30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Napovedujemo

OTVORITEV ZELENJAVNO-SADNE SEZONE KZ

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Krka iz Novega mesta je konec maja 2014 odprla zelenjavno-sadno sezono in pred zadružnim nakupovalnim centrom v Žabji vasi. V okviru vrste prireditev bo predstavila sezonsko in lokalno pridelano zelenjavo in sadje iz integrirane pridelave. Zadruga v juniju organizira Krompirjado, Dneve dolenjskega mladega zelja, Hrustavko v centru mesta in vikenda dolenjske paprike in dolenjske cvetače in brokolija. V trgovinah KZ Krka vse leto nudijo pester izbor sveže in okusne zelenjave ter sadja, pridelanih na slovenskih kmetijah. B. J.

Fotografija: Arhiv KZ Krka

 

LETOS BODO PRILOŽNOSTNI KOVANCI POSVEČENI JANEZU PUHARJU IN BARBARI CELJSKI

E-pošta Natisni

Republika Slovenija bo letos izdala spominske in zbirateljske kovance, ki bodo obeležili 200-letnico rojstva fotografa Janeza Puharja, mednarodno priznanega izumitelja fotografije na steklo, in 600. obletnico kronanja Barbare Celjske za vladarico Svetega rimskega cesarstva.
V prvi izdaji, ki bo predvidoma avgusta 2014, bodo v prodaji zbirateljski zlatnik, srebrnik in 3-evrski dvokovinski kovanec, predvidoma oktobra 2014 pa bo mogoče kupiti 2-evrski kovanec, na katerem bo upodobljena Barbara Celjska, in zbirko kovancev z letnico kovanja 2014, ki jo izdaja Banka Slovenije.
Prodajne cene in točni datumi prodaje bodo znani naknadno, priložnostni kovanci pa bodo ekskluzivno naprodaj v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije, ki je pooblaščena agentka Banke Slovenije. S. V.

Fotografija: Arhiv Banke Slovenije

 

V AJDOVŠČINI JE SEMENARNA LJUBLJANA ODPRLA NOV VRTNI CENTER KALIA

E-pošta Natisni

V Ajdovščini je Semenarna Ljubljana odprla nov vrtni center Kalia. Novi center lahko najdete na Goriški ulici 64, v poslovni coni. Ponudba vrtnega centra je prilagojena tudi potrebam kmetovalcev v Vipavski dolini, ponujajo pa tudi hortikulturne storitve – zatravitve, zasaditve okrasnega in sadnega drevja, grmov in živic, poskrbijo pa tudi za ureditve cvetličnih gred ter letno in sezonsko vzdrževanje okolice vašega doma. I. V.

 

26. JOŽEFOV SEJEM V PETROVČAH

E-pošta Natisni

Hmezad Kmetijska zadruga Petrovče, KGZS – Kmetijsko-gozdarski zavod Celje, ZKŠT Žalec, Društvo podeželskih žena občine Žalec in Občina Žalec 19. marca 2014 v Petrovčah pripravljajo 26. Jožefov sejem. Sejem se bo začel z mašama v petrovški baziliki, prva bo ob 8. uri in druga ob 10. uri, slednjo bo vodil celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Organizatorji obljubljajo tudi zanimivo razstavo o semenarstvu, sejem pa bo popestrila glasba v živo. Vljudno vabljeni! D. Š.

 

PODEŽELJE V MESTU 2014

E-pošta Natisni

Podeželje v mestu so prireditve, ki v sodelovanju z mestnimi občinami in v organizaciji Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije potekajo ob sobotah na mestnih trgih. Na vsaki od prireditev se s ponudbo pridelkov in izdelkov slovenskega podeželja predstavi približno 40 kmetij. Tudi v letu 2014 ste vabljeni, da se pridružite prireditvi. Sodelujete lahko s prodajo svojih pridelkov ter izdelkov ter s soustvarjanjem kulturnega in kulinaričnega programa. V Ljubljani na Pogačarjevem trgu bodo prireditve Podeželje v mestu 12. aprila 2014 – Velika noč na podeželju, 10. maja 2014 – Dobrote slovenskih kmetij in 24. maja 2014 – Gremo na kmetijo, v Kopru pa bo Podeželje v mestu 7. junija 2014 pri taverni. Termini prireditev in podrobnejši pogoji so objavljeni na spletni strani www.kgzs.si in www.zarazvojpodezelja.si. R. P.

 

RAZSTAVA DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ

E-pošta Natisni

Na Ptuju bo od 15. do 18. maja 2014 potekala državna razstava Dobrote slovenskih kmetij 2014, ki jo že 25. leto zapored organizirajo KGZS Zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z ostalimi kmetijsko gozdarskimi zavodi in ob podpori Ministrstva za kmetijstvo in okolje. V okviru razstave poteka tudi ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov in podelitev priznanj za kakovost. A. J.

 

MLEKARNA PLANIKA ODPIRA PRENOVLJENO TRGOVINO

E-pošta Natisni

Mlekarna Planika Kobarid odpira 8. marca 2014 prenovljeno trgovino v Gregorčičevi 32 v Kobaridu, kjer bodo kupci lahko izbirali med široko paleto izdelkov mlekarne in lokalnih proizvajalcev. Skupaj z Deželno banko Slovenije, ki je ob koncu preteklega leta prenovila kobariško poslovalnico banke, bo istega dne organiziran dan odprtih vrat, kjer pripravljajo posebne ugodnosti za stranke iz široke bančne ponudbe. S. V.

 

1 S 1. JANUARJEM 2014 ZAČNE VELJATI ZAKON O DAVKU NA NEPREMIČNINE

E-pošta Natisni

Z uvedbo Zakona o davku na nepremičnine prenehajo nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, davek od premoženja, pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest in začasni davek na nepremično premoženje večje vrednosti. Pri novem zakonu predstavlja davčno osnovo posplošena tržna vrednost, kot je pripisana posamezni nepremičnini v registru nepremičnin na dan 1. januarja leta, za katero se davek odmerja (za leto 2014 na dan 1. april 2014). Stopnje obdavčitve so različne glede na vrste nepremičnin. Stopnje obdavčitve so vse od 0,07 za gozdna zemljišča, 0,15 za rezidenčne stanovanjske nepremičnine, 0,30 za kmetijske stavbe do 0,75 odstotka davčne osnove za poslovne in industrijske nepremičnine. Davčni zavezanec je praviloma lastnik nepremičnine, med izjemami od tega načela pa zakon navaja tudi upravičenca osebne služnosti na celotni nepremičnini. Nepremičnine, ki so varovalni gozdovi, gozdni rezervati in gozdovi s posebnim namenom brez ukrepanja ter neplodna zemljišča s šifro dejanske rabe 5000 in 6000, pa so izvzete iz omenjenega davka. Zakon o davku na nepremičnine je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 101/9. decembra 2013. F. A.

 

DAVČNE OLAJŠAVE PRI DONIRANJU ŽIVIL

E-pošta Natisni

Leta 2011 smo v Sloveniji v celotni verigi od pridelave do potrošnje zavrgli 168.000 ton hrane, kar znaša 82 kg na prebivalca. Da bi bilo zavržene hrane čim manj že na začetku verige, imajo kmetje možnost, da svoje kmetijske pridelke in proizvode podarijo humanitarnim organizacijam. Tisti, ki davčno osnovo od dohodka iz dejavnosti ugotavljajo na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov, lahko namreč uveljavljajo znižanje davčne osnove z olajšavo za donacije. B. J.

 

POROŠTVA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA FINANCIRANJE INVESTICIJ GOSPODARSKIH DRUŽB

E-pošta Natisni

V imenu in za račun Republike Slovenije je SID banka, d.d., Ljubljana v začetku novembra 2013 razpisala poroštveno kvoto in povabila k oddaji vlog za pridobitev poroštva Republike Slovenije za obveznosti gospodarskih družb in zadrug iz naslova kreditov, najetih pri prvovrstnih komercialnih bankah in hranilnicah, namenjenih financiranju investicij v razvojne projekte in/ali financiranju obratnih sredstev. SID banka sprejema vloge do porabe razpisane poroštvene kvote, vendar najpozneje do 30. oktobra 2014. Več informacij na spletni strani banke ali po telefonu 01 200 75 11/59. B. J.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij