30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Napovedujemo

Premislimo Slovenijo dveh desetletij

E-pošta Natisni
Državni svet Republike Slovenije 11. oktobra 2011 pripravlja slovesnost ob 20. letnici osamosvojitve Slovenije. Ob tej priložnosti bo v Državnem svetu potekal posvet na temo »Premislimo Slovenijo dveh desetletij« s številnimi uglednimi gosti, ki bodo osvetlili družbene in gospodarske spremembe v zadnjih 20 letih ter izpostavili ključne prednosti in izzive, ki nas čakajo na vseh področjih družbenega, socialnega, gospodarskega in političnega življenja.
 

Dnevi kmetijstva slovenske Istre

E-pošta Natisni
V Kopru se bodo 8. in 9. oktobra 2011 na Ukmarjevem trgu odvijali Dnevi kmetijstva slovenske Istre, ki jih skupaj z Mestno občino Koper in partnerji soorganizira Kmetijska zadruga Agraria Koper.
 
 

Zadružni utrip na Radiu Ognjišče

E-pošta Natisni
Vsak prvi torek v mesecu lahko prisluhnete oddaji Zadružni utrip na Radiu Ognjišče, ki jo pripravlja Zadružna zveza Slovenije skupaj z Radiem Ognjišče. Oddaja, ki jo vodi novinar Jure Sešek, je na sporedu ob 13.25 uri.
 

Tek in hoja za upanje 2011

E-pošta Natisni

Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna pripravlja Tek in hojo za upanje s sloganom »Zaveži za življenje«. V soboto, 24. septembra, bomo v Ljubljani tekli po parku Tivoli, v soboto, 1. oktobra, pa v Mariboru po Mestnem parku Maribor. Z udeležbo na teku in s plačilom donacije boste pomagali bolnicam z rakom dojk. Več na

http://www.europadonna-zdruzenje.si/
 

»Kmetijska tržnica 2011« v Ilirski Bistrici

E-pošta Natisni

Občina Ilirska Bistrica v sodelovanju s partnerji pripravlja tradicionalno prireditev »Kmetijska tržnica 2011 – pridelava in predelava zelja«, ki bo potekala na igrišču osnovne šole v Ilirski Bistrici od 22. do 25. septembra 2011. Več informacij na http://www.ilirska-bistrica.si/.

 

Zadružni utrip na Radiu Ognjišče

E-pošta Natisni
Vsak prvi torek v mesecu lahko prisluhnete oddaji Zadružni utrip na Radiu Ognjišče, ki jo pripravlja Zadružna zveza Slovenije skupaj z Radiem Ognjišče. Oddaja, ki jo vodi novinar Jure Sešek, je na sporedu ob 13.25 uri.
 

Imejmo zabavo, jejmo zdravo z raznovrstno ponudbo podeželja Šaleške doline

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Šaleška dolina vabi na športno obarvani koncert z naslovom »Imejmo zabavo, jejmo zdravo z raznovrstno ponudbo podeželja Šaleške doline«, ki se bo odvijal 16. septembra 2011 z začetkom ob 11. uri v telovadnici osnovne šole Šoštanj. Na dogodku se bodo predstavili raznovrstna ponudba podeželja Šaleške doline, telovadci, glasbene skupine, okrogla miza pa bo potekala na temo zdrave prehrane. Osrednji gost prireditve bo Mitja Petkovšek, dvakratni svetovni prvak v gimnastiki.

 

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku

E-pošta Natisni

Na Dnevih narodnih noš, ki bodo potekali od 8. do 11. septembra 2011 v starem mestnem jedru Kamnika, se bodo v slikovitih povorkah predstavile narodne noše slovenskih pokrajin pa tudi drugih narodov. Mednarodno priznani festival poudarja pomen oblačilne dediščine ter opozarja na spoštovanje narodnih noš kot kulturne vrednote.
 
Informacije o dogodkih v vašem kraju nam lahko posredujete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in z veseljem jih bomo objavili.

 

Spoštljivo do gozdov

E-pošta Natisni
Spoznanje, da so gozdovi najbolj ohranjeni kopenski ekosistemi, je vodilo Generalno skupščino Organizacije združenih narodov, da je leto 2011 razglasila za »mednarodno leto gozdov«.
 
Če z gozdovi gospodarimo na trajnostni način, občutno prispevamo k trajnostnemu razvoju človeštva v boju proti revščini in k doseganju mednarodno sprejetih razvojnih ciljev trajnostnega gospodarjenja z vsemi vrstami gozdov. Vseh 192 držav članic Organizacije združenih narodov je z razglasitvijo mednarodnega leta gozdov, doseči predvsem to, da se poveča pozornost celotne družbe do gozdov in trajnostnega gospodarjenja z gozdovi, spoštovanje do gozda, do gospodarjenja z gozdovi ter lesa kot surovine in nenazadnje motiviranost in povezanost vseh, katerih dejavnost je vezana na gozdove. V Sloveniji smo si zadali še četrti cilj, ki izhaja iz naših želja po še uspešnejšem gospodarjenju in usmerjanju razvoja gozdov, to je zmanjšati razliko med dejanskim in možnim izkoristkom gozdnih potencialov.
 
Skrb za gozd in gozdno krajino ima v življenju Slovencev že stoletja posebno vlogo in mesto v podzavesti. Ne le odnos do gozda, tudi odnos do lesa ima dolgo in bogato tradicijo. Ta se odraža tako v vsakdanjem življenju kot v umetnosti in religiji. Les se je poleg tega, da je bil dolgo časa poglavitni vir energije, v rokah spretnih mojstrov in umetnikov spreminjal v vsakdanje uporabne predmete ali pa v izdelke izjemne umetniške vrednosti. Vse to so vsebine, ki bi jih slovenski gozdarji v mednarodnem letu gozdov radi poudarili in še globlje vtisnili v naše vsakdanje življenje.
Jošt JAKŠA, direktor Zavoda za gozdove Slovenije
 

Kmetijska zadruga Trebnje praznovala

E-pošta Natisni
Kmetijska zadruga Trebnje je v nedeljo, 14. avgusta 2011, praznovala 50 let svojega delovanja. Obletnice so se udeležili številni ugledni gostje, prireditev pa je spremljal bogat kulturni in zabavni program.
 
Druga največja slovenska zadruga je nastala 26. junija 1961 s pripojitvijo petih zadrug Mokronog, Šentrupert, Mirna, Dobrnič in Šentlovrenc h Kmetijski zadrugi Trebnje. V istem letu so se zadrugi priključili še gozdarska dejavnost, posestvo gospodinjske šole Mala Loka, ekonomije Mokronog, Mirna in Jezero ter sušilnica sadja Greda iz Mirne.
 
Zadruga je previharila dobre in slabe čase in po letu 1972 veliko vlagala v naložbe na kmetijah in tudi v centre za oskrbo z repromaterialom. Zadruga je svojo dejavnost širila in leta 2002 pripojila zadrugo KZ Suha krajina, leto pozneje pa še KGZ Dole pri Litiji in prevzela poslovanje KZ Gabrovka. Kmetijska zadruga Trebnje danes združuje 738 članov in ima 170 zaposlenih. Letno ustvari skoraj 35 milijonov evrov prihodkov.
Foto: arhiv KZ Trebnje Marjan Jevnikar, predsednik zadruge: »Zadruga ima 23 trgovin, vrtni center, šest dnevnih barov in domačo kuhinjo. Letno odkupimo 25 milijonov litrov mleka, 200 ton krompirja, 4743 glav živine in 1211 telet. Zadruga veliko vlaga, saj smo v zadnjem času obnovili ali na novo zgradili vse svoje poslovne in trgovske prostore, številni pa so tudi načrti za prihodnje. Rad bi pohvalil dobro sodelovanje, ki ga zadruga razvija s svojimi člani.
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij