Predstavljamo

ŽE VEČ KOT 50 LET ZA DOBRO KMETA

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Trebnje je nastala leta 1961 s pripojitvijo zadrug Mokronog, Trebelno, Šentrupert, Mirna, Dobrnič in Šentlovrenc h Kmetijski zadrugi Trebnje. V istem letu so se zadrugi priključili še gozdarska dejavnost, posestvo gospodinjske šole Mala Loka, ekonomije Mokronog, Mirna in Jezero ter sušilnica sadja Greda iz Mirne.

Zadruga je preživela dobre in slabe čase ter po letu 1972 veliko vlagala v naložbe na kmetijah in v centre za oskrbo z repromaterialom. Leta 2002 je pripojila zadrugo KZ Suha krajina, leto pozneje še KGZ Dole pri Litiji in prevzela poslovanje KZ Gabrovka.
 
Fotografija arhiv KZ Trebnje
Več ...
 

KMETIJE OBREMENJUJEJO BIROKRATSKI POSTOPKI

E-pošta Natisni

Govedoreja je bila na Postojnskem v preteklosti pomembna kmetijska panoga, ki pa zadnja leta slabi in beleži občuten padec staleža živali. Še vedno pa na postojnskem območju delujejo štiri večje govedorejske kmetije, bivše farme, eno od njih na Velikih Brdih sta po nenadni smrti očeta prevzela brata Pirc. In kmalu po prevzemu sta spoznala, kako močno je kmetovanje obremenjeno z birokratskimi in neživljenjskimi postopki. Takole pravi Andrej Pirc: »Na ta dejstva opozarjam, ker sem prepričan, da bi morale ustanove, s katerimi kmetje sodelujemo, bolj življenjsko in prijateljsko obravnavati kmetijstvo in narediti več za slovenskega kmeta, če želimo, da se bo v prihodnost več mladih odločalo za kmetovanje.« Ob tem je opozoril tudi na slabo medijsko osveščanje, saj je predstavljanje kmetov kot glavnih okoljskih onesnaževalcev po njegovem na Postojnskem povzročilo kmetijam veliko škodo. »Poleg drugih težav se bodo tudi zato slovenski hlevi praznili še hitreje, kot bi se sicer,« meni Pirc. D. S.

Fotografija arhiv Andrej Pirc
 
 

ZADRUGA MOČAN POVEZOVALNI ČLEN

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Rače je zadruga s 65-letno tradicijo. Na ustanovni skupščini so se člani združili v zadrugo zato, da bi pospeševali materialne koristi svojih gospodarstev ter enotno nastopili na trgu pri prodaji kmetijskih pridelkov in pri nabavi repromateriala.

V vseh teh letih je zadruga močan povezovalni člen. Preko lastnega odkupa živine, mleka in drugih kmetijskih pridelkov zadruga razpolaga z lastnimi trgovinami z repromaterialom, trgovino z gradbenim materialom in mesnico. V zadnjih desetih letih je zadruga veliko investirala v svoj mesnopredelovalni obrat, v prvi fazi v klavnico, lani pa še v obrat mesne predelave in mesnice. Tako imajo v Račah obrat, ki je med najsodobnejšimi v državi in je zelo ekološko obarvan, saj gre za energetsko varčen obrat, kjer poleg konvencionalnega dela poteka tudi ekološka predelava mesa. Zadruga želi oskrbovati lokalni regionalni trg z domačo, svežo ponudbo mesa, za katerega sta zagotovljena sledljivost in sistem HACCP od zakola do prodaje v mesnici. Zadruga povezuje 159 članov in zaposluje 51 delavcev.
 
Fotografije arhiv KZ Rače
 
Več ...
 

KZ STIČNA DOBRO SKRBI ZA KMETOVALCE

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Stična s sedežem v Ivančni Gorici je nastala leta 1960 z združitvijo takratnih osmih manjših zadrug, čeprav začetki zadružništva segajo že v leto 1910, ko je bila v Ambrusu ustanovljena prva živinorejska zadruga. Skozi zgodovino je zadruga doživela več manjših organizacijskih sprememb. Zadruga zajema zelo široko območje v občini Ivančna Gorica v obsegu 227 km2 in danes združuje 150 članov, poslovno pa sodeluje še s številnimi kooperanti in zaposluje 45 delavcev. Zadruga se trudi pospeševati gospodarske koristi svojih članov, da bi bile te čim večje, z ugodnimi ponudbami kmetijskega in drugega materiala v treh železninskih trgovinah oziroma trgovinah s kmetijskim repromatrialom. Od članov in drugih kmetovalcev odkupuje živino, mleko, krompir, vrtnine in drugo.

Več ...
 

KZ SELNICA OB DRAVI Z LASTNO PROIZVODNJO JABOLK

E-pošta Natisni
Kmetijska zadruga Selnica ob Dravi leži v Dravski dolini. Njene korenine segajo v daljna štirideseta leta prejšnjega stoletja. Skozi zgodovino je zadruga imela pomembno razvojno vlogo in jo ima tudi danes, kar je posebej prepoznavno v hribovskih območjih. Veliko je prispevala h graditvi infrastrukture na podeželju, k pospeševanju turizma na kmetijah in k izobraževanju svojih članov. Danes ima v svoji posesti kmetijska zemljišča, kjer pridelujejo kakovostna jabolka, pred nekaj leti pa so začeli s proizvodnjo vrtnin in nekaterih poljščin. Je ena redkih zadrug, ki ima svojo lastno proizvodnjo, zato je uspešnost poslovanja v veliki meri odvisna od danih vremenskih razmer, potrebnih za dober pridelek. Poleg lastne pridelave odkupuje kmetijske proizvode ter oskrbuje kmete in druge kupce z raznim trgovskim blagom. Zadruga je v lanskem letu povečala odkup živine, mleka in imela večji pridelek jabolk.
 
Janko Stojkovič poslovanje zadruge ocenjuje: »Zadruga je poslovno leto zaključila uspešno, ustvarila je 2,5 milijona evrov prihodkov. Združuje 78 članov in 13 zaposlenih. Lani je zadruga uspešno zaključila investicijo v sončno elektrarno, ki je postavljena na strehi zadružne hladilnice. Investicija v vrednosti 260.000 evrov naj bi se povrnila v sedmih letih in dolgoročno prispevala k razvoju zadruge. Zadruga vsako leto načrtno obnavlja sadovnjake in jih opremlja s protitočnimi mrežami.« Janko Stojkovič, ki je že 12 let direktor zadruge in eden od ključnih nosilcev nakupa deleža v Ljubljanskih mlekarnah, je zelo dejaven tudi v svoji občini, zasebno pa je velik ljubitelj kulture, saj že več kot 30 let sodeluje v Kulturnem društvu Pavza kot pevec in amaterski igralec.
 
Stanislav Kraner, ki je na občnem zboru konec marca ponovno dobil zaupanje članov za naslednje štiriletno vodenje zadruge kot predsednik zadruge, o načrtih za prihodnje pravi: »V prihodnje nameravamo povečati prihodek, posodobiti kmetijsko pridelavo, povečati kakovost kmetijskih pridelkov in poiskati nove prodajne možnosti ter širiti prodajne artikle. Vse to bomo s pomočjo že pridobljenih javnih sredstev tudi izvedli.«
 
Fotografije arhiv KZ Selnica ob Dravi A. J.
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij