30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Novice in napovednik

Zelena knjiga o promociji

E-pošta Natisni

Komisija Evropske unije je v sredini julija 2011 objavila tako imenovano »Zeleno knjigo o promociji kmetijskih proizvodov in informiranja o njih: strategija z veliko dodano vrednostjo za promocijo evropskih specialitet«, s čimer se je začelo osemtedensko javno posvetovanje. Na podlagi prispevkov in odzivov zainteresiranih strani bo Komisija v sredini leta 2012 pripravila sporočilo, čemur bodo konec leta 2012 sledili zakonodajni predlogi. Namen zelene knjige je nova opredelitev strategije za spodbujanje ter ciljno usmerjeno in ambiciozno informiranje v okviru strategije Evropa 2020 ter reforme skupne kmetijske politike po letu 2013. Politika informiranja in promocije kmetijskih proizvodov je eden od instrumentov skupne kmetijske politike. V središču posvetovanja so naslednje teme: cilji in obseg ukrepov, skladnost med različnimi režimi, omemba blagovnih znamk in izvora porekla, vzpostavitev večletnih programov ter izbirni postopek. Več na http://ec.europa.eu/agriculture/promotion/policy/consultation/index_en.htm.

 

Hmeljarji bijejo plat zvona

E-pošta Natisni

Kaj bo prinesla letošnja, po napovedih sodeč sicer dobra hmeljska letina sto tridesetim slovenskim hmeljarjem, je v teh dneh, ko je obiranje hmelja v polnem teku, težko napovedati. Hmelja je namreč na svetovnem trgu preveč, pojasnjuje eden od večjih hmeljarjev v Savinjski dolini in predsednik kmetijske zadruge v Petrovčah Frančišek Gajšek, zato so cene zelenega zlata nizke, povpraševanje po slovenskem hmelju pa majhno. V boljših časih, ko so slovenski hmeljarji pridelali 2,5 odstotka svetovnega pridelka in ga v 95 odstotkih prodali na tuje, je bil tudi zaslužek dober. Zadnja leta pa se pri hmeljarjih, tudi pri Gajšku, kopičijo zaloge obranega hmelja, kar jim povzroča velike finančne težave, ki jih po njihovem lahko umili le pomoč države. Kakšna in kolikšna bo, pa še zdaleč ni jasno.

 

Kmetijska zadruga Tolmin v prostorih nekdanjega MIP-a uredila posodobljeno klavnico

E-pošta Natisni

 

Kmetijska zadruga Tolmin je leta 2007 odkupila poslovne prostore od MIP, d.d., v Tolminu in v njih uredila klavnico za govedo, prašiče, drobnico in kopitarje. Dokončno so investicijo končali letos. Za investicijo nakupa in posodobitve so uspeli pridobiti tudi evropska sredstva.
 
»V letu 2008 smo v klavnici uspeli zaklati nekaj več kot 500 glav velikih živali, v letu 2010 pa že več kot 1000. To je tudi zgornja meja zmogljivosti te manjše klavnice,« pravi Niko Maver, direktor Kmetijske zadruge Tolmin. »V klavnici koljemo mlada pitana goveda za potrebe naših mesnic, tako da se vsa mlada pitana živina, vzrejena v Posočju, proda preko naših polic. Precej živine zakoljemo tudi kot uslužnostni zakol za rejce živine. Glavna sezona se začne oktobra in traja do konca aprila. Danes imamo v klavnici zaposlene tri delavce.«
Foto: Niko Maver, arhiv KZ Tolmin
 

Po uspešno izvedeni investiciji, pridobitvi evropskih sredstev in štiriletnem poslovanju ugotavljajo, da je bila naložba uspešna. V svojih mesnicah prodajajo lastno meso, brez posrednikov, skrajšan je prevoz živine, rejci živine so zadovoljni tudi z uslužnostnim zakolom. Končni rezultat je višja odkupna cena za rejca za mlado pitano govedo.

 

 

Deželna banka Slovenije s svojo ponudbo na Svetovnem prvenstvu v veslanju na Bledu

E-pošta Natisni

Deželna banka Slovenije je sredi avgusta 2011 sodelovala na novinarski konferenci Svetovnega prvenstva v veslanju na Bledu, na kateri je predstavila zadnjo letošnjo izdajo numizmatičnih vrednosti. Zlatniki in srebrniki, ki jih je ob svetovnem prvenstvu v veslanju izdala Republika Slovenija, Deželna banka Slovenije pa je pooblaščena za njihovo ekskluzivno prodajo, so v 25 enotah banke naprodaj od konca avgusta – zlatnik po 260 evrov in srebrnik po 40 evrov. Vabljeni na svetovno prvenstvo v veslanju, ki se bo odvijalo od 28. avgusta do 4. septembra 2011 na Bledu!

 

Nova izdaja zbirateljskih kovancev

E-pošta Natisni
Od 22. avgusta so v 25 poslovalnicah Deželne banke Slovenije v prodaji zbirateljski zlatniki in srebrniki, ki jih je Republika Slovenija izdala ob Svetovnem prvenstvu v veslanju na Bledu.
 
Od 22. avgusta so v 25 poslovalnicah Deželne banke Slovenije v prodaji zbirateljski zlatniki in srebrniki, ki jih je Republika Slovenija izdala ob Svetovnem prvenstvu v veslanju na Bledu. To je hkrati zadnja izdaja numizmatičnih vrednosti v letu 2011. V Deželni banki Slovenije, ki jo je Banka Slovenije izbrala za ekskluzivno distribucijo zbirateljskih in spominskih kovancev do leta 2013, so še na voljo omejene količine numizmatičnih vrednosti, izdanih v letu 2011. Interesenti, ki bi se želeli prednaročiti na numizmatične vrednosti, ki bodo izdane v letu 2012, lahko to storijo v 25 poslovalnicah banke, kjer so v prodaji spominski in zbirateljski kovanci.
 

Deželna banka Slovenije omogočila letovanje 50 otrokom

E-pošta Natisni
V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine in Športno šolo Juhuhu je Deželna banka Slovenije omogočila 50 otrokom, da so se za nekaj dni prelevili v gusarje.
 
Nato so se z boksarskim šampionom Dejanom Zavcem podali na lov za zakladom, ki je bil skrit v Moravcih v Slovenskih goricah. Dejan je svojo posadko naučil taktiko boja za ozemlje, skupaj so postavljali šotore in se borili z brzicami v kopališkem kompleksu Bioterm. Gusarji so bili ob koncu letovanja navdušeni nad nepozabnimi pustolovščinami.
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij