30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Novice in napovednik

PRENOVLJENA PRODAJALNA KZ MEDVODE V VODICAH

E-pošta Natisni

Konec marca 2017 je Kmetijska zadruga Medvode odprla prenovljeno in kar za tretjino večjo prodajalno v Vodicah. Prostori nove prodajalne so svetlejši in preglednejši, večja je tudi ponudba, predvsem na področju urejanja doma in okolice. »Pričakujemo, da se bosta izboljšala tako promet kot zaslužek na tej lokaciji,« je povedal direktor zadruge Milan Sobočan. Kmetijska zadruga Medvode v tem letu praznuje 70 let poslovanja. Jeseni nameravajo odpreti še novo tehnično trgovino v Medvodah, ki bo nastala v že kupljenih prostorih Mercatorjeve železnine. Dolgoročno želijo nove in sedanje prostore povezati z urejeno pokrito tržnico, na kateri bi prodajali domače izdelke in pridelke.
V. V.

 

NOVA TRGOVINA V APAČAH

E-pošta Natisni

Aprila 2017 je Kmetijska zadruga Radgona v prostorih Oskrbnega centra KZ Radgona v Apačah odprla novo franšizno živilsko trgovino Tuš. Na 200 kvadratnih metrih živilskega oddelka ponujajo več kot tri tisoč različnih izdelkov, med drugim zelenjavo, vino in mesnine lokalnih ponudnikov iz Apaške doline ter živilcev iz Prekmurja, Prlekije in ostalih delov Slovenije. Na otvoritvi so se na stojnicah predstavili dobavitelji, lokalni ponudniki in apaške kmečke žene. Zbrane je nagovoril tudi direktor Zadružne zveze Slovenije, Bogdan Štepec, ki je poudaril pomen zadružnih poslovalnic v majhnih in odročnih krajih, ki skrbijo, da ima lokalno prebivalstvo dostop do blaga za vsakodnevne potrebe.
V. V.

 

PRIDELOVALCI ZELENJAVE ZA UČINKOVITO SPREMLJANJE POREKLA

E-pošta Natisni

Pridelovalci zelenjave ter predstavniki zadrug in kmetijskih podjetij so se aprila 2017 zbrali na skupnem sestanku, kjer so izmenjali mnenja o problematiki na področju zelenjave in opozorili predvsem na nujno uvedbo masnih bilanc in učinkovito spremljanje porekla zelenjave, saj se pogosto uvožena zelenjava trži kot zelenjava s slovenskim poreklom. Pridelovalcem zelenjave v Sloveniji je nujno treba zagotoviti izenačene pogoje pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev s pridelovalci držav, iz katerih zelenjavo uvažamo. Za vsako leto bi bilo treba izdelati oceno stroškov pridelave za posamezne vrste zelenjave. Govorili so tudi o organiziranosti pridelovalcev zelenjave. M. A.

 

NOVA TEHNIČNA TRGOVINA KZ KRKA

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Krka Novo mesto je aprila 2017 v Leskovcu pri Krškem odprla novo tehnično trgovino, v kateri bodo prodajali izdelke za delo v gozdu in na vrtu. Poleg prodajalne je tudi servis blagovnih znamk Stihl, Viking, Briggs & Stratton, Šolo in Husqvarna. »Z odprtjem nove poslovalnice pričakujemo, da se bomo kot vodilni ponudnik kmetijsko-vrtičkarskega programa na Dolenjskem uspešno umestili kot prodajalec teh programov v tem delu Posavja, hkrati pa izbrana lokacija prinaša dodatno prednost v iskanju sinergijskih učinkov z našimi pridelovalci zelenjave in sadja, saj jih največ prihaja s tega območja,« je ob odprtju povedal v. d. direktorja KZ Krka Anton Prus.
V. V.

 

M SORA NACIONALNI ZMAGOVALEC TEKMOVANJA EVROPSKE POSLOVNE NAGRADE

E-pošta Natisni

Evropske poslovne nagrade (EBA) se podeljujejo evropskim podjetjem za njihovo poslovno prodornost in etiko v evropski poslovni skupnosti ter najbolj izstopajočim primerom uspešnih podjetij oziroma podjetnikov iz 34 evropskih držav. Na letošnjem tekmovanju je bila M SORA izbrana za nacionalnega zmagovalca v kategoriji Okoljska in trajnostna naravnanost ter je v javnem glasovanju prejela najvišje število glasov med slovenskimi podjetji in pridobila naziv nacionalni zmagovalec.
V. V.

 

NOVA TRGOVINA LOŠKE ZADRUGE MLEČNI BUTIK

E-pošta Natisni

V Škofji Loki je bila maja 2017 uradna otvoritev nove trgovine Loške zadruge, ki so ji nadeli ime Mlečni butik. V njej prodajajo domače izdelke in pridelke lokalnih proizvajalcev. Otvoritev je spremljal pester program s stojnicami, po uradnem delu pa so si gostje lahko ogledali novo trgovino in pokušali lokalne dobrote.
V. V.

 

SIR TOLMINC ZDAJ ŠE V OLJČNEM OLJU

E-pošta Natisni

Mlekarna Planika je spomladi predstavila svoj nov izdelek sir Tolminc v oljčnem olju. Sir najprej zori na lesenih policah, nato pa dokončno dozori v oljčnem olju iz slovenske Istre. Dodajo mu še rožmarin, tako da imajo aromatizirani koščki sira Tolminc v oljčnem olju izrazito sladko in pikantno aromo.V. V.

 

DELEŽNIKI ŽITNE VERIGE ZAČELI POGOVORE

E-pošta Natisni

Konec maja 2017 so se na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij sestali deležniki žitne verige. Na sestanku so izmenjali mnenja o pričakovani letini pšenice. Ocenjujejo, da bo zaradi pozebe in suše količinski pridelek pšenice slabši, kakovost pa je težko napovedati, saj je žetev predvidena za konec junija. Obravnavali so tudi parametre odkupa pšenice. Deležniki žitne verige se strinjajo, da sektorski odbor za žita začne z aktivnostmi pristopa v shemo izbrana kakovost Slovenija. M. A.

 

ODOBRITEV IZJEME HRVAŠKI GLEDE TERANA

E-pošta Natisni

Evropska komisija je 18. maja 2017 sprejela delegirano uredbo, ki opredeljuje omejeno izjemo za označevanje hrvaških vin z nazivom sorte teran. Teran kljub temu ostaja samo slovensko vino s Krasa. Slovenija je še naprej odločena, da bo kljub sprejemu navedene delegirane uredbe s strani Komisije nadaljevala z aktivnostmi za ohranitev celovitosti zaščite vina Teran. Tako bo zahtevala obravnavo delegirane uredbe na Svetu EU, hkrati pa bo uporabila vsa razpoložljiva pravna sredstva, vključno z izpodbijanjem uredbe s tožbo pred Sodiščem EU, če bo le-ta objavljena, je napovedalo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Povzeto po MKGP

 

DNEVI ODPRTIH VRAT SEMENARNE LJUBLJANA 7. in 8. julij 2017

E-pošta Natisni

7. in 8. julij 2017 - Organizirani ogledi ob 10.00 in 17.00 uri
Vabljeni na ogled največjega vrta v Sloveniji!
Strokovnjaki Semenarne Ljubljana vas bodo popeljali skozi največji vrt v Sloveniji.
Z vami bodo:
Majda Veis, Barbara Lončar Vrhovec, Andreja Tomšič in Darko Vernik

Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij