Predstavljamo

10 LET KMETIJSKE ZADRUGE SAVINJSKA DOLINA

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Savinjska dolina je ena od najmlajših kmetijskih zadrug v Sloveniji, nastala je 11. oktobra 2006 s spojitvijo Hmezad KZ Prebold in Hmezad KZ Tabor. Člani obeh zadrug so svojo odločitev na občnih zborih sprejeli soglasno, saj so bili prepričani, da bo kljub majhnosti novo nastala zadruga imela večjo pogajalsko moč proti kupcem in dobaviteljem ter se lažje prilagodila vsem zahtevam države in trga. V skupni zadrugi je tudi lažje organizirati delo in obvladovati stroške.


Direktorica KZ Savinjska dolina Darinka Pikl pove, da ima zadružništvo v Savinjski dolini korenine že od leta 1946, ko so nastale prve zadruge: »Savinjski kmet, takrat v prvi vrsti usmerjen v hmeljarstvo, je čutil potrebo, da se prostovoljno povezuje in na ta način krepi svojo pozicijo na trgu.« Zadruga ima devet zaposlenih, vanjo pa je včlanjenih 132 kmetij. Od članov in drugih okoliških kmetov odkupuje hmelj, mleko in živino. Svojim kmetom mleko in živino plačuje redno, pri njih ima v dopitanju tudi okoli 150 telet.

Več ...
 

KZ METLIKA – ZVESTOBA DOBREMU ŽE 70 LET

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Metlika, z.o.o., je ena od najstarejših zadrug v Sloveniji, saj njeni začetki segajo v leto 1909. S svojo zgodovino poslovanja, kakovostjo ponudbe in širino prodaje je Kmetijska zadruga Metlika danes po prometu največja zadruga v Sloveniji.

Leta 1909 je bila ustanovljena prva vinarska zadruga v Beli krajini, da bi organizirano tržila belokranjsko vino. Takratna zadruga je leta 1929 zaradi lastnih potreb po vinu zgradila tudi vinsko klet, ki pa je bila med drugo svetovno vojno porušena. Leta 1958 je novo zgrajena vinska klet prvič odkupila vino in ga začela tržiti.

Več ...
 

KZ SELNICA OB DRAVI – 70 LET ZNANJA IN IZKUŠENJ NA PODROČJU SADJARSTVA

E-pošta Natisni

KZ Selnica ob Dravi je bila ustanovljena 18. novembra 1945 z namenom »vse naloge vršiti v svrho samopomoči in izboljševanju gospodarstva svojih članov in delovnega ljudstva«, kot je zapisano v listini o vpisu zadruge.

Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij