30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Novice in napovednik

LOŠKE MESNINE KUPILE ARVAJ

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Škofja Loka je preko svojega podjetja Loške mesnine kupila kranjsko mesarijo in blagovno znamko Arvaj, ki je najbolj znana po večkrat nagrajeni kranjski klobasi. Prevzela je celotno proizvodnjo in vseh 27 zaposlenih, prav tako plačuje upnikom stare dolgove podjetja, ki jih je za kar šest milijonov evrov, ter se z bankami dogovarja za odkup terjatev. Pod okrilje Loških mesnin so prešle tudi tri Arvajeve prodajalne, in sicer ena v Britofu in dve v Ljubljani. Načrtujejo, da bodo sanacijo podjetja končali že v tem letu, mesečno proizvodnjo izdelkov pa nameravajo zvišati z deset ton na trideset do štirideset ton. Pri Arvaju bodo ukinili razsekovalnico mesa in pri proizvodnji dali poudarek barjenim in poltrajnim izdelkom. Škofjeloška zadruga sicer s svojimi Loškimi mesninami in Mesninami Bohinja ustvarja zgodbo o uspehu. Povzela po zadružnih novicah Loške zadruge V. V.

 

OTVORITEV PRENOVLJENE TRGOVINE KGZ SLOGA KRANJ

E-pošta Natisni

V začetku februarja 2017 so na Primskovem v Kranju odprli prenovljeni Kmetijsko-vrtni center Kmetijsko-gozdarske zadruge Sloga Kranj. Slovesnosti se je udeležilo veliko obiskovalcev in članov zadruge. Zbrane goste sta nagovorila predsednik KGZ Sloga Kranj Janez Porenta, ki je predstavil poslovanje zadruge in novosti prenovljene trgovine, ter predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, ki je poudaril pomen zadrug in zadružnih trgovin za podeželje. Izpostavil je tudi pomen sodelovanja med zadrugami, ki ga na Gorenjskem zadruge uspešno krepijo, in čestital za novo pridobitev zadrugi in zadružnikom. V okviru prenove so preuredili notranjost trgovine, razširili ponudbo pridelkov in izdelkov s kmetij, ki jih ponujajo v Špajzi, vrtni program in ponudbo za potrebe kmetij. V. V. in A. J.

 

KMETIJSKA ZADRUGA TOLMIN BO ODPRLA NOVO MESNICO

E-pošta Natisni

V marcu 2017 bo Kmetijska zadruga Tolmin v Novi Gorici odprla svojo drugo mesnico. Poleg prodaje svežega mesa bo ponujala tudi že pripravljene zdrave malice iz lokalno pridelanih živil. Med njimi bosta lokalna verzija hot doga in hamburgerja, prav tako pa tudi rebrca, polpeti, mesne solate. Poleg mesnin in svežega mesa Alpije bo mogoče kupiti tudi mleko in mlečne izdelke Mlekarne Planika, vino iz Goriških Brd ter med in druga živila lokalnih kmetov. Zaradi količinsko nezadostne pridelave zelenjave v Posočju jo bo zadruga dokupila pri Kmetijski zadrugi Agraria Koper. Naložba bo vredna več kot 50 tisoč evrov. Povzela po različnih virih V. V.

 

SEMENARNA LJUBLJANA NA SPOMLADANSKIH SEJMIH

E-pošta Natisni

Sejem Flora v Celju: 10. do 12. marec 2017

Gregorjev sejem v Novem mestu: 10. do 12. marec 2017

Spomladanski sejem v Komendi: 7. do 9. april 2017

Naša maloprodajna mreža Kalia se bo predstavila s prodajo aktualnih semen s poudarkom na avtohtonih slovenskih sortah in letošnjih novitetah. Ponudili bomo izbor spomladanskih okrasnih čebulic, proizvode za vzgojo in oskrbo rastlin, pomladne aranžmaje in aktualne sadike vrtnin ter sadno in okrasno drevnino. V času sejmov bo na voljo tudi sejemski popust. Vabljeni!


Semenarna Ljubljana
www.semenarna.si
Fotografije arhiv Semenarna Ljubljana

 

NOVICE DEŽELNE BANKE SLOVENIJE

E-pošta Natisni

Selitev in združitev poslovalnic v Škofji Loki
Poslovalnica Škofja Loka na naslovu Fužinska cesta 3se je preselila na nov naslov Kidričeva cesta 63a, kjer je do sedaj delovala poslovalnica Trata. Poslovalnica bo odprta od ponedeljka do petka od 8.00 do 12.00 in od 13.00 do 16.00 ure.
Začasno zaprtje poslovalnice Mozirje
S 30. decembrom 2016 smo zaradi selitve začasno zaprli poslovalnico v Mozirju, Cesta na lepo njivo 4. Predvideni čas otvoritve na novem naslovu Šolska ulica 2, Mozirje, bo v marcu 2017.


Spremenjen delovni čas poslovalnice Ljubljana, Kolodvorska 9
S 1. januarjem 2017 je poslovalnica Ljubljana, Kolodvorska 9, podaljšala delovni čas. Odprta bo od ponedeljka do petka od 9.00 do 12.00 in od 13.00 do 17.00 ure.
Selitev na novo lokacijo Srednja vas v Bohinju
V aprilu 2017 se bo poslovalnica v Srednji vasi v Bohinju preselila na novo lokacijo na naslov Srednja vas v Bohinju 79, 4267 Srednja vas v Bohinju. Do selitve bo poslovalnica nemoteno delovala na dosedanji lokaciji. T. Ž.

 

MARTINOVANJA V ZADRUGAH

E-pošta Natisni

Letos poteka 1700 let od rojstva sv. Martina, zavetnika vinarjev, in tudi letos so zadružne vinske kleti obeležile njegov praznik. V Kmečki zadrugi Krško so s podjetjem Kostak Krško pripravili martinovanje za poslovne partnerje, predstavnike občin in sodelavce. Dogodek je imel tudi dobrodelno noto, saj so Splošni bolnišnici Brežice predali donacijo v vrednosti tisoč evrov k zaključku zbiranja sredstev za nakup digitalnega mamografa.

Več ...
 

KZ AGRARIA KOPER NAČRTUJE NOVE PREDELANE IZDELKE

E-pošta Natisni

Na posestvu Purissima Kmetijska zadruga Agraria Koper goji paradižnike, kaki, melone, jagode in drugo ekološko zelenjavo. A ker veliko sadja in zelenjave zaradi cenejših proizvodov iz tujine ne pride na trgovske police, bi v KZ Agraria Koper radi postavili manjši obrat, kjer bi predelali sveže sadje in zelenjavo, ki ju ne prodajo. Pod blagovno znamko Purissima že sedaj ponujajo kakijevo marmelado in paradižnikovo šalšo. Želijo pa predelovati še druge tipične istrske proizvode, kot so vložene artičoke in jajčevci ter istrski česen. Oktobra 2016 so odprli vrata Primorskemu vrtičku, ki so ga na posestvu Purissima nad Ankaranom skupaj zasnovali Kmetijska zadruga Agraria Koper, Univerza na Primorskem in Primorske novice. Obiskovalci so si lahko pobliže ogledali vrtiček, poslušali predavanje o vrtu v jesenskem in zimskem času ter sodelovali na delavnici o zeliščnih soleh. Na koprski Fakulteti za matematiko, naravoslovje in tehnologijo pa so kuhali marmelado iz različnega jesenskega sadja in zelenjave ter podelili nagrade za najboljše marmelade obiskovalcev. Pokušanje so dopolnili z zeliščnimi testeninami, palačinkami, suhim sadjem, moštom in sladkimi vini.
V. V.

 

VINSKA KLET METLIKA S PRENOVLJENO PODOBO

E-pošta Natisni

Konec novembra 2016 je Vinska klet Metlika predstavila prenovljeno podobo etiket, ki jo zaznamujeta slogan »Pečat tradicije« in podoba dveh belokranjskih simbolov – bele breze in krokarja. Pečat tradicije nakazuje na več kot stoletno tradicijo zadružništva v Metliki, povezava z občino Metliko pa se kaže v uporabi njenega grba kot logotipa. Visoke, vitke in elegantne nove steklenice si te lastnosti delijo z belimi brezami, ki so za Belokranjce najpomembnejše drevo in povezujejo ljudi, tako kot Vinska klet Metlika povezuje belokranjske vinogradnike. Krokar kot čuvaj Metlike pa čuva tudi metliška vina, hkrati je družabna ptica, dober pevec, moder, pretkan in graciozen. V. V. in A. J.

 

KGZ RIBNICA PRENOVILA TRGOVINO IZBIRA

E-pošta Natisni

Kmetijsko-gozdarska zadruga Ribnica je oktobra 2016 odprla prenovljeno trgovino Izbira v centru Ribnice. V mesecu in pol so z investicijo 280 tisoč evrov posodobili prostore trgovine, jih povečali za dodatnih 65 m2 ter renovirali kanalizacijsko omrežje. Hkrati so obogatili in povečali ponudbo, tako da bo na policah še več domačih slovenskih lokalnih pridelkov in izdelkov. V. V.

 

KZ VRANSKO ODPRLA NOVO TRGOVINO »PRESKRBA VRANSKO«

E-pošta Natisni

Novembra 2016 je Kmetijska zadruga Vransko odprla novo trgovino »Preskrba Vransko« na Vranskem. Trgovina v velikosti 240 m2 je nastala iz starega Osetovega kozolca, ki je nekoč služil kot skladišče hmelja in trgovskega blaga, in prizidane hmeljske sušilnice. Zgradili so tudi skladiščne prostore, urejajo še dovoz za tovornjake, parkirišče za zaposlene in sadni vrt.
V. V.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij