Predstavljamo

70 LET KMETIJSKE ZADRUGE SLOVENSKE KONJICE

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Slovenske Konjice je bila ustanovljena leta 1948. Delovala je na ožjem območju Konjic, pozneje pa so se ji priključile še številne okoliške zadruge iz Loč, Zreč, Vitanja in tudi državno posestvo.

V svoji sestavi je zadruga imela lastno proizvodnjo, kooperacijo s trgovinami in hranilno-kreditno službo. Upravljala je 700 ha zemljišč, od tega 100 ha vinogradov, 150 ha sadovnjakov, ostalo pa so bile njive in travniki. Leta 1990 se je iz zadruge izločila lastna proizvodnja, v katero je zadruga vsa leta veliko vlagala.

Anton Kuzman, direktor zadruge, pravi: »Danes se Kmetijsko-gozdarska zadruga Slovenske Konjice ukvarja z odkupom mleka, živine in lesa. Letno odkupimo več kakor 9 milijonov litrov mleka, ki ga v celoti prodamo v mlekarno Celeia, kjer imamo lastniški delež. Odkupimo več kakor 2.000 glav živali, največ mladih pitanih goved. Zadruga ima tudi pet trgovin s tehničnim in kmetijskim blagom ter tri bifeje. Je pomembna lastnica Mlekarne Celeia v Arji vasi. V zadrugo je včlanjenih 284 članov in zaposluje 50 delavcev. V zadnjem desetletju ji je uspelo zgraditi tri nove sodobne trgovine. Zadruga letno ustvari skoraj 11 milijonov evrov prihodkov in posluje uspešno.«

 

Več ...
 

70 LET KMETIJSKO-GOZDARSKE ZADRUGE M SORA ŽIRI

E-pošta Natisni

Začetki zadružništva na Žirovskem segajo že v leto 1895, ko je bila ustanovljena prva konzumna zadruga, prelomnico pa predstavlja 19. marec 1948, ko je bila ustanovljena Kmetijsko nabavno prodajna zadruga Žiri.

S prizadevnostjo in zadružno zavestjo članov in zaposlenih se je zadruga iz leta v leto krepila in se razvijala, pri tem pa doživljala raznovrstne organizacijske spremembe. Ena takšnih je bila združitev zadruge v SOZD Mercator Ljubljana v letu 1980, ki je zadrugo ohranil kot enovito organizacijo z vsemi dejavnostmi. Pomembna sprememba se je zgodila s pripojitvijo Mizarskega podjetja Žiri leta 1984, s katero se je povečala poslovna moč zadruge, bistveno razširil promet, predvsem pa je bila zagotovljena celotna reprodukcijska veriga: od lastne lesne surovine v zadružnih gozdovih preko primarne predelave na žagi do finalne proizvodnje v enoti Mizarstvo.

Več ...
 

70 LET KMETIJSKO-GOZDARSKE ZADRUGE IDRIJA

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Idrija je bila ustanovljena 12. decembra 1948 in je štela 20 članov. Skozi zgodovino se je zadruga večkrat združevala in statusno preoblikovala ter krepila svoje članstvo. Leta 1992 se je preoblikovala v Kmetijsko-gozdarsko zadrugo Idrija, ki danes pokriva področje občin Idrija in Cerkna. V zadrugo je včlanjenih 116 kmetov, ki se večinoma ukvarjajo z živinorejo – proizvodnjo mleka in mesa.

Več ...
 

25 LET KMETIJSKO-GOZDARSKE ZADRUGE PIVKA

E-pošta Natisni

Kmetijsko-gozdarska zadruga Pivka je nastala leta 1992 s preoblikovanjem Temeljne organizacije kooperantov gozdarstva Pivka (TOK Pivka, ki je deloval v okviru Gozdnega gospodarstva Postojna) po sprejetju Zakona o zadrugah in Zakona o gozdovih RS.

»Danes KGZ Pivka združuje 66 članov in zaposluje devet ljudi. Letno ustvari okrog 2,5 milijona evrov prometa. Vsa leta delovanja zadruga ohranja pozitivni poslovni izid. V strukturi prometa gozdarstvo predstavlja 85-odstotni delež, kmetijstvo pa 15-odstotnega. Zadruga posluje tako doma kot v tujini. Zunanje države, v katerih imamo prodajne poti, so: Italija, Avstrija, Romunija in Hrvaška,« o poslovanju zadruge pove Matej Biščak, direktor zadruge.

Več ...
 

KMEČKI GLAS IZHAJA ŽE 75 LET

E-pošta Natisni

Letos mineva 75 let od prve izdaje tednika Kmečki glas, ko so s časopisom želeli pomagati našim ljudem in se s pomočjo pisane besede borili za dokončno zmago nad okupatorjem. Tisto obdobje je bil Kmečki glas edini časopis, ki je dajal vero in oporo nezlomljivemu ljudstvu po vaseh, jim s preprosto besedo razlagal, kaj se dogaja v svetu, kako osvobajajo njihovo ozemlje in kako si mora kmečko ljudstvo samo urediti svojo upravo, gospodarstvo in si postaviti ljudsko oblast po svoji meri. Po vojni in kratki prekinitvi izdajanja je podeželje spet dobilo svoj priljubljeni časopis, ki je s političnimi prispevki širil razgled in znanje, s strokovnimi kmetijskimi prispevki pomagal gospodariti na kmetiji, leposlovni in razvedrilno-družinski del pa je nudil prosvetno in kulturno rast. Takšna je bila zasnova časopisa v vojnem času in programska zasnova novega povojnega časopisa, ki je po komajda treh mesecih od osvoboditve redno izhajal vsako sredo, in takšen je časopis tudi sedaj – z novo posodobljeno oblikovno podobo namreč želi tudi danes kmetijskim gospodarstvom, strokovni javnosti in vsem tistim, ki jim je časopis všeč zaradi raznolikosti prispevkov, podajati koristne informacije in pridobivati potrebno znanje.

Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij