30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Novice in napovednik

DOBRO OBISKAN GREGORJEV SEJEM

E-pošta Natisni

V organizaciji Kmetijske zadruge Krka iz Novega mesta je od 9. do 11. marca 2018 letos prvič pri trgovskem centru Qlandia v Novem mestu potekal 24. Gregorjev sejem, ki je prvi večji spomladanski kmetijski sejem v Sloveniji. Na več kakor 24.000 m2 površin se je predstavilo več kot 220 razstavljavcev kmetijske opreme, vrtičkarstva, vinogradništva in sadjarstva iz Slovenije in Hrvaške. Vsako leto je poudarek na lokalno pridelani hrani in dobrotah z domačih kmetij, vodilni temi letošnjega sejma sta bili avtohtone sorte in pasme. Organizator dogodka KZ Krka je z organizacijo sejma zadovoljen, saj beleži rekordno število obiskovalcev. Dogodka se je udeležil tudi Peter Vrisk, predsednik zveze, ki je nagovoril zbrane na slovesni otvoritvi sejma. A. J.

 

JUBILEJNI JOŽEFOV SEJEM V PETROVČAH

E-pošta Natisni

V Petrovčah je v ponedeljek, 19. marca 2018, potekal 30. Jožefov sejem, ki vsako leto privabi številne obiskovalce. Bogato sejemsko dogajanje je popestrila še razstava z naslovom »Hmelj, pivo naša tradicija«. Sejem so organizirali Hmezad Kmetijska zadruga Petrovče, KGZS – Kmetijsko-gozdarski zavod Celje, ZKŠT Žalec, Društvo podeželskih žena občine Žalec, Združenje hmeljarjev Slovenije in Občina Žalec. A.J.

 

VINSKA VIGRED V METLIKI

E-pošta Natisni

Med 18. in 20. majem 2018 je v Metliki v starem mestnem jedru potekala tradicionalna 36. Vinska vigred v Metliki. Tridnevni festival vin je privabil številne domače in tuje ljubitelje vrhunskih belokranjskih vin. Praznik nagrajenih vin, belokranjskih dobrot in promocije etnoloških posebnosti in kulturnih dosežkov se je v več kot treh desetletjih močno usidral med slovenske turistične dogodke. Gostje so se lahko naučili peči belokranjsko pogačo, pokušali najboljša belokranjska vina, si ogledali kulinarično razstavo in razstavo domače obrti, dogajanje pa je spremljal pester in raznolik kulturni program. A. J.

 

SPOMLADANSKI SEJEM V KOMENDI

E-pošta Natisni

Med 23. in 25. marcem 2018 je v Komendi potekal spomladanski kmetijsko-obrtni sejem Komenda 2018. Sejem že 23 let organizirata Konjeniški klub Komenda in Občina Komenda. Na sejmu so se predstavili številni razstavljavci tako kmetijske mehanizacije kot kmetijskega repromateriala, lokalni pridelovalci in predelovalci in drugi, bogat razstavni program pa so spremljali tudi izobraževalni in zabavni dogodki. A. J.

 

50 LET METLIŠKE ČRNINE

E-pošta Natisni

Pred Vinsko kletjo Metlika je konec aprila 2018 potekala slovesnost ob 50-letnici prve ustekleničene polnitve metliške črnine v Vinski kleti Metlika. Zbrane so nagovorili številni ugledni gostje in uživali v kulturnem programu in druženju. Vinska klet Metlika je skozi leta s tem metliškim rubinastim vinom ustvarila uspešno blagovno znamko, odvisno od letnika pa letno prodajo od 170.000 do 250.000 litrov metliške črnine. A. J.

 

KOROŠKA ZADRUGA RAZVIJA PROJEKT »OKUSI KOROŠKEGA PODEŽELJA«

E-pošta Natisni

Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga Slovenj Gradec, ki bo letos praznovala 70-letnico organiziranega zadružništva na Koroškem, povezuje 996 kmetov in posluje v treh dolinah, to je v Mislinjski, Dravski in Mežiški dolini, ter v okviru 12 občin na Koroškem. Zadruga iz leta v leto povečuje odkup mleka, živine in lesa ter skrbi za oskrbo kmetov in podeželskega prebivalstva v manjših zaselkih z živili in tehničnim blagom. V sodelovanju s 16 partnerskimi kmetijami v okviru projekta, ki so ga poimenovali »Okusi koroškega podeželja«, širi ponudbo lokalnih izdelkov na policah zadružnih trgovin, prav tako pa želi z lokalno ponudbo živil aktivneje vstopiti v javne zavode in obrate javne prehrane.
B. J.

 

NA TRGU VSE PREPOZNAVNEJŠI SLOGINI ZNAMKI POLONCA IN SLOGINA ŠPAJZA

E-pošta Natisni

Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja v zadnjih letih močno povečuje odkup vseh vrst zelenjave, ki se prideluje na slovenski zemlji. Zadruga razvija in uspešno trži dve lastni blagovni znamki. Pod blagovno znamko »Polonca« trži slovenski krompir, ki ga odkupuje od kmetijskih pridelovalcev na območju celotne Gorenjske in Prekmurja. Krompir skladišči, sortira in pakira v skladišču v Kranju in ga pakiranega vse leto dostavlja v trgovske centre po celotni Sloveniji. Nabor izdelkov blagovne znamke Polonca želi razširiti najprej s ponudbo slovenskega česna in čebule, pozneje pa še z drugo gomoljasto zelenjavo. Slogina špajza je blagovna znamka domačega kotička. Vključuje živila in izdelke slovenskega porekla, ki jih zadruga odkupuje od lokalnih kmetov in ponudnikov ter jih ponuja v svojih trgovinah. Več o ponudbi zadruge si lahko ogledate na njihovi spletni strani www.sloga.si, o novostih pa vas obveščajo tudi na svojih Facebookovih straneh: https://www.facebook.com/kgzsloga/ in https://www.facebook.com/slogaspajza/.
B. J.

 

VINSKO KLET KRŠKO OBISKAL BARON MOSCON

E-pošta Natisni

Vinsko klet Krško je februarja 2018 obiskala njegova ekselenca baron Moscon s Sevniškimi graščaki, predstavniki Javnega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti KŠTM Sevnica in drugimi cenjenimi gosti. Obisk je bil namenjen promociji festivala Modra frankinja in absolutnega zmagovalca festivala – Kleti Krško ter predstavitvi novosti tako na festivalu Modre frankinje 2018 kot v Kleti Krško. Člani društva Sevniški graščaki z baronom Mosconom vsako leto obiščejo zmagovalca, da med letom, ko vino še zori v sodih, pregledajo, od kje prihaja najboljše vino, in da se pobliže spoznajo s pridelovalci najboljše frankinje. K. S.

 

 

MLEKARNA PLANIKA INOVATIVNA PRI SPODBUJANJU LOKALNE PRIDELAVE IN PREDELAVE ŽIVIL

E-pošta Natisni

Konec januarja 2018 je pod okriljem Inštituta za nutricionistiko potekala razglasitev najbolj inovativnih živil leta 2018. Posebno nagrado za inovativnost pri spodbujanju lokalne pridelave in predelave živil je prejela zadružna Mlekarna Planika, ki odkupuje in predeluje izključno mleko, pridelano na hribovitih lokalnih območjih. Na ta način pomembno prispeva k obdelanosti kmetijskih zemljišč, ohranjanju panoge in lokalnemu zaposlovanju. Posebno pozornost v mlekarni posvečajo svežemu pasteriziranemu mleku, ki ima zaradi načina proizvodnje značilen poln okus. Na to vplivajo prehrana živali, način vzreje in visokogorski predeli odkupnega območja, kjer se živina v poletnih mesecih pase, pozimi pa jo rejci krmijo s kakovostno krmo. Takšno mleko je tudi odlična surovina za raznolike mlečne izdelke, ki jim z veliko mero inovativnosti dodajajo zanimive lokalne sestavine, so pojasnili razloge o izboru na Inštitutu za nutricionistiko. B. J.

 

ZMAGOVALCI NATEČAJA AGROBIZNIS

E-pošta Natisni

V organizaciji časnika Finance in projekta Agrobiznis je 15. februarja 2018 na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani potekala 5. Agrobiznis konferenca. Na konferenci so bili med drugim predstavljeni načrti vlade za razvoj in podporo kmetijski panogi, priložnosti digitalizacije za kmetijstvo, nujnosti prilagajanja na podnebne spremembe. Udeleženci so se seznanili s skrivnostmi uspešne prodaje in izvedeli, kdo je zmagovalec Agrobiznis natečaja. Najpodjetnejša je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najinovativnejše živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano iz Kmetijske zadruge Tolmin. Najboljši domač izdelek po izboru bralcev Financ je sir Dobra misel iz mlekarne Planika. Podjetju Humko z Bleda pa je bilo podeljeno posebno priznanje za razvoj novih tehnologij za urbano vrtnarstvo. A. J.

 

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij