Predstavljamo

20 LET KMETIJSKE ZADRUGE PERUTNINARJEV PIVKA

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga perutninarjev Pivka je nastala leta 1992 kot pravna naslednica TOK Kooperacije, ki je deloval v okviru Perutninarskega kombinata Pivka, njegova naloga pa je bila organiziranje storitev pitanja piščancev pri rejcih na podlagi sklenjenih pogodb. Po sprejetju Zakona o zadrugah so se rejci, ki so bili prej organizirani v Društvu perutninarjev Primorske, odločili in začeli z ustanavljanjem zadruge, ki je na začetku štela 129 članov. Prvi predsednik zadruge je postal Radoš Pegan. V okviru zadruge je delovala tudi Hranilno-kreditna služba, ki je bila pomemben finančni steber poslovanja zadruge in celotne Pivke. S preoblikovanjem Perutninarskega kombinata Pivka v delniško družbo, so zadružniki postali lastniki 43 odstotkov kapitala družbe. Svoje lastništvo zadruga ohranja še danes kot večinska lastnica Pivke, družbe pooblaščenke, ki ima v Pivki Perutninarstvo, d.d., 43 odstotkov kapitala. Danes zadruga šteje 51 članov.

Kmetijska zadruga perutninarjev Pivka, z.o.o., je danes specializirana zadruga za rejo in organizacijo reje piščancev za zakol. Združuje rejce s Severnoprimorske in Notranjsko-kraške regije že več kot 50 let, ki s svojo dejavnostjo zadovoljujejo potrebe po proizvodnji brojlerjev za znanega kupca, kar rejcem zagotavlja številne prednosti. Poleg pogodbene vzreje piščancev za zakol pa zadruga del svoje proizvodnje namenja vzreji jarkic nesnic za nadaljnjo prodajo. Tako v spomladanskem in jesenskem času pošlje na trg končnim kupcem za dvoriščno prirejo jajc in tudi za nadaljnjo intenzivno proizvodnjo 100.000 kokoši nesnic različnih pasem od rjavih, graha in črnih.

Več ...
 

110 LET KMETIJSKEGA ZADRUŽNIŠTVA V NAKLEM

E-pošta Natisni

Kmetijsko zadružništvo v Naklem praznuje 110 let. Alpski značaj gorenjske pokrajine je že od nekdaj usmerjal njene prebivalce v živinorejo in prirejo mleka. Z izboljšanjem prometnih povezav pa se je še povečalo zanimanje za mleko in mlečne izdelke pri trgovcih iz Trsta, Opatije in Dunaja. Težke razmere so povezale kmete v interesu, da bodo s skupnim nastopom na trgu lažje tržili svoje izdelke. Vse to so bili razlogi, da je bila na območju današnje zadruge leta 1903 ustanovljena Mlekarska zadruga v Naklem, ki je v prvem letu svojega delovanja povezala 27 članov, ki so na dan oddajali 200 litrov mleka. Mlekarska zadruga je med prvo in drugo svetovno vojno doživljala vzpone in padce ter bila večkrat preimenovana. V letu 1948 je bila ustanovljena Kmetijska zadruga Naklo kot pravna naslednica Mlekarske zadruge.

Več ...
 

STOLETNICA VELIKOLAŠKE ZADRUGE

E-pošta Natisni

Korenine velikolaškega zadružništva segajo v začetek 20. stoletja. Za Velike Lašče je bilo zgodovinsko pomembno leto 1913, saj so dobile status trga. Tega leta je bilo na pobudo 32 članov ustanovljena Živinorejska zadruga. Njen cilj je bil izboljšati plemensko vrednost živine in dvigniti mlečnost domačih krav. Leta 1928 se je na pobudo Ivana Puclja, takratnega ministra, dejavnost zadruge razširila v Mlekarsko zadrugo, cilja pa sta bila odkup mleka in izdelovanje sira. Po letu 1945 se je oblikovalo pet zadrug: Velike Lašče, Dvorska vas, Karlovica, Rob in Turjak. Leta 1960 se je vseh pet zadrug združilo v Kmetijsko zadrugo Velike Lašče.

Podpisati sliko: Razstava živine ob 40. letnici KZ Velike Lašče leta 1953
V sedemdesetih letih so kmetje pri Hranilno-kreditni službi, ki je bila enota zadruge, najemali kredite pod ugodnimi pogoji. Danes so dejavnosti zadruge trgovina na drobno, odkup mleka, odkup in klanje živine, prodaja mesa in mesnih izdelkov, oskrba kmetov s kmetijskimi repromateriali ter gostinske storitve. V vseh letih delovanja je zadruga večkrat posodobila vse tri trgovine in klavnico. V letu 2010 je odprla nov Zadružni trgovski center, v katerem so poleg dveh trgovin gostinski lokal in prostori poslovalnice Deželne banke Slovenije. Zadruga vsa leta kljub raznim gospodarskim težavam deluje uspešno, za kar gre zahvala članom zadruge, občanom in zaposlenim.

V okviru praznovanja 100. letnice delovanja bo Kmetijka zadruga Velike Lašče 4. septembra 2013 organizira okroglo mizo na temo: »Ali bo na naših mizah še slovenska hrana?« Ob tej priložnosti bo predstavila zbornik velikolaškega zadružništva z naslovom »Prava pot«. V soboto, 7. septembra, pa bo organiziran kmečki praznik z razstavo govedi, konj in drobnice s spremljajočim kulturnim programom.

Besedilo Ana Debeljak, KZ Velike Lašče
Fotografija arhiv KZ Velike Lašče

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij