30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Novice in napovednik

MARTINOVANJA V ZADRUGAH

E-pošta Natisni

Letos poteka 1700 let od rojstva sv. Martina, zavetnika vinarjev, in tudi letos so zadružne vinske kleti obeležile njegov praznik. V Kmečki zadrugi Krško so s podjetjem Kostak Krško pripravili martinovanje za poslovne partnerje, predstavnike občin in sodelavce. Dogodek je imel tudi dobrodelno noto, saj so Splošni bolnišnici Brežice predali donacijo v vrednosti tisoč evrov k zaključku zbiranja sredstev za nakup digitalnega mamografa.

Več ...
 

KZ AGRARIA KOPER NAČRTUJE NOVE PREDELANE IZDELKE

E-pošta Natisni

Na posestvu Purissima Kmetijska zadruga Agraria Koper goji paradižnike, kaki, melone, jagode in drugo ekološko zelenjavo. A ker veliko sadja in zelenjave zaradi cenejših proizvodov iz tujine ne pride na trgovske police, bi v KZ Agraria Koper radi postavili manjši obrat, kjer bi predelali sveže sadje in zelenjavo, ki ju ne prodajo. Pod blagovno znamko Purissima že sedaj ponujajo kakijevo marmelado in paradižnikovo šalšo. Želijo pa predelovati še druge tipične istrske proizvode, kot so vložene artičoke in jajčevci ter istrski česen. Oktobra 2016 so odprli vrata Primorskemu vrtičku, ki so ga na posestvu Purissima nad Ankaranom skupaj zasnovali Kmetijska zadruga Agraria Koper, Univerza na Primorskem in Primorske novice. Obiskovalci so si lahko pobliže ogledali vrtiček, poslušali predavanje o vrtu v jesenskem in zimskem času ter sodelovali na delavnici o zeliščnih soleh. Na koprski Fakulteti za matematiko, naravoslovje in tehnologijo pa so kuhali marmelado iz različnega jesenskega sadja in zelenjave ter podelili nagrade za najboljše marmelade obiskovalcev. Pokušanje so dopolnili z zeliščnimi testeninami, palačinkami, suhim sadjem, moštom in sladkimi vini.
V. V.

 

VINSKA KLET METLIKA S PRENOVLJENO PODOBO

E-pošta Natisni

Konec novembra 2016 je Vinska klet Metlika predstavila prenovljeno podobo etiket, ki jo zaznamujeta slogan »Pečat tradicije« in podoba dveh belokranjskih simbolov – bele breze in krokarja. Pečat tradicije nakazuje na več kot stoletno tradicijo zadružništva v Metliki, povezava z občino Metliko pa se kaže v uporabi njenega grba kot logotipa. Visoke, vitke in elegantne nove steklenice si te lastnosti delijo z belimi brezami, ki so za Belokranjce najpomembnejše drevo in povezujejo ljudi, tako kot Vinska klet Metlika povezuje belokranjske vinogradnike. Krokar kot čuvaj Metlike pa čuva tudi metliška vina, hkrati je družabna ptica, dober pevec, moder, pretkan in graciozen. V. V. in A. J.

 

KGZ RIBNICA PRENOVILA TRGOVINO IZBIRA

E-pošta Natisni

Kmetijsko-gozdarska zadruga Ribnica je oktobra 2016 odprla prenovljeno trgovino Izbira v centru Ribnice. V mesecu in pol so z investicijo 280 tisoč evrov posodobili prostore trgovine, jih povečali za dodatnih 65 m2 ter renovirali kanalizacijsko omrežje. Hkrati so obogatili in povečali ponudbo, tako da bo na policah še več domačih slovenskih lokalnih pridelkov in izdelkov. V. V.

 

KZ VRANSKO ODPRLA NOVO TRGOVINO »PRESKRBA VRANSKO«

E-pošta Natisni

Novembra 2016 je Kmetijska zadruga Vransko odprla novo trgovino »Preskrba Vransko« na Vranskem. Trgovina v velikosti 240 m2 je nastala iz starega Osetovega kozolca, ki je nekoč služil kot skladišče hmelja in trgovskega blaga, in prizidane hmeljske sušilnice. Zgradili so tudi skladiščne prostore, urejajo še dovoz za tovornjake, parkirišče za zaposlene in sadni vrt.
V. V.

 

RAZSTAVA GOVEDI V DOBREPOLJU

E-pošta Natisni

Ob 120-letnici zadružništva v Dobrepolju in 20-letnici Govedorejskega društva Dobrepolje - Struge so septembra 2016 v Lipovem gaju v Zdenski vasi pripravili bogato razstavo govedi, da bi predstavili dosežke v reji ter osvestiti širšo javnost o pomenu kmetijstva in pridelave hrane. Devetnajst rejcev je razstavilo 38 krav, telic in privesnic črnobele, lisaste in rjave pasme. Šampionka razstave je postala krava Soča rejca Ivana Grma iz Male vasi, krava z najlepšim vimenom pa Jana rejca Toneta Kastelica iz Ceste.
V. V.

 

NOVA TRGOVINA KZ PTUJ V ZAVRČU

E-pošta Natisni

Novo prodajalno v Zavrču je novembra 2016 odprla Kmetijska zadruga Ptuj. Investicijo v funkcionalni montažni objekt z velikim dvoriščem ocenjujejo med 200 in 300 tisoč evri. Ponudba trgovine, ki zaposluje dve osebi, zajema reprodukcijski material s poudarkom na sadjarstvu in vinogradništvu, gradbeni material in vse za vrtičkarstvo. Kmetijska zadruga Ptuj prihodnje leto načrtuje tudi obnovo objekta v Gorišnici.
V. V.

 

SONJI ANADOLLI NOV MANDAT ZA PREDSEDNICO UPRAVE DBS

E-pošta Natisni

Junija 2016 je Sonja Anadolli, predsednica uprave DBS, nastopila nov mandat, ki ji ga je za vodenje banke podelil nadzorni svet. V obdobju naslednjih petih let bo nadalje skrbela za uspešno poslovanje Deželne banke Slovenije v skladu z njenimi strateškimi usmeritvami, katerih težišče je podpora slovenskega kmetijstva in podeželja. S. V.

 

SEMENARNA LJUBLJANA – 110 LET LJUBEZNI DO NARAVE

E-pošta Natisni

Semenarna Ljubljana je v začetku aprila v Narodni galeriji v Ljubljani praznovala 110 let neprekinjenega poslovanja podjetja. Kot slavnostni govornik je na prireditvi sodeloval dr. Miro Cerar, predsednik Vlade RS, ki je poudaril pomen in delo Semenarne pri raziskavah in razvoju ter ohranjanju slovenskih avtohtonih sort. Nazaj h koreninam so nas popeljali prisrčni otroci folklorne skupine OŠ Sostro in odlični Prifarski muzikanti.

Začetki delovanja danes vodilnega semenarskega podjetja v Sloveniji in regiji segajo v leto 1906, ko se je Maks Sever odločil, da se osamosvoji in specializira v semenarstvu. S kakovostnim, doma pridelanim semenom je širil svojo dejavnost in krepil prepoznavnost podjetja tudi na tujem, najprej v Evropi, nato še v Ameriki. Mnogim sortam in vrstam je podjetje Sever dalo imena, ki se še danes uporabljajo: zelje ljubljansko, repa kranjska, motovilec ljubljanski, detelja kranjska, solata ledenka. Danes, po 110 letih obstoja, Semenarna Ljubljana ponosno nadaljuje s tradicijo ohranjanja in vzdrževanja starih sort vrtnin in poljščin. Hkrati razvija tudi nove, izboljšane sorte. V Selekcijsko-poskusnem centru na Ptuju vzdržujejo večino domačih in udomačenih sort vrtnin, ki so prilagojene našim okusom in so nepogrešljive v slovenski kuhinji. Avtohtone sorte predstavljajo neprecenljivo naravno dediščino domačih polj in vrtov, s svojimi lastnostmi uspešno kljubujejo podnebnim razmeram ter dajejo dobre in predvsem zelo okusne pridelke. www.semenarna.si

Besedilo Andreja Tomšič, Semenarna Ljubljana

 

USPEŠNO ZAKLJUČENA REGIJSKA SREČANJA ZADRUG

E-pošta Natisni

Zadružna zveza Slovenije je tudi v letošnjem letu, že trinajsto leto zapored, v zimskih mesecih organizirala regijska srečanja zadružnikov. Regijskih srečanj, ki so se odvijala v januarju in februarju 2016 po vsej Sloveniji, so se udeležili predsedniki, direktorji, člani upravnih in nadzornih odborov zadrug ter zaposleni v zadrugah, članicah Zadružne zveze Slovenije.

Predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, enega od srečanj se je udeležil tudi mag. Dejan Židan, so predstavili aktualno dogajanje na področju kmetijstva, novosti na področju izvajanja skupne kmetijske politike v prvem stebru, predvideno spremembo modela neposrednih plačil za tista območja, ki imajo nagib večji od 35 oziroma 50 odstotkov, in vsebino prve spremembe Programa razvoja podeželja, ki čaka na potrditev v Bruslju.

Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij