Zdravje

AJDA pa znova cveti

E-pošta Natisni
Ajda (lat. Fagopyrum esculentum) je zelo stara poljščina, po poreklu iz Azije. Nekoč je veljala za hrano revnih, danes pa nutricionisti zagovarjajo stališče, da je ajda živilo za zdravje.
 
Zrnje ajde je lahko prebavljivo in ima ugodno razmerje hranil. Po biološki vrednosti beljakovin presega vse vrste žit, saj vsebuje tudi 2- do 3-krat več aminokislin in je močno bazično živilo, ki pomaga razkisati organizem. Vsebuje tudi veliko fosforja in kalija, kalcija, železa, magnezija, silicijeve kisline, vitaminov iz skupine B, fluora, lizina (esencialna aminokislina), veliko nenasičenih maščobnih kislin, lecitina (vzdržuje raven holesterola) in antioksidantov. Zrnje ajde in tudi cvetovi ter listi (iz katerih pripravljamo čaj) vsebujejo veliko rutina, ki pomaga pri boleznih ven in krčnih žil, uravnava krvni tlak, preprečuje revmatična obolenja in tveganja za artritis, preprečuje razvoj težav z očmi pri diabetikih, izboljšuje prekrvavitev v telesu in krepi imunski sistem. Iz ajde lahko pripravimo tudi ajdov kis in ajdovo zeliščno žganje. Priljubljeni so tudi vzglavniki iz ajdovih luščin.
 
Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij