30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Novice in napovednik

NOVA TRGOVINA LOŠKE ZADRUGE MLEČNI BUTIK

E-pošta Natisni

V Škofji Loki je bila maja 2017 uradna otvoritev nove trgovine Loške zadruge, ki so ji nadeli ime Mlečni butik. V njej prodajajo domače izdelke in pridelke lokalnih proizvajalcev. Otvoritev je spremljal pester program s stojnicami, po uradnem delu pa so si gostje lahko ogledali novo trgovino in pokušali lokalne dobrote.
V. V.

 

SIR TOLMINC ZDAJ ŠE V OLJČNEM OLJU

E-pošta Natisni

Mlekarna Planika je spomladi predstavila svoj nov izdelek sir Tolminc v oljčnem olju. Sir najprej zori na lesenih policah, nato pa dokončno dozori v oljčnem olju iz slovenske Istre. Dodajo mu še rožmarin, tako da imajo aromatizirani koščki sira Tolminc v oljčnem olju izrazito sladko in pikantno aromo.V. V.

 

DELEŽNIKI ŽITNE VERIGE ZAČELI POGOVORE

E-pošta Natisni

Konec maja 2017 so se na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij sestali deležniki žitne verige. Na sestanku so izmenjali mnenja o pričakovani letini pšenice. Ocenjujejo, da bo zaradi pozebe in suše količinski pridelek pšenice slabši, kakovost pa je težko napovedati, saj je žetev predvidena za konec junija. Obravnavali so tudi parametre odkupa pšenice. Deležniki žitne verige se strinjajo, da sektorski odbor za žita začne z aktivnostmi pristopa v shemo izbrana kakovost Slovenija. M. A.

 

ODOBRITEV IZJEME HRVAŠKI GLEDE TERANA

E-pošta Natisni

Evropska komisija je 18. maja 2017 sprejela delegirano uredbo, ki opredeljuje omejeno izjemo za označevanje hrvaških vin z nazivom sorte teran. Teran kljub temu ostaja samo slovensko vino s Krasa. Slovenija je še naprej odločena, da bo kljub sprejemu navedene delegirane uredbe s strani Komisije nadaljevala z aktivnostmi za ohranitev celovitosti zaščite vina Teran. Tako bo zahtevala obravnavo delegirane uredbe na Svetu EU, hkrati pa bo uporabila vsa razpoložljiva pravna sredstva, vključno z izpodbijanjem uredbe s tožbo pred Sodiščem EU, če bo le-ta objavljena, je napovedalo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Povzeto po MKGP

 

DNEVI ODPRTIH VRAT SEMENARNE LJUBLJANA 7. in 8. julij 2017

E-pošta Natisni

7. in 8. julij 2017 - Organizirani ogledi ob 10.00 in 17.00 uri
Vabljeni na ogled največjega vrta v Sloveniji!
Strokovnjaki Semenarne Ljubljana vas bodo popeljali skozi največji vrt v Sloveniji.
Z vami bodo:
Majda Veis, Barbara Lončar Vrhovec, Andreja Tomšič in Darko Vernik

Več ...
 

ZAKLJUČENA REGIJSKA SREČANJA ZADRUG

E-pošta Natisni

Zadružna zveza Slovenije je tudi v letošnjem letu v zimskih mesecih že štirinajstič zapored organizirala regijska srečanja zadružnikov. Regijskih srečanj, ki so se odvijala v januarju in februarju 2017 po vsej Sloveniji, so se udeležili predsedniki, direktorji, člani upravnih in nadzornih odborov zadrug ter zaposleni v zadrugah članicah Zadružne zveze Slovenije.


Predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, enega od srečanj se je udeležil tudi minister mag. Dejan Židan, so predstavili aktualno dogajanje na področju kmetijstva, predvidene javne razpise Programa razvoja podeželja 2014–2020 v letu 2017, novosti na področju zakonodaje in aktivnosti na področju gozdarstva. Predstavljene so bile prednostne naloge Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer so v ospredju priprave izhodišč nove skupne kmetijske politike po letu 2020, sofinanciranje in ohranjanje ukrepa »OMD«, okoljska politika ter zagotovitev sredstev za mlade v kmetijstvu in za prilagajanje na podnebne spremembe. Sodelavci Zadružne zveze Slovenije so predstavili podatke o uspešnosti slovenskih kmetijskih in gozdarskih zadrug članic zveze. V letu 2015 so zadruge poslovale uspešno in ustvarile več kot 630 milijonov evrov prihodkov ter z več kakor 350 trgovinami zagotavljale oskrbo prebivalstva na podeželju in v mestu. Kmetijske in gozdarske zadruge dajejo zaposlitev več kot 2.500 delavcem in povezujejo 13.000 članov. Povprečna zadruga članica Zadružne zveze Slovenije je v letu 2015 ustvarila več kakor 10 milijonov evrov prihodkov, zaposlovala 41 delavcev, včlanjevala 211 članov in imela 2,7 milijona evrov kapitala.

Več ...
 

OBISK ŠTUDENTOV BIOTEHNIŠKE FAKULTETE

E-pošta Natisni

Zadružno zvezo Slovenije so v januarju 2017 obiskali študenti magistrskega študija Ekonomike naravnih virov Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani skupaj s profesorjem dr. Emilom Erjavcem. Seznanili so se z zgodovino in delovanjem zadružništva v Sloveniji in svetu ter vlogo in pomenom zadrug v današnjem času. A. J.

 

DRŽAVNA POMOČ TUDI ZA ZADRUGE

E-pošta Natisni

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pripravilo spremembe državnih pomoči za reševanje podjetij v težavah, in sicer z Zakonom o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah. Za državno pomoč se bodo lahko po novem potegovale tudi zadruge. Pogoji za dodelitev so, da je zadruga v težavah in ima sistemsko pomembno vlogo pri razvoju države, regije ali sektorja, tako da bi njen izstop s trga povzročil resne socialne težave ali tržno pomanjkljivost. Zakon je bil sprejet v Državnem zboru RS.
V. V.

 

LETOS DOBRE RAZMERE ZA LEDENO TRGATEV

E-pošta Natisni

Pri minus 11 stopinjah Celzija so v vinogradu Vinske kleti Krško januarja 2017 opravili ledeno trgatev. Obrali so kar 2 tisoč trt laškega rizlinga in stisnili zamrznjene grozdne jagode, ki so imele visoko vsebnost sladkorja. To je bila prva ledena trgatev po letu 2011, saj so bile prejšnje zime pretople. Pogoji za obiranje grozdja za pridelavo ledenega vina so namreč vsaj tri dni povprečnih dnevnih temperatur minus 7 stopinj Celzija. Povzela po virih KZ Krško V. V.

 

30 LET OD PRIDELAVE PRVEGA LEDENEGA VINA

E-pošta Natisni

V Vinski kleti Metlika so praznovali 30 let od pridelave prvega ledenega vina v takratni Jugoslaviji. Ob jubileju so svojim članom in kooperantom v znak zahvale za dolgoletno sodelovanje in zvestobo podelili zahvale. Nekdanjim zaposlenim pa so za prispevek k razvoju in ugledu Vinske kleti Metlika podelili priznanja. Prejeli so jih dr. Julij Nemanič, dolgoletni vodja kleti in glavni enolog, Tone Pezdirc, naslednik dr. Julija Nemaniča, in Ivanka Badovinac, dolgoletna glavna enologinja kleti.

Fotografija arhiv KZ Metlika
V. V.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij