30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Napovedujemo

PROGRAM OBZORJE 2020 TUDI ZA KMETIJSTVO

E-pošta Natisni

Evropska komisija je v decembru 2013 objavila prve razpise za raziskave in inovacije za evropski program Obzorje 2020. V letu 2014 bo med drugim 2,8 milijarde evrov za inovativne projekte, ki se ukvarjajo s sedmimi družbenimi izzivi iz programa Obzorje 2020: zdravje, kmetijstvo, pomorstvo in biogospodarstvo, energetika, promet, podnebne spremembe, okolje, gospodarna raba virov in surovine, družbe, ki kritično razmišljajo, ter varnost. Program Obzorje 2020 je doslej največji okvirni program EU za raziskave in inovacije, ki v sedmih letih (2014 – 2020) razpolaga z 80 milijardami evrov proračunskih sredstev. Na večino razpisanih sredstev za leto 2014 se je že mogoče prijaviti. Več na http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-1232_sl.htm. B. J.

 

KMEČKI PRAZNIK OB 100. OBLETNICI ZADRUGE V VELIKIH LAŠČAH V SEPTEMBRU 2013

E-pošta Natisni

100-letnico delovanja Kmetijska zadruga Velike Lašče obeležuje s številnimi dogodki. V sredo, 4. septembra 2013, bo v organizaciji zadruge potekala okrogla miza na temo: »Ali bo na naših mizah še slovenska hrana?« Ob tej priložnosti bodo izdali zbornik velikolaškega zadružništva z naslovom »Prava pot«. V soboto, 7. septembra 2013, pa bo organiziran kmečki praznik z razstavo govedi, konj in drobnice s spremljajočim kulturnim programom. Hkrati bodo obeležili tudi 20-letnico Govedorejskega društva Velike Lašče.

 

NA PTUJU BO KONGRES EVROPSKE ZVEZE REJCEV GOVEDI LISASTE PASME

E-pošta Natisni

Zveza društev rejcev govedi lisaste pasme Slovenije in KGZS – Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj vabita na 30. Kongres Evropske zveze rejcev govedi lisaste pasme, ki bo potekal od 17. do 21. septembra 2013. V okviru kongresa bodo potekali številni dogodki, med drugim generalna skupščina kongresa, okrogla miza za rejce govedi na temo reforme skupne kmetijske politike do leta 2020 in državna razstava krav lisaste pasme v Lenartu. Več informacij in prijavnico dobite na spletni strani www.kgz-ptuj.si/evfcongress2013.

 

8. SIMPOZIJ MEDITERANSKE PRAŠIČEREJE

E-pošta Natisni

Kmetijski inštitut Slovenije organizira od 10. do 12. oktobra 2013 v Ljubljani 8. Simpozij mediteranske prašičereje. Simpozij povezuje znanstvenike in strokovnjake, ki se ukvarjajo z lokalnimi pasmami, tradicionalnimi in ekstenzivnimi sistemi reje ter kakovostjo tradicionalnih izdelkov, ki izvirajo iz tovrstne reje prašičev. Več na spletni strani www.kis.si/8sympmedpig/.

 

KRAŠKI MED PRIDOBIL EVROPSKO ZAŠČITO

E-pošta Natisni

Evropska komisija je 6. avgusta 2013 v Uradnem listu EU objavila registracijo Kraškega medu (zaščitena označba porekla), ki je že 17-ti slovenski proizvod in četrti proizvod z območja Krasa, ki je registriran pri Evropski komisiji. Kraški med je po svoji vsebini suh in zrel med, bogat z minerali, rudninskimi snovmi in encimi. Bogat floristični sestav in suho kraško podnebje se odražajo v polni in izraziti aromi medu, kar je odločujoče za drugačnost Kraškega medu.

 

PRAZNIK IDRIJSKIH ŽLIKROFOV

E-pošta Natisni

V soboto, 31. avgusta 2013, vas Idrija vabi na kulinarično prireditev Praznik idrijskih žlikrofov, ki bo ponudila aktivna kulinarična doživetja v obliki delavnic, prikazov in degustacij. Žlikrofe boste lahko okušali z različnimi omakami ali pa na kulinarični tržnici kupili sestavine za njihovo pripravo. Vabljeni vsi, še posebej pa dobri jedci – ljubitelji dobre slovenske kuhinje! Polona Kavčič, ICRA, d.o.o., Idrija.

Fotografija Jani Peternelj, arhiv ICRA d.o.o. Idrija

 

5. JUNIJ – 13. VRH KMETIJSKIH IN ŽIVILSKIH PODJETIJ

E-pošta Natisni

Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij vabi na 13. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij, ki se bo odvijal 5. junija v Portorožu. Program se bo osredotočal na pregled poslovanja živilske panoge, na odnose v agroživilski verigi in iskal odgovore na vprašanja, kaj prinaša agroživilska veriga jutri. Dogodek je brezplačen.

Več na http://vrh-zkzp.gzs.si/

 

 

OBIŠČITE NAJVEČJI SLOVENSKI VRT NA PTUJU

E-pošta Natisni

V Selekcijsko poskusnem centru Semenarne Ljubljana na Ptuju bodo odprli vrata največjega slovenskega vrta, kjer si lahko ogledate posevke zanimivih in posebnih vrtnin, cvetlic in zelišč s poudarkom na avtohtonih in udomačenih sortah iz vrečk Semenarne Ljubljana. Za strokovne in praktične nasvete boste lahko povprašali Mišo Pušenjak, specialistko za zelenjadarstvo in okrasne rastline. Zato vas v soboto, 29. junija, vabijo v Selekcijsko poskusni center na Ptuj, Ob Dravi 5a. Ogledi vrta in svetovanja bodo potekali ob 9., 12. in 17. uri.

 

Najava

E-pošta Natisni

Spoštovani bralci!

Veseli smo, da vas je tako veliko, ki prebirate naš časopis, ki želite sodelovati pri njegovem soustvarjanju, ki ste kdaj tudi kritični in nam
pomagate biti še boljši. Časopis bo po novem letu izhajal štirikrat letno. Verjamemo, da boste ostali naši bralci tudi v prihodnje.

Uredništvo

 

NAJAVA KONFERENCE »UVELJAVITEV NAČELA KRATKIH VERIG V SISTEMU JAVNEGA NAROČANJA«

E-pošta Natisni

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter Mestna občina Slovenj Gradec organizirata v sredo, 16. januarja 2013 ob 10. uri v prostorih MKC, Ozare 18, v Slovenj Gradcu 2. regijsko konferenco z naslovom »Uveljavitev načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja«. Poudarek konference bo na pomenu in možnostih lokalne trajnostne oskrbe in predstavitvi zakonske spremembe v sistemu javnega naročanja. Gost na konferenci bo tudi minister za kmetijstvo in okolje g. Franc Bogovič.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij