30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Novice in napovednik

NOVA KMETIJSKA TRGOVINA V VIPAVI

E-pošta Natisni

V Vipavi je zadruga Vinakras Sežana v začetku junija 2017 odprla nov Agromarket Vipava, kjer je kupcem na voljo vse potrebno za področje sadjarstva, vinogradništva, živinoreje, poljedelstva in vrtičkarstva. Marjan Colja, direktor Kmetijske zadruge Vinakras, je ob otvoritvi nove trgovine v Vipavi povedal: »Čeprav nas večinoma poznajo po pridelavi in predelavi grozdja, zlasti Terana PTP, je trgovina pomemben prihodek naše zadruge. Poleg nove kmetijske trgovine v Vipavi imamo kmetijske trgovine še v Sežani, Komnu in na Kozini, v roku dveh let pa načrtujemo novo trgovino v Ilirski Bistrici.« Zadruga je vipavsko trgovino prevzela od Kmetijske zadruge Krpan iz Cerknice, ki je imela podobno ponudbo, od cerkniške zadruge pa je prevzela tudi vseh pet zaposlenih, je še pojasnil Colja. B. J.

 

PTUJSKA ZADRUGA PRENOVILA PRODAJALNO V SVETEM TOMAŽU

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Ptuj je konec maja 2017 v občini Sveti Tomaž odprla vrata prenovljene živilske prodajalne, ki posluje pod Mercatorjevo franšizo. V prenovljeni prodajalni ponujajo po novem širši prodajni program, ki so ga dopolnili s programom za kmetijstvo in vrtičkarstvo. V prihodnje načrtujejo ureditev in otvoritev kmetijske prodajalne, do takrat pa vam omogočajo dostavo kmetijskega in vrtičkarskega materiala od vrednosti 50 evrov dalje tudi na dom. B. J.

 

O ŠAMPIONKI MODRI FRANKINJI IN NOVI CELOSTNI PODOBI KLETI KRŠKO

E-pošta Natisni

Na letošnjem mednarodnem Festivalu modre frankinje, ki je potekal junija 2017 v Sevnici, je blestela zadružna klet Kmečke zadruge Krško, ki je z modro frankinjo premium letnika 2015 postala prvak festivala. Naziv prvaka ji je prisodila komisija izmed 116 ocenjevanimi vzorci vinarjev iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije. Sicer pa si je modro frankinjo premium 2015 za protokolarno vino v svojem mandatu izbrala tudi aktualna vinska kraljica Maja Žibert. Krška klet, ki bo drugo leto praznovala častitljivih 90 let, skrbi za ohranjanje tradicije, a si hkrati ves čas prizadeva k tehnološkemu napredku in nadgradnji kakovosti svojih vin, zato so se odločili za prenovo celotne grafične podobe in logotipa kleti ter spremenili ime iz Vinske kleti Krško v Klet Krško, vinski program pa razdelili v pet samostojnih linij. »Še posebej pa smo veseli, da je konec lanskega leta priznani nemški referenčni laboratorij potrdil, da je modra frankinja izvorno slovensko vino,« je na novinarski konferenci ob predstavitvi novosti in vinskega prvaka modre frankinje povedal direktor Kleti Krško, Janez Živič. B. J.

Minister za zdravje opozarja: »Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!«

 

V TRGOVINO, MESNICO IN NA POŠTO V PRENOVLJENO PRODAJALNO KZ TREBNJE

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Trebnje nadaljuje s prenovami svojih živilskih prodajaln. V začetku junija 2017 so prenovili samopostrežno prodajalno v Velikem Gabru v občini Trebnje. V trgovini so obnovili oddelek s kruhom in razširili prodajo pekovskega peciva in slaščic, razširjena je ponudba svežega sadja in zelenjave. Ohranili so mesnico, kjer prodajajo izključno slovensko meso. V sklopu trgovine pa ostaja tudi pogodbena poštna poslovalnica. V celoti so prenovili celostno grafično podobo prodajalne in naredili trgovino bolj odprto in prijazno kupcem. B. J.

 

V DESKLAH ODPRTA MESNICA KZ TOLMIN

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Tolmin je marca 2017 v Desklah odprla novo mesnico. Za naložbo so se v zadrugi odločili, ker v Desklah ni nobene druge mesnice, kot razlagajo, pa je najbolje svoje izdelke prodati v lastnih trgovinah. Tako so kupili objekt in uredili mesnico, v kateri ponujajo meso in mesne izdelek Alpija, mleko in mlečne izdelke Mlekarne Planika, vina Vinotoč briške zadruge iz Dobrovega in druge izdelke slovenskih zadrug in kmetij.

Na dan pred cvetno nedeljo je Kmetijska zadruga Tolmin drugo leto zapored v Tolminu pripravila pestro predvelikonočno sejemsko dogajanje, ki so mu nadeli ime »Cvetna sobota na Kmetijski zadrugi Tolmin«. Letošnji dogodek je imel etnološki pridih, saj so predstavili tradicionalna velikonočna opravila, kot sta izdelava cvetnonedeljskih butar in velikonočnih košaric ter barvanje pirhov. Pripravili so tudi razstavo velikonočnih pirhov in degustacije različnih dobrot, od suhomesnatih in mlečnih izdelkov do čilijev, slaščic in vina. Dogodek so s svojim nastopom popestrili tudi plesalci, godci in pevci Folklorne skupine Razor.

V. V.

 

PRENOVLJENA PRODAJALNA KZ MEDVODE V VODICAH

E-pošta Natisni

Konec marca 2017 je Kmetijska zadruga Medvode odprla prenovljeno in kar za tretjino večjo prodajalno v Vodicah. Prostori nove prodajalne so svetlejši in preglednejši, večja je tudi ponudba, predvsem na področju urejanja doma in okolice. »Pričakujemo, da se bosta izboljšala tako promet kot zaslužek na tej lokaciji,« je povedal direktor zadruge Milan Sobočan. Kmetijska zadruga Medvode v tem letu praznuje 70 let poslovanja. Jeseni nameravajo odpreti še novo tehnično trgovino v Medvodah, ki bo nastala v že kupljenih prostorih Mercatorjeve železnine. Dolgoročno želijo nove in sedanje prostore povezati z urejeno pokrito tržnico, na kateri bi prodajali domače izdelke in pridelke.
V. V.

 

NOVA TRGOVINA V APAČAH

E-pošta Natisni

Aprila 2017 je Kmetijska zadruga Radgona v prostorih Oskrbnega centra KZ Radgona v Apačah odprla novo franšizno živilsko trgovino Tuš. Na 200 kvadratnih metrih živilskega oddelka ponujajo več kot tri tisoč različnih izdelkov, med drugim zelenjavo, vino in mesnine lokalnih ponudnikov iz Apaške doline ter živilcev iz Prekmurja, Prlekije in ostalih delov Slovenije. Na otvoritvi so se na stojnicah predstavili dobavitelji, lokalni ponudniki in apaške kmečke žene. Zbrane je nagovoril tudi direktor Zadružne zveze Slovenije, Bogdan Štepec, ki je poudaril pomen zadružnih poslovalnic v majhnih in odročnih krajih, ki skrbijo, da ima lokalno prebivalstvo dostop do blaga za vsakodnevne potrebe.
V. V.

 

PRIDELOVALCI ZELENJAVE ZA UČINKOVITO SPREMLJANJE POREKLA

E-pošta Natisni

Pridelovalci zelenjave ter predstavniki zadrug in kmetijskih podjetij so se aprila 2017 zbrali na skupnem sestanku, kjer so izmenjali mnenja o problematiki na področju zelenjave in opozorili predvsem na nujno uvedbo masnih bilanc in učinkovito spremljanje porekla zelenjave, saj se pogosto uvožena zelenjava trži kot zelenjava s slovenskim poreklom. Pridelovalcem zelenjave v Sloveniji je nujno treba zagotoviti izenačene pogoje pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev s pridelovalci držav, iz katerih zelenjavo uvažamo. Za vsako leto bi bilo treba izdelati oceno stroškov pridelave za posamezne vrste zelenjave. Govorili so tudi o organiziranosti pridelovalcev zelenjave. M. A.

 

NOVA TEHNIČNA TRGOVINA KZ KRKA

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Krka Novo mesto je aprila 2017 v Leskovcu pri Krškem odprla novo tehnično trgovino, v kateri bodo prodajali izdelke za delo v gozdu in na vrtu. Poleg prodajalne je tudi servis blagovnih znamk Stihl, Viking, Briggs & Stratton, Šolo in Husqvarna. »Z odprtjem nove poslovalnice pričakujemo, da se bomo kot vodilni ponudnik kmetijsko-vrtičkarskega programa na Dolenjskem uspešno umestili kot prodajalec teh programov v tem delu Posavja, hkrati pa izbrana lokacija prinaša dodatno prednost v iskanju sinergijskih učinkov z našimi pridelovalci zelenjave in sadja, saj jih največ prihaja s tega območja,« je ob odprtju povedal v. d. direktorja KZ Krka Anton Prus.
V. V.

 

M SORA NACIONALNI ZMAGOVALEC TEKMOVANJA EVROPSKE POSLOVNE NAGRADE

E-pošta Natisni

Evropske poslovne nagrade (EBA) se podeljujejo evropskim podjetjem za njihovo poslovno prodornost in etiko v evropski poslovni skupnosti ter najbolj izstopajočim primerom uspešnih podjetij oziroma podjetnikov iz 34 evropskih držav. Na letošnjem tekmovanju je bila M SORA izbrana za nacionalnega zmagovalca v kategoriji Okoljska in trajnostna naravnanost ter je v javnem glasovanju prejela najvišje število glasov med slovenskimi podjetji in pridobila naziv nacionalni zmagovalec.
V. V.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij