Predstavljamo

110 LET KMETIJSKEGA ZADRUŽNIŠTVA V NAKLEM

E-pošta Natisni

Kmetijsko zadružništvo v Naklem praznuje 110 let. Alpski značaj gorenjske pokrajine je že od nekdaj usmerjal njene prebivalce v živinorejo in prirejo mleka. Z izboljšanjem prometnih povezav pa se je še povečalo zanimanje za mleko in mlečne izdelke pri trgovcih iz Trsta, Opatije in Dunaja. Težke razmere so povezale kmete v interesu, da bodo s skupnim nastopom na trgu lažje tržili svoje izdelke. Vse to so bili razlogi, da je bila na območju današnje zadruge leta 1903 ustanovljena Mlekarska zadruga v Naklem, ki je v prvem letu svojega delovanja povezala 27 članov, ki so na dan oddajali 200 litrov mleka. Mlekarska zadruga je med prvo in drugo svetovno vojno doživljala vzpone in padce ter bila večkrat preimenovana. V letu 1948 je bila ustanovljena Kmetijska zadruga Naklo kot pravna naslednica Mlekarske zadruge.

Več ...
 

STOLETNICA VELIKOLAŠKE ZADRUGE

E-pošta Natisni

Korenine velikolaškega zadružništva segajo v začetek 20. stoletja. Za Velike Lašče je bilo zgodovinsko pomembno leto 1913, saj so dobile status trga. Tega leta je bilo na pobudo 32 članov ustanovljena Živinorejska zadruga. Njen cilj je bil izboljšati plemensko vrednost živine in dvigniti mlečnost domačih krav. Leta 1928 se je na pobudo Ivana Puclja, takratnega ministra, dejavnost zadruge razširila v Mlekarsko zadrugo, cilja pa sta bila odkup mleka in izdelovanje sira. Po letu 1945 se je oblikovalo pet zadrug: Velike Lašče, Dvorska vas, Karlovica, Rob in Turjak. Leta 1960 se je vseh pet zadrug združilo v Kmetijsko zadrugo Velike Lašče.

Podpisati sliko: Razstava živine ob 40. letnici KZ Velike Lašče leta 1953
V sedemdesetih letih so kmetje pri Hranilno-kreditni službi, ki je bila enota zadruge, najemali kredite pod ugodnimi pogoji. Danes so dejavnosti zadruge trgovina na drobno, odkup mleka, odkup in klanje živine, prodaja mesa in mesnih izdelkov, oskrba kmetov s kmetijskimi repromateriali ter gostinske storitve. V vseh letih delovanja je zadruga večkrat posodobila vse tri trgovine in klavnico. V letu 2010 je odprla nov Zadružni trgovski center, v katerem so poleg dveh trgovin gostinski lokal in prostori poslovalnice Deželne banke Slovenije. Zadruga vsa leta kljub raznim gospodarskim težavam deluje uspešno, za kar gre zahvala članom zadruge, občanom in zaposlenim.

V okviru praznovanja 100. letnice delovanja bo Kmetijka zadruga Velike Lašče 4. septembra 2013 organizira okroglo mizo na temo: »Ali bo na naših mizah še slovenska hrana?« Ob tej priložnosti bo predstavila zbornik velikolaškega zadružništva z naslovom »Prava pot«. V soboto, 7. septembra, pa bo organiziran kmečki praznik z razstavo govedi, konj in drobnice s spremljajočim kulturnim programom.

Besedilo Ana Debeljak, KZ Velike Lašče
Fotografija arhiv KZ Velike Lašče

 

NOVI TURISTIČNI PRODUKTI AVSTRIJSKE ŠTAJERSKE IN SEVEROVZHODNE SLOVENIJE

E-pošta Natisni

Center za zdravje in razvoj Murska Sobota je kot vodilni partner čezmejnega projekta Hiking&Biking vzpostavil nove turistične kolesarske in pohodniške poti ter parke nordijske hoje avstrijske Štajerske in severovzhodne Slovenije. Obe pokrajini sta v okviru projekta pridobili več kot 275 km označenih kolesarskih poti ter več kot 250 km označenih pohodnih poti in poti za nordijsko hojo. Samo v Pomurju na primer je pri vzpostavitvi produktov sodelovalo več kot 22 lokalnih skupnosti, postavili smo 410 smernih tabel in izvedli številne promocijske aktivnosti, da bi ljudje prepoznali našo pokrajino kot prijazno, atraktivno in zanimivo turistično destinacijo za zdrav, naravi in človeku prijazen turizem.

Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij