Predstavljamo

KZ SELNICA OB DRAVI – 70 LET ZNANJA IN IZKUŠENJ NA PODROČJU SADJARSTVA

E-pošta Natisni

KZ Selnica ob Dravi je bila ustanovljena 18. novembra 1945 z namenom »vse naloge vršiti v svrho samopomoči in izboljševanju gospodarstva svojih članov in delovnega ljudstva«, kot je zapisano v listini o vpisu zadruge.

Več ...
 

60 LET KMETIJSKE ZADRUGE ŠALEŠKA DOLINA

E-pošta Natisni

Korenine Kmetijske zadruge Šaleška dolina segajo v leto 1955, ko so se združile kmetijske zadruge Družmirje, Lokovica, Topolšica, Ravne, Zavodnje in Sveti Florjan. Pozneje so se ji pripojile še kmetijske zadruge Velenje, Šmartno ob Paki in Bele Vode, obrtno podjetje ter klavnici in mesariji Šmartno ob Paki in Velenje. Leta 1971 se je zadruga priključila trgovskemu podjetju ERA Velenje. V vsem tem obdobju se je zadruga večkrat preimenovala, leta 1993 pa je bila registrirana kot samostojna organizacija z imenom Kmetijska zadruga Šaleška dolina, z.o.o. s sedežem v Šoštanju.

 

Več ...
 

TUDI MENI PENINO, PROSIM!

E-pošta Natisni

Nikoli v preteklosti niso bile penine tako dostopne kot zdaj. Držal se jih je prestiž, zato so jih pili le pomembneži. Mi pa imamo to srečo, da so prav v radgonski kleti že davnega leta 1852 zastavili zares in od takrat naprej niso odnehali. V zadnjih desetih letih pa so tudi vse druge kleti naredile izjemen napredek ter se tehnološko posodobile in polepšale, zato ne preseneča, da so se posvetile uglednim peninam, saj prodaja penečih vin povsod po svetu raste. Pivci smo prišli, kot se reče, »na okus«.

Kaj je penina? Penina je lahko samo slovensko kakovostno ali vrhunsko peneče vino! Zato je narobe, da svoj pojem posojamo tujcem, saj penina ni generična označba za vsa peneča vina. Zato je napačno reči na primer »italijanske penine«, prav tako pa tudi »slovenske penine«, saj »penina« ne more in ne sme biti druga kot slovenska!

Nekaj napotkov: najlažje in najhitreje se penina ohladi v posodi z ledom, pomešanim z vodo – potrebnih ni več kot 12 minut; če je penina hladna, je nevarnost nenadzorovanega projektila nična; ko enkrat primete zamašek (že brez zaščitne košarice), ga ne izpustite več, nagnete steklenico in počasi sprostite zamašek z vrtenjem steklenice, ki vam sloni na dlani – ni tako zahtevno, kot se zdi; kozarci morajo imeti steblo, pa četudi uporabite le tiste, ki jih imate za mirna vina. Danes imamo pri nas veliko resnih, krepkejših penin, ki jim ustreza celo običajen kozarec za belo vino. Tudi ne bodimo preveč pikolovski v tej zvezi. Penina je družabno vino, in če je družba intimna, lahko s peninami tudi trkamo. Lepše in primerneje pa je, da s prijaznim naklonom glave izkažemo čast omizju in vinu. Takšna penina bo najboljša.

 

Kraljevska penina
Brut pomeni, da jo okušamo kot suho, da torej ne sladi. Ker je kislost zmerna, kar je značilno za moderne cvičke, bo enako veljalo tudi za kraljevsko iskrečega! Pridelano po klasični metodi, tj. z drugim vrenjem v steklenici.

 

Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij