Predstavljamo

70 LET HMEZAD KMETIJSKE ZADRUGE BRASLOVČE

E-pošta Natisni

Korenine današnje zadruge Hmezad kmetijske zadruge Braslovče segajo v leto 1946. Ves čas delovanja je zadruga imela pomembno razvojno vlogo na območju spodnje Savinjske doline. Vseskozi, že od takratne velike zadruge Hmezad KZ Savinjska dolina, se je ukvarjala z različnimi dejavnostmi, med katerimi prevladujeta odkup in prodaja hmelja, mleka in živine.


Boštjan Čulk, predsednik Hmezad KZ Braslovče, razlaga: »Današnja oblika zadruge je nastala na ustanovnem občnem zboru 21. junija 1992, ko je samostojno zadrugo ustanovilo 185 članov in takrat zaposlenih delavcev.«
Hmezad kmetijska zadruga Braslovče deluje na ozemlju Občine Braslovče, svojim članom pa zagotavlja stabilnost poslovanja. Poleg poslovne funkcije, ki jo ima zadruga na trgu, ima v okolju večplastno vlogo, saj deluje v smeri zagotavljanja dobave varne hrane, varovanja okolja in ohranjanja narave ter zagotavljanja socialne varnosti. V. V.

 

70 LET KMETIJSKE ZADRUGE AGRARIA KOPER

E-pošta Natisni

Današnja Kmetijska zadruga Agraria Koper je bila ustanovljena leta 1992, čeprav njeni začetki segajo že v leto 1945, ko se je na Obali začelo razvijati kmetijsko zadružništvo. Zadruga je danes ena od največjih zelenjadarskih zadrug v Sloveniji in vodilna kmetijska zadruga na Obali.

 

V Kmetijski zadrugi Agraria je združenih 146 pridelovalcev sadja in zelenjave iz Istre. Zadruga odkupi 90 odstotkov celotne prodajne proizvodnje svojih članov, letno okoli 1.500 ton sadja in zelenjave, vsaj še enkrat toliko pa od drugih pridelovalcev. Poleg tega usmerja kmete pri izbiri sadik, jim svetuje o količini pridelave glede na povpraševanje, jih oskrbuje z repromaterialom ter zanje opravlja administrativna opravila.

Več ...
 

70 LET KMETIJSKE ZADRUGE LENART

E-pošta Natisni

Zadružništvo se je na lenarškem območju začelo z ustanovitvijo nabavno-prodajne zadruge že leta 1946. Sledile so ji obdelovalne zadruge, v petdesetih letih pa so se po krajevnih centrih ustanavljale splošne kmetijske zadruge. V šestdesetih letih so se splošne zadruge združile v Agrokombinat KZ Lenart, leta 1977 pa se je zadruga ločila od kombinata kot temeljna organizacija kmetov in od leta 1992 deluje kot Kmetijska zadruga Lenart. Pomembna mejnika v razvoju zadruge sta bila pripojitev zadruge SKZ Ledavski dol Cankova in ustanovitev družbe Agrožita, v okviru katere deluje njihova sončna elektrarna. Direktor KZ Lenart Janko Hajdinjak dodaja: »Leta 2008 smo zgradili Kmetijski center v Lenartu, v letu 2015 smo ustanovili organizacijo proizvajalcev mleka, ki jo je priznalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zadruga je na področju semen generalna zastopnica za Inštitut za poljedelstvo in vrtnarstvo Novi Sad ter na področju krmnih dodatkov zastopnica podjetja Schaumann iz Avstrije.«

Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij