdravljenje oteklin in turov, opeklin, žuljev, pri pikih insektov, za blaženje bolečin pri vnetjih ušes in oči ter pri zobobolu.
 
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij