Predstavljamo

PONOSNI NA JABOLKA, JABOLČNI SOK IN SUŠENO SADJE

E-pošta Natisni
Kmetijska zadruga Selnica ob Dravi, ki je bila ustanovljena 18. novembra 1945, je posebej prepoznavna po sadjarski proizvodnji, ki ima na tem območju dolgo tradicijo. Že v leksikonu Dravske banovine je Selnica omenjena kot kraj, znan po sadju. Danes se ob magistralni cesti med Viltužem in Falo razprostirajo številni sadovnjaki, ki dajejo pečat temu delu Dravske doline.
 
Več ...
 

PRAZNIK ČEŠENJ V GORIŠKIH BRDIH

E-pošta Natisni

 

V začetku junija se bo v Goriških Brdih odvijala vrsta prireditev, povezana s praznikom češenj. Prvi vikend v juniju bo v soboto, 2. junija 2012, potekal tradicionalni kolesarski maraton češenj, športna prireditev Vinske kleti »Goriška Brda«. V nedeljo, 3. junija 2012, pa bodo pripravili dan odprtih vrat vinskih kleti v Goriških Brdih in v organizaciji Planinskega društva Brda pohod po briških gričih in dolinah, skozi briške vasi, mimo naravnih in kulturnih znamenitosti. Pohod so poimenovali Pohod od češnje do češnje in vodi po eni od poti češnjevega cveta. Vikend pozneje, od 8. do 10. junija 2012, je v celoti namenjen največjemu Prazniku češenj v Goriških Brdih, kjer se bo zvrstila vrsta prireditev, od izbora kraljice češenj, tradicionalne briške poroke, povorke in seveda češnjevih zabav. Več si lahko ogledate na www.praznik-cesenj.com in www.klet-brda.si.

 

ČEŠNJE V GORIŠKIH BRDIH

E-pošta Natisni
Briška češnja ima dolgo tradicijo. Tržna pridelava in prodaja sta se začeli po letu 1866 z zgraditvijo železniške povezave Gradec–Trst in Gorica. Že takrat so manjši češnjevi nasadi in posamična drevesa prinašali prvi dohodek briškim kmetijam.
 
Na svetovalni službi ocenjujejo, da je trenutno na področju Goriških Brd posajenih 160 ha češnjevih nasadov, ki v večini predstavljajo dopolnilno dejavnost vinogradniškim kmetijam. Sortiment je zelo širok in zajema vse češnjeve tedne. V zadnjih letih opažamo večje zanimanje za sajenje večjih češnjevih nasadov (0,5 ha in več). Od starih sort so se za tržno pridelavo ohranile le najboljše, najzanimivejša je sorta karnjevka, ki je primerna za nadaljnjo predelavo (vlaganje, marmelade, sušenje). Letošnji letnik je glede na vse vremenske neprilike zadovoljiv. Če vas pot zanese v Goriška Brda, boste za češnje odšteli od 3 do 4 evre za kilogram. Odkup češenj je organiziran v okviru podjetja Polavi logistika, ki ob večjem odkupu opravlja svojo dejavnost v prostorih Vinske kleti Goriška Brda. Irena Benedetič, Vinska klet »Goriška Brda«
 

KMETIJSKA ZADRUGA VIPAVA – V SLUŽBI VIPAVSKEGA KMETA ŽE 118 LET

E-pošta Natisni
Leta 1894 je bila v Vipavi ustanovljena prva vinogradniška zadruga na slovenskih tleh. Matija Vertovec, rojen v Šmarjah na Vipavskem, je v »Vinoreji za Slovence« Zgornjo Vipavsko dolino uvrstil med območja z najboljšo vinogradniško lego v Sloveniji. Kmetijska zadruga Vipava, ki nadaljuje to častitljivo tradicijo, je lastnica Vipave 1894 (Agroinda), druge največje slovenske vinske kleti, in Mlekarne Vipava. Prav tako ima v večinski lasti Hranilnico in posojilnico Vipava.
 
Več ...
 

DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ PTUJ 2012

E-pošta Natisni
V času od 17. do 20. maja 2012 bo v minoritskem samostanu na Ptuju potekala 23. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij. Ob dobrem sodelovanju soorganizatorjev Kmetijskega zavoda Ptuj, Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Mestne občine Ptuj in vseh, ki razstavo podpirajo, med njimi Zadružne zveze Slovenije, Kapitalske zadruge in Deželne banke Slovenije, bo dosežen velik promocijski učinek v prepoznavnosti kulinaričnih izdelkov slovenskega podeželja.
 
Na razstavi bo v tekmovalnem in predstavitvenem delu sodelovalo več kakor 750 kmetij iz Slovenije in zamejstva. V ocenjevanje je vključenih kar 1347 dobrot v 13 skupinah izdelkov. Število prijavljenih je skoraj enako kot v letu 2011, ko je bilo ocenjenih 1369 izdelkov, podeljenih pa 462 zlatih, 367 srebrnih in 279 bronastih priznanj. Najvišjih priznanj znakov kakovosti je bilo podeljenih 59. Dobitniki priznanj na državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij svoje izdelke označujejo z znaki dobrot, kar prinaša velik promocijski učinek pri njihovem trženju.
Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij