Predstavljamo

MEDNARODNO OCENJEVANJE ŽIVIL

E-pošta Natisni
Pod okriljem 50. jubilejnega Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA je od 5. do 8. junija 2012 v Gornji Radgoni potekalo ocenjevanje kakovosti mleka in mlečnih izdelkov. Sodelovalo je rekordnih 29 proizvajalcev mleka in mlečnih izdelkov s 161 vzorci iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Nemčije. Iz Slovenije je 23 prijaviteljev poslalo 111 vzorcev, iz Hrvaške 4 podjetja 35 vzorcev, iz Avstrije 2 podjetji 11 vzorcev, ocenjeni pa so bili tudi 4 izdelki s poreklom iz Nemčije.
 
Šampionske naslove so si prislužili izdelki:
– Eko mascarpone, Biotehniški center Naklo,
– Nehomogenizirano surovo ovčje mleko 4,5 % m/m., Ekološka kmetija in sirarstvo Konda,
Bio + Rahmkäse 55 % Fett i.Tr., Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H.,
Bio + Sennerkäse 50 % Fett i.Tr., Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H.,
sir Rougette, Käserei Champignon Hofmeister, d.o.o.,
sladoled Maxim Premium, bourbonska vanilja z mandlji, Ljubljanske mlekarne, d.d.,
Ementalec, Pomurske mlekarne, d.d.,
– Caprodur – tvrdi sir od kozjeg mlijeka, Vindija d.d. Prehrambena industrija,
– Grabancijaš – meki masni sir od kravjeg mlijeka u salamuri, Vindija d.d. Prehrambena industrija,
– Ovidur - tvrdi sir od ovčjeg mlijeka, Vindija d.d. Prehrambena industrija,
UHT Kozje mlijeko, Vindija d.d. Prehrambena industrija
 
Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija soglasno podelila:
celotnemu programu ocenjenih sirov proizvajalca Vindija d.d. Prehrambena industrija.
 
Mednarodnemu ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov bodo pred jubilejnim sejmom AGRA, ki bo v Gornji Radgoni od 25. do 30. avgusta 2012, sledili še:
  • mednarodno ocenjevanje mesnih izdelkov (20. do 22. 6. 2012),                    
  • mednarodno ocenjevanje sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod (22. 6. 2012),
  • odprto državno ocenjevanje vin – Vino Slovenija Gornja Radgona, 38. največje slovensko odprto ocenjevanje vin Vino Slovenija Gornja Radgona in 2. odprto ocenjevanje vin iz ekološko pridelanega grozdja (23. do 27. 7. 2012),
  • ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo (7. 8. 2012) ter
  • mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme (23. in 24. 8. 2012). Povzela A. J.
 

ODLOČILEN JE DRUGI DAN MALEGA SRPANA

E-pošta Natisni
Po starih vremenskih pregovorih sodeč bo za vreme v naslednjih štiridesetih dneh odločilen drugi dan malega srpana oziroma meseca julija. Takole pravi pregovor: Drugi dan malega srpana lepo, še štirideset dni bo tako; drugi dan malega srpana grdo, še štirideset dni bo grdo. Takole pa napoveduje še naslednji pregovor: Je tega meseca presuho, ostane grozdje prav drobno.
Na vrtu so julija glavna opravila vezana na okopavanje, redčenje, smukanje in zalivanje rastlin. Zalivati moramo zlasti kumare. V juliju sejemo poletno belo in črno redkev, redkvice, korenček, radič, v začetku meseca tudi endivijo in še nekatere solate, konec meseca pa jesensko repo, špinačo in zeleno. Čebulo vseh vrst vzamemo iz zemlje, ko začne listje rumeneti.
Pred odhodom na dopust okoli rastlin položimo zastirko iz trave ali drugih organskih ostankov, ki bo preprečevala čezmerno izhlapevanje vode iz tal. Pri zalivanju pazimo, da ne zmočimo listov, ki se mokri hitro okužijo z glivičnimi boleznimi. Sploh moramo poleti redno pregledovati rastline, da lahko v primeru, da opazimo škodljivce ali bolezni, hitro ukrepamo. Ker v domačem vrtu navadno ne želimo uporabljati škropiv, se v kmetijski lekarni ali pri poznavalcih pozanimajmo za manj strupena sredstva za zaščito rastlin. Pozorno pregledujmo tudi balkonske rastline, saj fuksije rade napadajo bele mušice, pelargonije pršice, zato listi dobijo plutaste izbokline, viseče nageljne pa rada okuži rja. Na vrtnicah se lahko pojavijo črna listna pegavost in uši, če pa opazimo povešene poganjke, imamo opravka z vrtnično zavijalko. V tem primeru je najbolje, da poganjek odrežemo še nekaj centimetrov v zdravo tkivo. Julija obrežemo žive meje, zlasti iz belega trna, haline in gabra ter iglasto grmovje. D. S.
 

ZBIRATELJSKI KOVANCI OB 100. OBLETNICI OSVOJITVE PRVE OLIMPIJSKE MEDALJE IN ZBIRKA KOVANCEV 2012

E-pošta Natisni
Zadnja letošnja izdaja numizmatičnih izdelkov, zbirateljski trievrski kovanec, srebrnik in zlatnik, je posvečena 100. obletnici osvojitve prve olimpijske medalje. Rudolf Cvetko iz Senožeč je bil prvi Slovenec, ki se je leta 1912 uvrstil na olimpijske igre in osvojil olimpijsko medaljo. Sedemčlanska avstro-ogrska sabljaška reprezentanca, katere član je bil, je ekipno osvojila srebrno medaljo.
Na sprednji strani kovancev je iz niza pik upodobljena sabljaška maska, na hrbtni strani kovancev je sedem sabelj razporejenih okoli središča kovanca. Sablje so povezane s krogom, kar simbolizira povezanost sedemčlanske reprezentance. Avtor idejnega osnutka je Milan Drobnak.
V 25 poslovalnicah Deželne banke Slovenije so v prodaji zbirateljski trievrski kovanec za 3 EUR, zbirateljski trievrski kovanec v tehniki visokega sijaja za 8 EUR, zbirateljski trievrski kovanec v obliki kartice s kovancem v tehniki visokega sijaja za 13 EUR, zlatnik za 300 EUR in srebrnik za 40 EUR. Tudi letos je Banka Slovenije izdala zbirko evrokovancev 2012, ki je na voljo za 25 EUR, zbirka evrokovancev v tehniki visokega sijaja pa za 45 EUR. S. V.
 

140 LET TMI KOŠAKI MARIBOR

E-pošta Natisni
Tovarna mesnih izdelkov iz Maribora je ob 140-letnici sredi maja 2012 odprla nov sodoben mesni center, zgrajen po visokih energetskih standardih na Oreškem nabrežju v Mariboru, kjer kupcem ponuja obogateno ponudbo mesa in mesnih izdelkov.
Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij