Predstavljamo

KMETIJA DUŠANA PINTARJA OHRANJA TRADICIJO

E-pošta Natisni
Na Gorenjskem kmetje pridelujejo kakovostne proizvode, ki jih tržijo preko svojih zadrug ter klavnice in mlekarne, ki deluje v okviru Kmetijsko-gozdarske zadruge Škofja Loka. Ena takih kmetij je kmetija Dušana Pintarja, na kateri kmetujejo že več sto let več generacij. Na kmetiji se ukvarjajo s pridelavo mleka, mesa in gozdnih proizvodov. Dušan Pintar je že drugi mandat podpredsednik škofjeloške zadruge, aktiven v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije vse od njene ustanovitve, popoldne pa svoj prosti čas namenja obnavljanju starodobnih vozil in potovanjem. Prizadeva si za čim boljše sodelovanje kmetov z zadrugo in potrošniki. »Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije je stanovska organizacija kmetov, ki mora delati v korist kmetov in skrbeti za dobro sodelovanje z vsemi kmetijskimi in nekmetijskimi organizacijami. Zbornica bi morala poskrbeti za gospodarske možnosti, ki bodo kmetom omogočile čim boljše gospodarjenje na svojih kmetijah,« pa meni o zbornici, katere član je.
A. J.
 

TRADICIJA REJE PIŠČANCEV PERUTNINARSKE ZADRUGE PTUJ

E-pošta Natisni
Perutninarska zadruga Ptuj z.o.o. je specializirana zadruga za rejo in organizacijo reje brojlerskih piščancev. Na področju severovzhodne Slovenije že 45 let organizira proizvodnjo; nekdaj kot Tok-kooperacija, od leta 1992 pa kot samostojno ustanovljena zadruga. Proizvodnja se odvija pri 171 članih in dveh lastnih farmah.
 
Perutninarska zadruga Ptuj ima sedež v Spodnji Hajdini na Ptuju. Glavna dejavnost zadruge je organizacija proizvodnje brojlerskih piščancev, ki zajema od svetovanja pri tehničnih rešitvah proizvodnega procesa, priprave projektne dokumentacije novogradenj, nabave energentov in repromateriala, finančnega servisiranja proizvodnje do dolgoročnega financiranja proizvodnje opreme in adaptacij starejših objektov.

 

Več ...
 

Več kot 50 let tradicije pridelave jabolk

E-pošta Natisni
Kmetijsko-gozdarska zadruga Sava, z.o.o., Lesce, deluje od leta 1964 in danes vključuje 118 članov. Zadruga zajema področje od Rateč do Radovljice, manjši del pa tudi Naklo, Duplje in Zavrh.
Osnovna dejavnost zadruge je prireja mleka na dveh posestvih v Poljčah in na Bledu. Pred sedmimi leti so v Poljčah odprli zbirni center surovega mleka, za prodajo mleka iz lastnih posestev ter odkupljeno mleko pridelovalcev. Zadruga v sadovnjaku Resje prideluje jabolka, v manjši meri pa tudi hruške, slive in orehe. Iz lastnih jabolk, pridelanih na naravi prijazen način, izdelujejo jabolčni sok in kis.
 
Fotografija: Sadovnjak Resje (arhiv Tatjana Zupan) 
 
Več ...
 

Rez sadnega drevja

E-pošta Natisni
Pomlad se nezadržno bliža in narava se prebuja. Kmalu bo na vrtu preveč dela, da bi ga sproti postorili. Eno od najpomembnejših del v sadnem vrtu je rez sadnega drevja, ki jo moramo opraviti ob pravem času. Z rezjo drevo oblikujemo in vzpostavimo ravnovesje med rastjo in rodnostjo. Vsaka sadna vrsta ima pri rezi svoje značilnosti in zakonitosti.
 
Najprimernejši čas za rez pečkarjev je v času mirovanja, takoj ko popusti hud mraz in ni nevarnosti poškodb zaradi mraza. Drevesa, ki rastejo slabše in imajo manjše število enoletnih izrastkov, režemo prej, da spodbudimo rast, tista pa, ki imajo veliko število lanskoletnih poganjkov in močno rastejo, pa režemo pozneje.
Drevo, ki ga želimo obrezati, si najprej ogledamo. Zanima nas, kakšna je gojitvena oblika, ali je zdravo, kako raste in koliko ima rodnega nastavka. Z obrezovanjem ponavadi začnemo od zgoraj navzdol. Pazimo, da so zgornje veje krajše in šibkejše od spodnjih, tako da ima drevo obliko stožca. Najprej izrežemo predebele in odvečne veje. Ostale veje naj imajo obliko trikotnika. Izrežemo premočne enoletne poganjke, ki izraščajo navpično navzgor iz hrbtov vej, tiste, ki rastejo v notranjost krošnje in jo senčijo. Enoletnih poganjkov ne krajšamo, ker s tem povzročimo, da se krošnja zgosti in plodovi nimajo dovolj sonca. Izrežemo tudi star zverižen rodni les oziroma ga samo razredčimo. Mlade enoletne poganjke, ki smo jih pustili za obnovo rodnega lesa privežemo v vodoravno lego. Na koncu si drevo še enkrat ogledamo, popravimo, če je še kaj potrebno, in poberemo porezane veje iz krošnje.
Svetuje Tatjana Zupan, vodja sadovnjaka Resje KGZ Sava Lesce
 
Fotografija: arhiv Tatjana Zupan
 

Mlekarska zadruga Ptuj največja odkupovalka mleka v Sloveniji

E-pošta Natisni
Mlekarska zadruga Ptuj letos praznuje 20 let delovanja. Danes je v zadrugi včlanjenih 478 proizvajalcev mleka, od katerih odkupi zadruga skoraj 36 milijonov litrov mleka. V povprečju član zadruge odda več kakor 74 tisoč litrov mleka ali osemkrat več kot v letih ustanovitve. Pred dvajsetimi leti je zadruga štela 2.450 članov in odkupila 18 milijonov litrov mleka. V strukturi predelanega mleka slovenskih mlekarn odkup mleka predstavlja dobrih deset odstotkov, kar zadrugo uvršča v sam vrh odjemalcev mleka v Sloveniji.
 
Osnovne dejavnosti Mlekarske zadruge Ptuj so organizacija odkupa mleka, obračun mleka, nakup opreme in hladilne tehnike za zbiralnice ter oskrba članov z reprodukcijskim in trgovskim blagom, kot so umetna gnojila, semena, zaščitna sredstva, krmila in drugo. Zadruga je lani kupila 2.100 ton umetnih gnojil in 3.500 ton krmil, 400 ton soje, semensko koruzo, semena trav, apnenec in zaščitna sredstva. Zadruga odkupljeno mleko večinoma prodaja v Ljubljanske mlekarne, približno 24 milijonov litrov, 18 % mleka proda v Pomurske mlekarne, lani junija pa je začela mleko prodajati tudi v Italijo, kamor ga odpelje 13 % ali 4,5 milijona litrov.
 
Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij