30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Novice in napovednik

ZADRUŽNA KLET VINAKRAS ODPRLA PRVO VINSKO BANKO

E-pošta Natisni

Zadruga Vinakras Sežana je v začetku leta slovesno odprla lastno vinsko banko – prvo vinsko banko na Krasu. Direktor vinske kleti Vinakras Sežana Marjan Colja je ob slovesni otvoritvi povedal: »Idejo za vinsko banko smo dobili od naših obiskovalcev, ki so nas v zadnjem času vedno pogosteje spraševali o možnostih hranjenja vin v naši kleti. Prvi korak do vinske banke je bila prenova arhivskega dela naše vinske kleti, kjer se nahajajo stare betonske vinske cisterne, ki so bile v uporabi do leta 1995, sedaj pa smo eni od starih cistern omogočili ponovno uporabo. Tu po novem domuje 33 skrbno varovanih sefov, ki omogočajo hranjenje okoli 1.400 steklenic izbranega vina. Trenutno imamo oddanih devet sefov, katerih lastniki so občine, poslovni partnerji in ministrstvo za kmetijstvo.« Storitev hrambe vin zadružna klet omogoča vsem, ki si to želijo, pa za to nimajo ustreznih prostorov in znanja. Cena desetletnega najema je simbolična in znaša 600 evrov. Vinakras se z vinsko banko postavlja ob bok drugim svetovno znanim vinskim kletem, ki tako obliko promocije poznajo že desetletja. V zadružni kleti pa napovedujejo, da bodo poleg vinske banke v kratkem odprli mini muzej lokalnih vinskih steklenic s poudarkom na njihovem paradnem vinu teran. Vinakras pa sladokusce navdušuje z novimi čokoladami, in sicer si po novem lahko privoščite čokolado s polnilom terana PTP, čokolado s polnilom teranovega likerja PTP in čokolado s polnilom likerja Vili. B. J.

 

 

DBS MED NAJUGODNEJŠIMI PONUDNIKI POTROŠNIŠKIH KREDITOV

E-pošta Natisni

Zveza potrošnikov Slovenije je februarja 2018 objavila primerjavo potrošniških kreditov, ki jih ponujajo banke v Sloveniji. V njej se je Deželna banka Slovenije uvrstila na prvo mesto kot najugodnejši ponudnik osebnih kreditov, pri katerih skupni stroški za kredit v višini 3.000 EUR, ki ga odplačate v enem letu, znašajo 136 EUR. Med tri najugodnejše ponudnike se je uvrstila tudi v medbančni primerjavi dolgoročnih potrošniških kreditov. Več o primerjavi stroškov omenjenih kreditov si lahko preberete na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije ali na www.dbs.si/novice. Tako DBS tudi nadalje sledi svoji dolgoletni usmeritvi ponujanja ugodnih bančnih produktov za najširšo populacijo v tretji najbolj obsežni mreži poslovalnic v Sloveniji.
I. K.

 

KZ PTUJ ODPRL NOV ODKUPNO-PRODAJNI CENTER V GORIŠNICI

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Ptuj je v novembru 2017 zaključila gradnjo novega odkupno-prodajnega centra v Gorišnici. Novo zgrajeni objekt je velik 800 kvadratnih metrov, od tega je polovica objekta namenjena trgovski dejavnosti, ki zajema prodajalno in skladišče kmetijskega repromateriala. Druga polovica novega objekta pa je namenjena odkupu kmetijskih pridelkov, zlasti žitaric. Objekt ima tudi 60-tonsko tehtnico. Ob svečani otvoritvi je Marjan Janžekovič, direktor KZ Ptuj, povedal: »Kmetijska zadruga Ptuj je zadružna skupina, v katero spadajo Kmetijska zadruga Ptuj, Zadružna oskrba in Oljarna Fram. Zadruga ima 1035 članov in 140 zaposlenih. Skupaj imamo 39 maloprodajnih enot, od tega 28 s kmetijskim repromaterialom in 11 z živili. Celotna investicija gradnje novega odkupno-prodajnega centra v Gorišnici je znašala 800 tisoč evrov in je ena od dvanajstih novo zgrajenih trgovin, ki smo jih zgradili po letu 2000. Na Ptujskem smo tako z večjimi vlaganji v trgovine zaključili, načrtujemo pa obnovo trgovin na ormoškem področju.«
B. J.

 

OTVORITEV KOZOLCA Z LOKALNIMI DOBROTAMI

E-pošta Natisni

Skupno sodelovanje Kmetijske zadruge Rače, Občine Rače - Fram in Mariborske razvojne agencije je obrodilo sadove in nastal je nov lesen kozolec, ki je obložen z dobrotami lokalnih ponudnikov. Kozolec stoji v mesnici Kmetijske zadruge Rače, ki je znana po ponudbi izključno slovenskega mesa in se ponaša z znakom Izbrana kakovost Slovenije za goveje meso. Tri metre dolg kozolec je delo domačina Gregorja Majeriča. Narejen je iz lesa smreke in jelke po tradicionalni metodi brez vijakov. Na policah kozolca so dobrote več kot petnajstih lokalnih pridelovalcev, med drugim med, vina, jabolčni sok, vložena zelenjava, moke, siri in podobno. Slovesno otvoritev sta obeležila Branko Ledinek, župan občine Rače Fram in Ivan Lenart, direktor Kmetijske zadruge Rače. B. J.

 

ZADRUGA TREBNJE PRENOVILA SEDEM TRGOVIN

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Trebnje deluje na območju od Žužemberka preko Trebnjega, Šentruperta, Mirne, Mokronog-Trebelnega in občine Mirne Peči do dela litijske občine, predvsem območja okoli Gabrovke in Dol. Zadruga, v katero je včlanjenih 751 kmetov, ima 184 zaposlenih v 40 enotah. Zadruga je tudi v letu 2017 sledila svojim ciljem skrbnega in odgovornega vlaganja v razvoj in prenovila sedem trgovin. Prenovili so samopostrežno prodajalno v Mokronogu, Šentrupertu, Velikem Gabru, Dobrniču, Žužemberku, na Veliki Loki in v Gabrovki. V trgovinah so v celoti prenovili grafično podobo, razširili ponudbo pekovskega peciva, slaščic ter sadja in zelenjave, s tem pa so se še bolj približali svojim kupcem.
B. J.

 

PRENOVLJEN ZADRUŽNI DOM V GORENJI VASI

E-pošta Natisni

Z željo po ohranjanju tradicije ter s ciljem, da v Zadružnem domu potekajo dejavnosti, ki so pomembne tako za zadružnike in zadrugo kot za vaščane, je Loška zadruga v letu 2017 v celoti prenovila Zadružni dom v Gorenji vasi. Z investicijo v vrednosti 1,2 milijona evrov so uredili stanovanjske, poslovne in kletne prostore ter odprli lastno kavarno Ajda. Ob svečani otvoritvi Zadružnega doma v začetku novembra 2017 je Mitja Vodnjov, direktor Loške zadruge, povedal: »Bistveno več prostora smo namenili živilski trgovini, kjer je po novem zastopan celotni proizvodni program Loške mlekarne, Loških mesnin s celotno paleto izdelkov blagovnih znamk Mesnine Bohinja in mesarije Arvaj. Razširili smo tudi domači kotiček, saj želimo povečati prodajo lokalnih dobaviteljev. Nova pridobitev sta tudi dvigalo za najemnike in stanovalce ter ločeno dvigalo za potrebe lokala in trgovine. Vsi prostori v objektu so sedaj dostopni invalidom in mamicam z vozički,« je še poudaril in omenil, da so vsa dela izvajala lokalna podjetja, s čimer želijo dejavnosti zadruge še dodatno vpeti v lokalno okolje.
B. J.

 

60 LET MLEKARNE PLANIKA KOBARID

E-pošta Natisni

Mlekarna v Kobaridu je bila zgrajena leta 1957. Začela je s sirarstvom, pozneje pa tudi s proizvodnjo jogurtov. Med prvimi siri, ki so jih izdelovali v nekdanji mlekarni, je bil sir Tolminc, ki ga izdelujejo še danes in na katerega so izjemno ponosni. Mlekarna Planika se danes lahko pohvali s široko paleto proizvodov, razvejanim trgom, predvsem pa je eno od pomembnejših podjetij v regiji in ključna pospeševalka kmetijstva na celotnem Posočju. Na slovesnosti ob praznovanju 60. obletnice delovanja v septembru 2017 je direktorica Mlekarne Planika Anka Miklavič Lipušček povedala: »Mlekarna Planika zaposluje 68 delavcev. Sestavljena je iz več delov, ni samo predelava mleka. Na svojem dvorišču imamo trgovino in muzej, imamo tudi svoje lastno ekološko posestvo v Bovcu, ki ga ravno zdaj urejamo. V našo zadrugo oddaja mleko preko Kmetijske zadruge Tolmin 100 kmetov, ki delujejo na območju Posočja ter Cerkljansko-Idrijskega.« Mlekarna Planika večino mleka in mlečnih izdelkov proda na slovenski trg, vključena je v vse večje trgovske verige, vse bolj pa išče priložnosti tudi v Italiji. In kot še dodaja direktorica: »Naša mlekarna sledi enemu in edinemu cilju, zaradi katerega je bila pred 60 leti tudi ustanovljena – to je odkupiti vse mleko, ki je pridelano v tej dolini. Ob tem pa se zavedamo, da je kakovost naših izdelkov za našega kupca najpomembnejša.« B. J.

 

E-TRGOVINA KGZ SLOGA KRANJ

E-pošta Natisni

K stalnemu napredku stremijo tudi v Kmetijsko-gozdarski zadrugi Sloga Kranj, zato po novem omogočajo tudi nakup izdelkov po spletu. V e-spletni trgovini zadruge lahko kupite opremo za pokrivanje silosov, opremo za baliranje, promocijski material John Deere in gozdarsko opremo. Nudijo tudi bogat nabor otroških igrač, kot so akumulatorska vozila, poganjalci, samokolnice, sani in številne druge igrače, ki so primerne tudi za darila v času božično-novoletnih praznikov. Kliknite na: http://www.sloga.si/sl/shop/e-trgovina/
B. J.

 

TOPLJENO MASLO LOŠKIH MLEKARN

E-pošta Natisni

Loške mlekarne so konec leta 2017 obogatile svojo ponudbo z novim izdelkom – topljenim maslom, narejenim iz kuhanega surovega masla. Med kuhanjem se izločijo ogljikovi hidrati, laktoza in beljakovine, ostane le prečiščeno olje, brez nečistoč in primesi. Topljeno maslo je uporabno za pečenje in cvrtje, lahko je odlična priloga k testeninam in krompirju. Odličen je za izdelavo namazov, pripravo sladic, kruha in izdelkov iz kruha, lahko pa ga uporabite kot samostojen namaz.
Fotografija arhiv Loške zadruge

 

KZ MEDVODE PRAZNOVAL 70-LETNICO DELOVANJA

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Medvode je konec novembra 2017 pripravila slovesnost ob praznovanju 70-letnice delovanja. Milan Sobočan, direktor KZ Medvode, je ob tem povedal: »Letošnje leto za našo zadrugo ni pomembno le zaradi praznovanja obletnice, ampak tudi zaradi dveh investicij. Marca smo odprli obnovljeno prodajalno v Vodicah. Po dveletnih pogovorih smo maja podpisali pogodbo za nakup nekdanje Mercatorjeve železnine v Medvodah. Po temeljiti prenovi, tako zunaj kot znotraj, smo njena vrata odprli konec novembra 2017.« Zadruga posluje uspešno ter je zaupanja in spoštovanja vredna partnerica. Za lokalno delovanje in vpetost v lokalno okolje je v letu 2017 prejela tudi občinsko priznanje, plaketo Občine Medvode.
B. J.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij