Predstavljamo

PRAZNIK ČEŠENJ V GORIŠKIH BRDIH

E-pošta Natisni

 

V začetku junija se bo v Goriških Brdih odvijala vrsta prireditev, povezana s praznikom češenj. Prvi vikend v juniju bo v soboto, 2. junija 2012, potekal tradicionalni kolesarski maraton češenj, športna prireditev Vinske kleti »Goriška Brda«. V nedeljo, 3. junija 2012, pa bodo pripravili dan odprtih vrat vinskih kleti v Goriških Brdih in v organizaciji Planinskega društva Brda pohod po briških gričih in dolinah, skozi briške vasi, mimo naravnih in kulturnih znamenitosti. Pohod so poimenovali Pohod od češnje do češnje in vodi po eni od poti češnjevega cveta. Vikend pozneje, od 8. do 10. junija 2012, je v celoti namenjen največjemu Prazniku češenj v Goriških Brdih, kjer se bo zvrstila vrsta prireditev, od izbora kraljice češenj, tradicionalne briške poroke, povorke in seveda češnjevih zabav. Več si lahko ogledate na www.praznik-cesenj.com in www.klet-brda.si.

 

ČEŠNJE V GORIŠKIH BRDIH

E-pošta Natisni
Briška češnja ima dolgo tradicijo. Tržna pridelava in prodaja sta se začeli po letu 1866 z zgraditvijo železniške povezave Gradec–Trst in Gorica. Že takrat so manjši češnjevi nasadi in posamična drevesa prinašali prvi dohodek briškim kmetijam.
 
Na svetovalni službi ocenjujejo, da je trenutno na področju Goriških Brd posajenih 160 ha češnjevih nasadov, ki v večini predstavljajo dopolnilno dejavnost vinogradniškim kmetijam. Sortiment je zelo širok in zajema vse češnjeve tedne. V zadnjih letih opažamo večje zanimanje za sajenje večjih češnjevih nasadov (0,5 ha in več). Od starih sort so se za tržno pridelavo ohranile le najboljše, najzanimivejša je sorta karnjevka, ki je primerna za nadaljnjo predelavo (vlaganje, marmelade, sušenje). Letošnji letnik je glede na vse vremenske neprilike zadovoljiv. Če vas pot zanese v Goriška Brda, boste za češnje odšteli od 3 do 4 evre za kilogram. Odkup češenj je organiziran v okviru podjetja Polavi logistika, ki ob večjem odkupu opravlja svojo dejavnost v prostorih Vinske kleti Goriška Brda. Irena Benedetič, Vinska klet »Goriška Brda«
 

KMETIJSKA ZADRUGA VIPAVA – V SLUŽBI VIPAVSKEGA KMETA ŽE 118 LET

E-pošta Natisni
Leta 1894 je bila v Vipavi ustanovljena prva vinogradniška zadruga na slovenskih tleh. Matija Vertovec, rojen v Šmarjah na Vipavskem, je v »Vinoreji za Slovence« Zgornjo Vipavsko dolino uvrstil med območja z najboljšo vinogradniško lego v Sloveniji. Kmetijska zadruga Vipava, ki nadaljuje to častitljivo tradicijo, je lastnica Vipave 1894 (Agroinda), druge največje slovenske vinske kleti, in Mlekarne Vipava. Prav tako ima v večinski lasti Hranilnico in posojilnico Vipava.
 
Več ...
 

DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ PTUJ 2012

E-pošta Natisni
V času od 17. do 20. maja 2012 bo v minoritskem samostanu na Ptuju potekala 23. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij. Ob dobrem sodelovanju soorganizatorjev Kmetijskega zavoda Ptuj, Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Mestne občine Ptuj in vseh, ki razstavo podpirajo, med njimi Zadružne zveze Slovenije, Kapitalske zadruge in Deželne banke Slovenije, bo dosežen velik promocijski učinek v prepoznavnosti kulinaričnih izdelkov slovenskega podeželja.
 
Na razstavi bo v tekmovalnem in predstavitvenem delu sodelovalo več kakor 750 kmetij iz Slovenije in zamejstva. V ocenjevanje je vključenih kar 1347 dobrot v 13 skupinah izdelkov. Število prijavljenih je skoraj enako kot v letu 2011, ko je bilo ocenjenih 1369 izdelkov, podeljenih pa 462 zlatih, 367 srebrnih in 279 bronastih priznanj. Najvišjih priznanj znakov kakovosti je bilo podeljenih 59. Dobitniki priznanj na državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij svoje izdelke označujejo z znaki dobrot, kar prinaša velik promocijski učinek pri njihovem trženju.
Več ...
 

ŠUMIJO GOZDOVI DOMAČI, NAJ NAS ŠUMENJE POVEŽE!

E-pošta Natisni
Zadnji teden v maju je že več kot trideset let opredeljen kot »teden gozdov«. V tem tednu želimo gozdarji predstaviti širši javnosti gozd kot ekosistem, njegov pomen za ljudi in našo okolico ter naše delo. Ciljne skupine so predvsem najmlajši in mladi ter ljudje, ki so v vsakdanjem življenju bolj poredko povezani z gozdom in gozdarstvom. Seveda pri tem ne zanemarjamo lastnikov gozdov in tistih, ki nimajo v posesti gozda, a ga vseeno dobro poznajo. Prireditve ob tednu gozdov so le vrh dejavnosti, ki jih gozdarji za ozaveščanje pomena gozdov izvajamo skozi vse leto. Prireditve so razporejene po celotni Sloveniji in zelo raznolike po svoji vsebini.
 
Tako kot vsako leto ima tudi letos teden gozdov svojo vodilno misel – sporočilo. V letu, ki sledi mednarodnemu letu gozdov ter je leto povezovanja in zadružništva, je naš slogan »Od vznika do proizvoda«. Z njim želimo spodbuditi zavest o potrebi po povezovanju v trdno verigo vseh, ki se srečujemo do vznika drevesa do končnega proizvoda v obliki visoke dodane vrednosti slovenskega znanja, oblikovanja in dela. Kakor pri vsaki verigi je trdnost verige odvisna od najšibkejšega člena.
 
Lastniki gozdov in gozdarji smo na začetku te verige. Od našega skupnega dela je odvisno, kaj bomo iz našega gozda pridobivali na trajnostni, vzdržnostni način. Usmerjanje gozdov na načelih nege in naravne obnove zahteva veliko znanja, dela in potrpežljivosti. Za doseganje visoko zastavljenih ciljev kakovosti gozdnih lesnih sortimentov je treba razvoj gozda usmerjati od vznika, najprej z negovalnimi deli, v starejših razvojnih fazah pa z usmerjeno sečnjo. Prav tu imamo v letu povezovanja veliko priložnost, da s povezovanjem lastnikov gozdov in s skupinskim pristopom h gospodarjenju z gozdovi povečamo realiziran posek, realizirana negovalna dela ob hkratnem znižanju stroškov na enoto dela, na trgu pa bi dosegali boljše cene. Sliši se zelo preprosto. Pozitivni učinki, tako za gozd kot za donos lastnikov gozdov, bi bili veliki. Ali je to v praksi resnično tako preprosto? Je, a le, če se otresemo nekaterih predsodkov, se povežemo in uporabimo znanje, ki ga imamo v gozdarski stroki. Zavod za gozdove Slovenije je kot javna gozdarska služba tisti, ki bo lastnikom gozdov nudil vso strokovno pomoč in podporo, da bomo skupaj dosegali zastavljene cilje gospodarjenja z gozdom. Ne dovolimo si, da postanemo najšibkejši člen v verigi. Postavimo si smele cilje in izkoristimo teden gozdov in mednarodno leto povezovanja, da povečamo donose naših gozdov in hkrati skupaj ohranimo gozdove, ki so nam jih v varstvo zaupali predniki za naše zanamce. Besedilo in fotografija Jošt Jakša, v.d. direktorja Zavoda za gozdove
 
V letošnjem tednu gozdov med 21. in 27. majem 2012 bo potekala vrsta prireditev pod geslom »Povezovanje v gozdu in lesu«. Osrednja prireditev bo v Ljubljani 25. maja 2012 z otvoritvijo ob 9:00 uri na Večni poti 2, z naslovom »Od vznika do proizvoda«. Na njej se bodo predstavili členi verige gozd - les, otrokom ter mladini pa bodo namenjena tudi strokovna vodenja s predstavitvijo dreves in izdelkov iz lesa. Podroben koledar si lahko ogledate na spletni strani Zavoda za gozdove Slovenije (http://www.zgs.gov.si/). Vabljeni!
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij