30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Novice in napovednik

KZ AGRARIA V IZOLI ODPRLA TRGOVINO

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Agraria Koper je prvi vikend v decembru 2015 v Izoli odprla trgovino, v kateri je kupcem poleg svežega sadja in zelenjave ter delikatesnih izdelkov na voljo tudi vinotoč. Robert Fakin, direktor zadruge, je poudaril pomen dogodka za zadrugo, ki se že sedem desetletij trudi, da zelenjava istrskega kmeta pride do čim večjega števila kupcev. »Z odprtjem te trgovine vračamo Izolanom košček zgodovine,« je poudaril. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je na dogodku pohvalil delo zadruge v lokalnem okolju in pomen doma pridelane hrane: »Veliko podjetij propada, veliki trgovci se umikajo iz manjših krajev, Kmetijska zadruga Agraria pa že 70 let neprekinjeno deluje in uspešno stopa po začrtani poti.« A. J.

 

NOVA POSLOVALNICA KZ PTUJ V PESNICI

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Ptuj je 19. novembra 2015 slovesno odprla novo poslovalnico v Pesnici. V skladu s srednjeročnim načrtom investicij je kmetijska zadruga do leta 2015 investirala 400.000 evrov, največji del investicijskih sredstev je bil namenjen prav novi poslovalnici v Pesnici. Zadruga je kupila nov lokal v večnamenskem centru v Pesnici z 200 m2 prodajnih površin in dogradila okoli 150 m2 skladiščnega prostora. Tako v novi poslovalnici v Pesnici kot v preostalih 28 kmetijskih trgovinah KZ Ptuj ponuja zlasti umetna gnojila, semena, sredstva za varstvo rastlin, ponudbo za vrtičkarje, osnovni gradbeni material in blago široke potrošnje. Marjan Janžekovič, direktor KZ Ptuj, je predstavil prihodnje investicijske načrte: »Naša želja je, da svojim članom nudimo servis v sodobnih prostorih, zato v letu 2016 načrtujemo investicije v Gorišnici in v Zavrču, v naslednjih letih pa bodo največje investicije na območju občine Ormož.« B. J.

 

V OŽBALTU ODPRTA ZADRUŽNA TRGOVINA

E-pošta Natisni

V začetku oktobra 2015 je bila slovesno odprta nova trgovina Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge v Ožbaltu. Na otvoritveni slovesnosti je Danica Ramšak, direktorica zadruge, povedala: »V naši zadrugi si že vrsto let prizadevamo posodobiti in razširiti svojo trgovsko dejavnost, zato smo v zadnjih dvajsetih letih skoraj v vseh večjih krajih Koroške obnovili ali na novo zgradili naše trgovske poslovalnice. Pred letom dni smo v Ožbaltu, kjer smo imeli v preteklosti stare skladiščne prostore, položili temeljni kamen za novo trgovino in se dogovorili z Občino Podvelka za skupni nastop pri gradnji objekta, ki je poleg trgovine namenjen tudi stanovanjskim prostorom. Celotna investicija je stala nekaj nad 430.000 evrov, od tega smo v zadrugi prevzeli 45 odstotkov stroškov investicije, 55 odstotkov investicije pa je plačala občina.« Novo zgrajeni pokriti del zadružne trgovine s pretežno tehničnim blagom in gradbenim materialom obsega 190 m2, pred trgovino pa je urejeno skladišče. Stanovanjski del obsega 236 m2 prostorov v štirih stanovanjih, ki bodo omogočala, da bo v kraju ostalo več mlajših perspektivnih kadrov, je na otvoritvi povedal Anton Kovše, župan Občine Podvelka. B. J. 

LOŠKE MESNINE Z JETRNO PAŠTETO IN SARMO PRESENEČAJO KUPCE

E-pošta Natisni

Loške mesnine so v jesenskih mesecih obogatile svojo ponudbo z novima izdelkoma. V obratu Mesnin Bohinja iz Bohinjske Bistrice so izdelali okusno jetrno pašteto. Pašteta je rahlo začinjena in brez alergenov, zato je primerna tako za otroke kot odrasle. Pakirano v steklene kozarčke je mogoče enostavno hraniti v hladilniku dlje časa. V poslovalnicah Loških mesnin in špecerijskih trgovinah Loške zadruge so po novem v ponudbi tudi sveže pripravljene sarme. Nadevane so s kakovostnim praženim mesom in rižem ter dodatkom izbranih začimb, ovite pa z listom kisanega zelja. Blagovna znamka Loške mesnine pod različnimi imeni v Škofji Loki deluje že vse od leta 1906 in bo v letu 2016 praznovala 110. letnico svojega obstoja. Njihove proizvode odlikujejo tradicionalni način predelave ob upoštevanju sodobnih trendov, kakovostna surovina in skrbna izdelava. B. J.

 

SUHA KLOBASICA IN SUHA SALAMA EKODAR

E-pošta Natisni

Novost v ponudbi ekoloških mesnin Kmetijske zadruge Šaleška dolina sta dva nova suhomesnata izdelka: eko suha klobasica in eko suha salama blagovne znamke Ekodar. Sušena izdelka sta prava mini poslastica za vse, ki si radi privoščite kakovostno suho mesnino. Oba sta izdelana izključno iz ekoloških sestavin, iz slovenskega eko govejega mesa, eko svinjskega mesa, eko slanine, začinjena pa sta s kuhinjsko soljo in eko začimbami. Odličnega okusa, dišeči, klasično sušeni, brez slehernega konzervansa. Pakirani sta vakuumsko, klobasica v paru po dva kosa. Odlični za dobro malico, obložen zdrav kruhek ali narezek.

Eko suho klobasico in salamo Ekodar lahko kupite preko spletne trgovine http://ekodar.si/shop/, kjer je bogata ponudba svežega govejega ekološkega mesa, ekoloških hrenovk slovenskega porekla, po novem pa tudi teh dveh suhomesnatih poslastic. Ekološke hrenovke, ki jih delajo iz mletega mesa, ekoloških začimb in ekološkega sončničnega olja so od sredine novembra naprodaj tudi pod Tuševimi Slovenskimi dobrotami. Kmetijska zadruga Šaleška dolina je namreč letos osvojila tretje mesto med zmagovalci natečaja Agrobiznis in si s tem odprla tudi vrata do slovenskega trgovca. J. H.
Fotografija arhiv KZ Šaleška dolina

 

ZALINO VINO IN BERTOVA ŠTORIJA

E-pošta Natisni

Na martinovanju zadružne Vinske kleti Brda sta bili prvič predstavljeni novi vini blagovne znamke Štorija, ki jo je klet zasnovala skupaj s Planet TV in Produkcijsko hišo Mangart. Zalino vino je avtohtona in elegantna rebula, Bertova štorija pa šarmanten merlot, donegovan v hrastovih sodih. V okviru blagovne znamke Štorija je Klet Brda spomladi 2015 ponudila belo in rdečo zvrst vina, Štorija belo in Štorija rdeče.

Več ...
 

Voščilo Kmečka lista

E-pošta Natisni

 

 

NAGRAJENCI ZADRUŽNE ZVEZE SLOVENIJE

E-pošta Natisni

Priznanje za trajni prispevek k razvoju slovenskega zadružništva prejme:
• IVAN KURE, na predlog Kmetijske zadruge Metlika
Letno priznanje za prispevek k razvoj zadružništva prejmejo:
• MIRO BOŠTJANČIČ, na predlog Kmetijske zadruge perutninarjev Pivka
• DRUŠTVO KMEČKIH ŽENA ŽIRI, na predlog Kmetijsko-gozdarske zadruge M Sora Žiri
• ROBERT FUJS, na predlog Kmetijske zadruge Radgona
• SONJA GUZELJ, na predlog Kmetijske zadruge Cerklje
• MARKO HARIH, na predlog Kmetijske zadruge Selnica ob Dravi
• IVAN HRGA, na predlog Mlekarske zadruge Ptuj
• JOŽE JUVANČIČ, na predlog Kmetijsko-gozdarske zadruge Litija
• MIRKO KEKEC, na predlog Perutninarske zadruge Ptuj
• PETER LEVSTEK, na predlog Kmetijsko-gozdarske zadruge Ribnica
• MARJAN MIHELIČ, na predlog Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge Slovenj Gradec
• MARTIN NEMANIČ, na predlog Kmetijske zadruge Metlika
• IVAN OSET, na predlog Hmezad Kmetijske zadruge Petrovče
• ZLATA RIHTER, na predlog Kmetijske zadruge Šaleška dolina
• SLAVKO ROBLEK, na predlog Kmetijsko-gozdarske zadruge Sloga Kranj
• DRAGO ROŽANEC, na predlog Kmetijske zadruge Izlake
• ELIZABETA TAVČER JURČEK, na predlog Deželne banke Slovenije
• DUŠICA TURK, na predlog zadruge Vinakras Sežana
• FRANC ŽBOGAR, na predlog Kmetijske zadruge Tolmin
• ANTON ŽNIDERŠIČ, na predlog Kmečke zadruge Brežice
Priznanje ob posebnih priložnostih prejmejo zadruge:
• KMETIJSKA ZADRUGA METLIKA za 70 let delovanja
• KMETIJSKA ZADRUGA SELNICA OD DRAVI za 70 let delovanja
• KMETIJSKA ZADRUGA ŠALEŠKA DOLINA za 60 let delovanja

Nagrajencem in nagrajenim zadrugam iskreno čestitamo!

 

SEMENARNA LJUBLJANA ODPRLA NOV VRTNI CENTER

E-pošta Natisni

Semenarna Ljubljana nadaljuje s širjenjem prodajne mreže vrtnih centrov Kalia. Nov vrtni center so odprli v Dolu pri Hrastniku in s tem približali svojo ponudbo tudi Zasavcem. Nov vrtni center najdete na naslovu Cesta VDV brigade 21a, Dol pri Hrastniku.

 

PRENOVLJEN KMETIJSKO-VRTNI CENTER V IVANČNI GORICI

E-pošta Natisni

Kmetijsko-vrtni center je prenovila Kmetijska zadruga Stična ter v aprilu 2015 povabila člane zadruge, goste in občane Ivančne Gorice in okolice na njegovo svečano otvoritev. Zadruga Stična je s prenovo centra, ki je bila vredna pol milijona evrov, povečala prodajne prostore na 600 m2, dodala 120 m2 zunanjega pokritega parkirišča, nadstrešnico za cvetje in sadike, uredila pa je tudi notranja in zunanja skladišča. Prenovljeni kmetijsko-vrtni center v Ivančni Gorici ponuja široko izbiro izdelkov za kmetije, vrtičkarje, gozdarje, čebelarje, nudi pa tudi blago široke potrošnje in vinotoč. Ker se v centru zavedajo pomena zdrave lokalne hrane in želijo svojim kupcem ponuditi najboljše, so poseben prostor namenili pridelkom in izdelkom z domačih kmetij in sosednjih zadrug. M. P.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij