BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

BODIMO POŠTENI DO SEBE...

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Novice in napovednik

DELEŽNIKI ŽITNE VERIGE ZAČELI POGOVORE

E-pošta Natisni

Konec maja 2017 so se na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij sestali deležniki žitne verige. Na sestanku so izmenjali mnenja o pričakovani letini pšenice. Ocenjujejo, da bo zaradi pozebe in suše količinski pridelek pšenice slabši, kakovost pa je težko napovedati, saj je žetev predvidena za konec junija. Obravnavali so tudi parametre odkupa pšenice. Deležniki žitne verige se strinjajo, da sektorski odbor za žita začne z aktivnostmi pristopa v shemo izbrana kakovost Slovenija. M. A.

 

ODOBRITEV IZJEME HRVAŠKI GLEDE TERANA

E-pošta Natisni

Evropska komisija je 18. maja 2017 sprejela delegirano uredbo, ki opredeljuje omejeno izjemo za označevanje hrvaških vin z nazivom sorte teran. Teran kljub temu ostaja samo slovensko vino s Krasa. Slovenija je še naprej odločena, da bo kljub sprejemu navedene delegirane uredbe s strani Komisije nadaljevala z aktivnostmi za ohranitev celovitosti zaščite vina Teran. Tako bo zahtevala obravnavo delegirane uredbe na Svetu EU, hkrati pa bo uporabila vsa razpoložljiva pravna sredstva, vključno z izpodbijanjem uredbe s tožbo pred Sodiščem EU, če bo le-ta objavljena, je napovedalo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Povzeto po MKGP

 

DNEVI ODPRTIH VRAT SEMENARNE LJUBLJANA 7. in 8. julij 2017

E-pošta Natisni

7. in 8. julij 2017 - Organizirani ogledi ob 10.00 in 17.00 uri
Vabljeni na ogled največjega vrta v Sloveniji!
Strokovnjaki Semenarne Ljubljana vas bodo popeljali skozi največji vrt v Sloveniji.
Z vami bodo:
Majda Veis, Barbara Lončar Vrhovec, Andreja Tomšič in Darko Vernik

Več ...
 

ZAKLJUČENA REGIJSKA SREČANJA ZADRUG

E-pošta Natisni

Zadružna zveza Slovenije je tudi v letošnjem letu v zimskih mesecih že štirinajstič zapored organizirala regijska srečanja zadružnikov. Regijskih srečanj, ki so se odvijala v januarju in februarju 2017 po vsej Sloveniji, so se udeležili predsedniki, direktorji, člani upravnih in nadzornih odborov zadrug ter zaposleni v zadrugah članicah Zadružne zveze Slovenije.


Predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, enega od srečanj se je udeležil tudi minister mag. Dejan Židan, so predstavili aktualno dogajanje na področju kmetijstva, predvidene javne razpise Programa razvoja podeželja 2014–2020 v letu 2017, novosti na področju zakonodaje in aktivnosti na področju gozdarstva. Predstavljene so bile prednostne naloge Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer so v ospredju priprave izhodišč nove skupne kmetijske politike po letu 2020, sofinanciranje in ohranjanje ukrepa »OMD«, okoljska politika ter zagotovitev sredstev za mlade v kmetijstvu in za prilagajanje na podnebne spremembe. Sodelavci Zadružne zveze Slovenije so predstavili podatke o uspešnosti slovenskih kmetijskih in gozdarskih zadrug članic zveze. V letu 2015 so zadruge poslovale uspešno in ustvarile več kot 630 milijonov evrov prihodkov ter z več kakor 350 trgovinami zagotavljale oskrbo prebivalstva na podeželju in v mestu. Kmetijske in gozdarske zadruge dajejo zaposlitev več kot 2.500 delavcem in povezujejo 13.000 članov. Povprečna zadruga članica Zadružne zveze Slovenije je v letu 2015 ustvarila več kakor 10 milijonov evrov prihodkov, zaposlovala 41 delavcev, včlanjevala 211 članov in imela 2,7 milijona evrov kapitala.

Več ...
 

OBISK ŠTUDENTOV BIOTEHNIŠKE FAKULTETE

E-pošta Natisni

Zadružno zvezo Slovenije so v januarju 2017 obiskali študenti magistrskega študija Ekonomike naravnih virov Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani skupaj s profesorjem dr. Emilom Erjavcem. Seznanili so se z zgodovino in delovanjem zadružništva v Sloveniji in svetu ter vlogo in pomenom zadrug v današnjem času. A. J.

 

DRŽAVNA POMOČ TUDI ZA ZADRUGE

E-pošta Natisni

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pripravilo spremembe državnih pomoči za reševanje podjetij v težavah, in sicer z Zakonom o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah. Za državno pomoč se bodo lahko po novem potegovale tudi zadruge. Pogoji za dodelitev so, da je zadruga v težavah in ima sistemsko pomembno vlogo pri razvoju države, regije ali sektorja, tako da bi njen izstop s trga povzročil resne socialne težave ali tržno pomanjkljivost. Zakon je bil sprejet v Državnem zboru RS.
V. V.

 

LETOS DOBRE RAZMERE ZA LEDENO TRGATEV

E-pošta Natisni

Pri minus 11 stopinjah Celzija so v vinogradu Vinske kleti Krško januarja 2017 opravili ledeno trgatev. Obrali so kar 2 tisoč trt laškega rizlinga in stisnili zamrznjene grozdne jagode, ki so imele visoko vsebnost sladkorja. To je bila prva ledena trgatev po letu 2011, saj so bile prejšnje zime pretople. Pogoji za obiranje grozdja za pridelavo ledenega vina so namreč vsaj tri dni povprečnih dnevnih temperatur minus 7 stopinj Celzija. Povzela po virih KZ Krško V. V.

 

30 LET OD PRIDELAVE PRVEGA LEDENEGA VINA

E-pošta Natisni

V Vinski kleti Metlika so praznovali 30 let od pridelave prvega ledenega vina v takratni Jugoslaviji. Ob jubileju so svojim članom in kooperantom v znak zahvale za dolgoletno sodelovanje in zvestobo podelili zahvale. Nekdanjim zaposlenim pa so za prispevek k razvoju in ugledu Vinske kleti Metlika podelili priznanja. Prejeli so jih dr. Julij Nemanič, dolgoletni vodja kleti in glavni enolog, Tone Pezdirc, naslednik dr. Julija Nemaniča, in Ivanka Badovinac, dolgoletna glavna enologinja kleti.

Fotografija arhiv KZ Metlika
V. V.

 

LOŠKE MESNINE KUPILE ARVAJ

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Škofja Loka je preko svojega podjetja Loške mesnine kupila kranjsko mesarijo in blagovno znamko Arvaj, ki je najbolj znana po večkrat nagrajeni kranjski klobasi. Prevzela je celotno proizvodnjo in vseh 27 zaposlenih, prav tako plačuje upnikom stare dolgove podjetja, ki jih je za kar šest milijonov evrov, ter se z bankami dogovarja za odkup terjatev. Pod okrilje Loških mesnin so prešle tudi tri Arvajeve prodajalne, in sicer ena v Britofu in dve v Ljubljani. Načrtujejo, da bodo sanacijo podjetja končali že v tem letu, mesečno proizvodnjo izdelkov pa nameravajo zvišati z deset ton na trideset do štirideset ton. Pri Arvaju bodo ukinili razsekovalnico mesa in pri proizvodnji dali poudarek barjenim in poltrajnim izdelkom. Škofjeloška zadruga sicer s svojimi Loškimi mesninami in Mesninami Bohinja ustvarja zgodbo o uspehu. Povzela po zadružnih novicah Loške zadruge V. V.

 

OTVORITEV PRENOVLJENE TRGOVINE KGZ SLOGA KRANJ

E-pošta Natisni

V začetku februarja 2017 so na Primskovem v Kranju odprli prenovljeni Kmetijsko-vrtni center Kmetijsko-gozdarske zadruge Sloga Kranj. Slovesnosti se je udeležilo veliko obiskovalcev in članov zadruge. Zbrane goste sta nagovorila predsednik KGZ Sloga Kranj Janez Porenta, ki je predstavil poslovanje zadruge in novosti prenovljene trgovine, ter predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, ki je poudaril pomen zadrug in zadružnih trgovin za podeželje. Izpostavil je tudi pomen sodelovanja med zadrugami, ki ga na Gorenjskem zadruge uspešno krepijo, in čestital za novo pridobitev zadrugi in zadružnikom. V okviru prenove so preuredili notranjost trgovine, razširili ponudbo pridelkov in izdelkov s kmetij, ki jih ponujajo v Špajzi, vrtni program in ponudbo za potrebe kmetij. V. V. in A. J.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij