Napovedujemo

TRADICIONALNO ODPRTJE VRAT NA SELEKCIJSKO-POSKUSNEM POLJU NA PTUJU

E-pošta Natisni

Strokovnjaki Semenarne Ljubljana smo letos po največjem vrtu v Sloveniji popeljali že okoli 500 obiskovalcev. Na ogled je več kakor 1.000 vzorcev, med njimi vse vrtnine, cvetlice in zelišča, vzgojeni iz semena, ki je na voljo v semenskih vrečicah Semenarne Ljubljana, s poudarkom na avtohtonih in udomačenih sortah. Ogledi vrta so potekali po načrtih, letos prvič po vseh letih, kar se srečujemo na Ptuju na tem dogodku, pod dežniki. Obiskovalce je predvsem zanimalo naše delo pri širitvi ponudbe, tako slovenskih starih sort kot tudi novih in eksotičnih rastlin.

 

OZIMNA ŽITA IZ SEMENARNE LJUBLJANA

E-pošta Natisni

Pester in kakovosten izbor ozimnih žit boste tudi letos našli v ponudbi Semenarne Ljubljana, njeni strokovnjaki pa vam bodo svetovali pri izbiri primernega semena. V nadaljevanju so poudarjene le nekatere sorte s posebnimi značilnostmi. Popolno ponudbo ozimnih žit si oglejte na spletni strani in v katalogu, ki bo na voljo tudi na sejmu AGRA v Gornji Radgoni.

Izbor ozimnih žit, ki smo ga pripravili v Semenarni Ljubljana za sezono 2018/19, temelji na večletnih rezultatih sortnih mikro in makro poskusov ter tudi na izkušnjah v široki pridelavi. Na ta način lahko pridelovalcu predstavimo sortno prilagojeno agrotehniko, s katero lahko kar najbolj izkoristi genetski potencial, ki mu ga omogoča sodobna sorta. Da lahko izkoristimo vse prednosti, ki nam jih ponuja sodobna sorta, pa je seveda prvi pogoj nabava zdravega in kakovostnega certificiranega semena. Sezona 2018/19 se bo začela s setvijo ozimnega ječmena in rži. Med linijskimi sortami navadnega ječmena ne moremo mimo rekorderjev v pridelavi zrnja, to sta sorti CONCORDIA (dvovrstni ječmen) in HOLMES (šestvrstni ječmen). Poleg linijskih sort navadnega ječmena je v ponudbi še hibrid ZOO, katerega prednosti pridejo do izraza predvsem v stresnih razmerah. Za slabša rastišča, ki niso primerna za pridelavo ječmena ali pšenice, sta v ponudbi dve sorti tritikale (sorta RAGTAC in GRENADO) ter sorta ozimne rži (sorta DANKOWSKIE AMBER). Sorta Dankowskie amber je populacijska sorta rži, katere pridelki so na ravni hibridnih sort rži, po kakovosti pa sorta dosega izredno visoke vrednosti pri padnem številu, ki je najpomembnejši pokazatelj kakovosti rži. Pri najpomembnejšem ozimnem žitu, to je pri navadni pšenici, smo tudi v letu 2018 pripravili bogat nabor sort. Tu sta dobro poznani visokokakovostni sorti OLIMPIJA in VALBONA, produktivnost in kakovost uspešno kombinirata sorti VULKAN in FALADO, sorti ILLICO in FARMEUR pa dosegata rekordne pridelke zrnja. Med pšenicami bi izpostavili še avtohtono sorto GOROLKA, ki je poleg vseh svojih kvalitet primerna tudi za ekološko pridelavo.

 

SEMENARNA LJUBLJANA NA SEJMU AGRA

E-pošta Natisni

Semenarna Ljubljana bo s svojo ponudbo prisotna na dveh lokacijah sejma AGRA. Večji, razstavni in prodajni prostor bo v hali B, takoj pri vhodu v halo. Tukaj boste lahko kupili semena avtohtonih slovenskih sort, tudi domač semenski česen, okrasne čebulice, semena za jesensko setev, semena za zeleno gnojenje, semena medovitih rastlin, zelišč, eksotična semena, semena na traku in BIO semena. Na voljo bodo tudi semena travnih mešanic, saj je september idealen čas tudi za obnovo travnate površine ali pa za novo setev trave. Našli boste tudi aktualna gnojila za vrt in sredstva proti škodljivcem. Ko se boste sprehajali po sejmu, nas boste našli tudi pri šoli Rakičan, kjer imajo velik pokazni vrt. Poleg vrta bomo v manjšem šotoru ponujali sadike in semena rastlin, ki si jih boste ogledali na vrtu. Poskrbljeno bo tudi za mlajše otroke, saj bodo imeli na voljo kotiček za risanje. V času sejma nudimo sejemski popust na vse izdelke v prodaji. Vabljeni!
Semenarna Ljubljana
www.semenarna.si

 

OBIŠČITE NAJVEČJI SLOVENSKI VRT

E-pošta Natisni

6. in 7. julij 2018 na Ptuju – Dnevi odprtih vrat Semenarne Ljubljana

Organizirani ogledi ob 10.00 in 17.00 uri.
Strokovnjaki Semenarne Ljubljana vas bodo popeljali po največjem vrtu v Sloveniji. Z vami bodo Majda Veis, Barbara Lončar Vrhovec in Darko Vernik.

Na ogled bo več kakor 1.000 vzorcev, med njimi vse vrtnine, cvetlice in zelišča, vzgojena iz semena, ki je na voljo v semenskih vrečicah Semenarne Ljubljana, s poudarkom na avtohtonih in udomačenih sortah. Predstavljena bodo tudi različna zelišča in medovite rastline, ki so nepogrešljive na vrtovih ali balkonih in okenskih policah. Seveda ne bodo manjkale niti eksotične rastline, ki so značilne za različne predele sveta. Ogledati si bo mogoče tudi različne parkovne trate, posevke krmnih trav, travno-deteljnih mešanic in ostalih krmnih poljščin ter poskusna polja ozimnih in jarih žit ter sortnega poskusa krompirja.

ZA STROKOVNE IN PRAKTIČNE NASVETE BO NA VOLJO TUDI SPECIALISTKA ZA ZELENJADARSTVO IN OKRASNE RASTLINE MIŠA PUŠENJAK IZ KGZ MARIBOR.
Tudi letos bo zanimivo, drugačno in poučno. Obiščite nas!

Več ...
 

24. GREGORJEV SEJEM 2018

E-pošta Natisni

 

30. JOŽEFOV SEJEM 19. marca 2018 v Petrovčah

E-pošta Natisni

 

POVABILO NA DNEVE ODPRTIH VRAT SEMENARNE LJUBLJANA

E-pošta Natisni

Semenarna Ljubljana pripravlja tradicionalne dneve odprtih vrat Selekcijsko poskusnega centra na Ptuju. Letos bodo dnevi odprtih vrat potekali 10. in 11. julija 2015. Obiskovalci bodo z vodenimi strokovnimi ogledi spoznali največji slovenski vrt in tudi vse novosti, ki jih je Semenarna Ljubljana pripravila za vrtičkarje. Vljudno vabljeni!

 

29. DRŽAVNE KMEČKE IGRE

E-pošta Natisni

Zveza slovenske podeželske mladine vabi na 29. Državne kmečke igre, ki jih pripravlja Društvo podeželske mladine Šmihel nad Mozirjem. V juniju bodo potekala regijska tekmovanja, zmagovalci regijskih tekmovanj pa se bodo udeležili državnih iger. Slavnostna otvoritev bo v petek, 3. julija, in igre v soboto, 4. julija 2015, v Šmihelu nad Mozirjem. Več informacij na spletni strani: www.zspm.si.

 

DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ NA PTUJU 2015

E-pošta Natisni

KGZS Zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z drugimi kmetijsko-gozdarskimi zavodi in ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS prirejajo 26. Državno razstavo in ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov Dobrote slovenskih kmetij.

Na razstavi, ki bo potekala od 21. do 24. maja 2015 v minoritskem samostanu na Ptuju, bodo tako kot v preteklih letih tudi letos izdelke ocenjevale strokovne komisije in podeljena bodo priznanja za kakovost in znaki kakovosti.

Ocenjujejo se: izdelki iz žit, mlečni in mesni izdelki, olja, kisi, sokovi in nektarji, žgane pijače, suho sadje, vina, sadjevci, domače marmelade in džemi, kompoti ter konzervirane vrtnine in drugi konzervirani pridelki.

Razpis in pravilniki o ocenjevanju izdelkov na Dobrotah slovenskih kmetij 2015 so objavljeni na spletnih straneh: www.kgzs.si in www.kgz-ptuj.si.
Podrobnejše informacije lahko dobite pri svetovalkah in svetovalcih za kmečko družino in razvoj dopolnilnih dejavnosti na vašem območju ali na zgoraj navedenih spletnih straneh. R. P.

 

VABILO NA DAN ODPRTIH VRAT SEMENARNE LJUBLJANA

E-pošta Natisni

Semenarna Ljubljana bo 20. in 21. junija 2014 predstavila ponudbo in delo Selekcijsko-poskusnega centra na Ptuju. Tradicionalno prireditev na največjem slovenskem vrtu bodo vodili strokovnjaki Semenarne Ljubljana, sodelovala pa bo tudi Miša Pušenjak. Na vrtu Semenarne Ljubljana si boste lahko ogledali posevke zanimivih in posebnih vrtnin, cvetlic in zelišč. Posebna pozornost bo namenjena domačim in avtohtonim sortam vrtnin ter letošnjim novostim. Vstopnine ni. Obiščite jih na Ptuju, Ob Dravi 5 a. Vljudno vabljeni!

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij