30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Novice in napovednik

RAZSTAVA GOVEDI V DOBREPOLJU

E-pošta Natisni

Ob 120-letnici zadružništva v Dobrepolju in 20-letnici Govedorejskega društva Dobrepolje - Struge so septembra 2016 v Lipovem gaju v Zdenski vasi pripravili bogato razstavo govedi, da bi predstavili dosežke v reji ter osvestiti širšo javnost o pomenu kmetijstva in pridelave hrane. Devetnajst rejcev je razstavilo 38 krav, telic in privesnic črnobele, lisaste in rjave pasme. Šampionka razstave je postala krava Soča rejca Ivana Grma iz Male vasi, krava z najlepšim vimenom pa Jana rejca Toneta Kastelica iz Ceste.
V. V.

 

NOVA TRGOVINA KZ PTUJ V ZAVRČU

E-pošta Natisni

Novo prodajalno v Zavrču je novembra 2016 odprla Kmetijska zadruga Ptuj. Investicijo v funkcionalni montažni objekt z velikim dvoriščem ocenjujejo med 200 in 300 tisoč evri. Ponudba trgovine, ki zaposluje dve osebi, zajema reprodukcijski material s poudarkom na sadjarstvu in vinogradništvu, gradbeni material in vse za vrtičkarstvo. Kmetijska zadruga Ptuj prihodnje leto načrtuje tudi obnovo objekta v Gorišnici.
V. V.

 

SONJI ANADOLLI NOV MANDAT ZA PREDSEDNICO UPRAVE DBS

E-pošta Natisni

Junija 2016 je Sonja Anadolli, predsednica uprave DBS, nastopila nov mandat, ki ji ga je za vodenje banke podelil nadzorni svet. V obdobju naslednjih petih let bo nadalje skrbela za uspešno poslovanje Deželne banke Slovenije v skladu z njenimi strateškimi usmeritvami, katerih težišče je podpora slovenskega kmetijstva in podeželja. S. V.

 

SEMENARNA LJUBLJANA – 110 LET LJUBEZNI DO NARAVE

E-pošta Natisni

Semenarna Ljubljana je v začetku aprila v Narodni galeriji v Ljubljani praznovala 110 let neprekinjenega poslovanja podjetja. Kot slavnostni govornik je na prireditvi sodeloval dr. Miro Cerar, predsednik Vlade RS, ki je poudaril pomen in delo Semenarne pri raziskavah in razvoju ter ohranjanju slovenskih avtohtonih sort. Nazaj h koreninam so nas popeljali prisrčni otroci folklorne skupine OŠ Sostro in odlični Prifarski muzikanti.

Začetki delovanja danes vodilnega semenarskega podjetja v Sloveniji in regiji segajo v leto 1906, ko se je Maks Sever odločil, da se osamosvoji in specializira v semenarstvu. S kakovostnim, doma pridelanim semenom je širil svojo dejavnost in krepil prepoznavnost podjetja tudi na tujem, najprej v Evropi, nato še v Ameriki. Mnogim sortam in vrstam je podjetje Sever dalo imena, ki se še danes uporabljajo: zelje ljubljansko, repa kranjska, motovilec ljubljanski, detelja kranjska, solata ledenka. Danes, po 110 letih obstoja, Semenarna Ljubljana ponosno nadaljuje s tradicijo ohranjanja in vzdrževanja starih sort vrtnin in poljščin. Hkrati razvija tudi nove, izboljšane sorte. V Selekcijsko-poskusnem centru na Ptuju vzdržujejo večino domačih in udomačenih sort vrtnin, ki so prilagojene našim okusom in so nepogrešljive v slovenski kuhinji. Avtohtone sorte predstavljajo neprecenljivo naravno dediščino domačih polj in vrtov, s svojimi lastnostmi uspešno kljubujejo podnebnim razmeram ter dajejo dobre in predvsem zelo okusne pridelke. www.semenarna.si

Besedilo Andreja Tomšič, Semenarna Ljubljana

 

USPEŠNO ZAKLJUČENA REGIJSKA SREČANJA ZADRUG

E-pošta Natisni

Zadružna zveza Slovenije je tudi v letošnjem letu, že trinajsto leto zapored, v zimskih mesecih organizirala regijska srečanja zadružnikov. Regijskih srečanj, ki so se odvijala v januarju in februarju 2016 po vsej Sloveniji, so se udeležili predsedniki, direktorji, člani upravnih in nadzornih odborov zadrug ter zaposleni v zadrugah, članicah Zadružne zveze Slovenije.

Predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, enega od srečanj se je udeležil tudi mag. Dejan Židan, so predstavili aktualno dogajanje na področju kmetijstva, novosti na področju izvajanja skupne kmetijske politike v prvem stebru, predvideno spremembo modela neposrednih plačil za tista območja, ki imajo nagib večji od 35 oziroma 50 odstotkov, in vsebino prve spremembe Programa razvoja podeželja, ki čaka na potrditev v Bruslju.

Več ...
 

KZ AGRARIA V IZOLI ODPRLA TRGOVINO

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Agraria Koper je prvi vikend v decembru 2015 v Izoli odprla trgovino, v kateri je kupcem poleg svežega sadja in zelenjave ter delikatesnih izdelkov na voljo tudi vinotoč. Robert Fakin, direktor zadruge, je poudaril pomen dogodka za zadrugo, ki se že sedem desetletij trudi, da zelenjava istrskega kmeta pride do čim večjega števila kupcev. »Z odprtjem te trgovine vračamo Izolanom košček zgodovine,« je poudaril. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je na dogodku pohvalil delo zadruge v lokalnem okolju in pomen doma pridelane hrane: »Veliko podjetij propada, veliki trgovci se umikajo iz manjših krajev, Kmetijska zadruga Agraria pa že 70 let neprekinjeno deluje in uspešno stopa po začrtani poti.« A. J.

 

NOVA POSLOVALNICA KZ PTUJ V PESNICI

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Ptuj je 19. novembra 2015 slovesno odprla novo poslovalnico v Pesnici. V skladu s srednjeročnim načrtom investicij je kmetijska zadruga do leta 2015 investirala 400.000 evrov, največji del investicijskih sredstev je bil namenjen prav novi poslovalnici v Pesnici. Zadruga je kupila nov lokal v večnamenskem centru v Pesnici z 200 m2 prodajnih površin in dogradila okoli 150 m2 skladiščnega prostora. Tako v novi poslovalnici v Pesnici kot v preostalih 28 kmetijskih trgovinah KZ Ptuj ponuja zlasti umetna gnojila, semena, sredstva za varstvo rastlin, ponudbo za vrtičkarje, osnovni gradbeni material in blago široke potrošnje. Marjan Janžekovič, direktor KZ Ptuj, je predstavil prihodnje investicijske načrte: »Naša želja je, da svojim članom nudimo servis v sodobnih prostorih, zato v letu 2016 načrtujemo investicije v Gorišnici in v Zavrču, v naslednjih letih pa bodo največje investicije na območju občine Ormož.« B. J.

 

V OŽBALTU ODPRTA ZADRUŽNA TRGOVINA

E-pošta Natisni

V začetku oktobra 2015 je bila slovesno odprta nova trgovina Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge v Ožbaltu. Na otvoritveni slovesnosti je Danica Ramšak, direktorica zadruge, povedala: »V naši zadrugi si že vrsto let prizadevamo posodobiti in razširiti svojo trgovsko dejavnost, zato smo v zadnjih dvajsetih letih skoraj v vseh večjih krajih Koroške obnovili ali na novo zgradili naše trgovske poslovalnice. Pred letom dni smo v Ožbaltu, kjer smo imeli v preteklosti stare skladiščne prostore, položili temeljni kamen za novo trgovino in se dogovorili z Občino Podvelka za skupni nastop pri gradnji objekta, ki je poleg trgovine namenjen tudi stanovanjskim prostorom. Celotna investicija je stala nekaj nad 430.000 evrov, od tega smo v zadrugi prevzeli 45 odstotkov stroškov investicije, 55 odstotkov investicije pa je plačala občina.« Novo zgrajeni pokriti del zadružne trgovine s pretežno tehničnim blagom in gradbenim materialom obsega 190 m2, pred trgovino pa je urejeno skladišče. Stanovanjski del obsega 236 m2 prostorov v štirih stanovanjih, ki bodo omogočala, da bo v kraju ostalo več mlajših perspektivnih kadrov, je na otvoritvi povedal Anton Kovše, župan Občine Podvelka. B. J. 

LOŠKE MESNINE Z JETRNO PAŠTETO IN SARMO PRESENEČAJO KUPCE

E-pošta Natisni

Loške mesnine so v jesenskih mesecih obogatile svojo ponudbo z novima izdelkoma. V obratu Mesnin Bohinja iz Bohinjske Bistrice so izdelali okusno jetrno pašteto. Pašteta je rahlo začinjena in brez alergenov, zato je primerna tako za otroke kot odrasle. Pakirano v steklene kozarčke je mogoče enostavno hraniti v hladilniku dlje časa. V poslovalnicah Loških mesnin in špecerijskih trgovinah Loške zadruge so po novem v ponudbi tudi sveže pripravljene sarme. Nadevane so s kakovostnim praženim mesom in rižem ter dodatkom izbranih začimb, ovite pa z listom kisanega zelja. Blagovna znamka Loške mesnine pod različnimi imeni v Škofji Loki deluje že vse od leta 1906 in bo v letu 2016 praznovala 110. letnico svojega obstoja. Njihove proizvode odlikujejo tradicionalni način predelave ob upoštevanju sodobnih trendov, kakovostna surovina in skrbna izdelava. B. J.

 

SUHA KLOBASICA IN SUHA SALAMA EKODAR

E-pošta Natisni

Novost v ponudbi ekoloških mesnin Kmetijske zadruge Šaleška dolina sta dva nova suhomesnata izdelka: eko suha klobasica in eko suha salama blagovne znamke Ekodar. Sušena izdelka sta prava mini poslastica za vse, ki si radi privoščite kakovostno suho mesnino. Oba sta izdelana izključno iz ekoloških sestavin, iz slovenskega eko govejega mesa, eko svinjskega mesa, eko slanine, začinjena pa sta s kuhinjsko soljo in eko začimbami. Odličnega okusa, dišeči, klasično sušeni, brez slehernega konzervansa. Pakirani sta vakuumsko, klobasica v paru po dva kosa. Odlični za dobro malico, obložen zdrav kruhek ali narezek.

Eko suho klobasico in salamo Ekodar lahko kupite preko spletne trgovine http://ekodar.si/shop/, kjer je bogata ponudba svežega govejega ekološkega mesa, ekoloških hrenovk slovenskega porekla, po novem pa tudi teh dveh suhomesnatih poslastic. Ekološke hrenovke, ki jih delajo iz mletega mesa, ekoloških začimb in ekološkega sončničnega olja so od sredine novembra naprodaj tudi pod Tuševimi Slovenskimi dobrotami. Kmetijska zadruga Šaleška dolina je namreč letos osvojila tretje mesto med zmagovalci natečaja Agrobiznis in si s tem odprla tudi vrata do slovenskega trgovca. J. H.
Fotografija arhiv KZ Šaleška dolina

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij