BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

BODIMO POŠTENI DO SEBE...

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Novice in napovednik

NOV KATALOG POLJŠČIN

E-pošta Natisni

Semenarna Ljubljana je izdala nov katalog Krmne rastline in poljščine, ki predstavlja pridelovanje krme na travinju, njivah, vanj so vključeni podatki in nasveti o oskrbi tal v nasadih, predstavljen je bioprogram Semenarne Ljubljana, posebej pa je prikazana tudi široka ponudba jarih žit, semenskega krompirja, hibridov koruze in ozimnih žit. Katalog je dostopen na spletni strani www.semenarna.si, 27. maja 2015 pa je bil vložen tudi v izdajo Kmečkega glasu. Katalog je mogoče prejeti tudi s klicem na telefonske številke trgovskih zastopnikov na terenu Semenarne Ljubljana.

 

20. OBLETNICO PRAZNOVALI V NOVIH PROSTORIH

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga perutninarjev Pivka je konec decembra 2014 v Neverkah pripravila slovesnost ob otvoritvi novih poslovnih prostorov zadruge in praznovanju 20. obletnice delovanja zadruge. Slovesnosti so se udeležili številni rejci perutnine in ugledni gostje. Kmetijska zadruga perutninarjev Pivka je kljub težavam, ki zadnja leta pestijo slovensko agroživilstvo, s sodelovanjem in tesno povezanostjo s podjetjem Pivka Perutninarstvo ohranila dejavnost, ki je pomembno prispevala k razvoju celotne Košanske doline, kjer so že v sredini dvajsetega stoletja začeli s perutninarstvom in ga razvijali vse do danes. Investicijo v nove poslovne prostore je zadruga izvedla z lastnimi sredstvi, prenova pa je trajala dobro leto in pol. A. J.

 

BRIŠKA VINSKA KLET POVEČUJE IZVOZ NA KITAJSKO

E-pošta Natisni

Vinska klet Goriška Brda je na kitajski trg, kjer so lepo sprejeli zlasti rdeča vina iz linij Quercus in Bagueri, začela izvažati leta 2006. Sprva so prodajali testne količine, po petih letih pa so se začeli kazati prvi sadovi sistematičnega tržnega pristopa. Prodaja se je leta 2013 glede na leto 2012 količinsko podvojila, vrednostno pa so v letu 2013 dosegli 135 odstotkov več kot v letu 2012 in kar 10-krat več kot v letu 2011. Leta 2014 se je prodaja na Kitajsko še povečala, v letu 2015 pa bodo še več prizadevanj vložili v razvoj novih blagovnih znamk, ki jih bodo razvijali skupaj s poslovnimi partnerji ter v skladu s potrebami in trendi, ki veljajo na trgu. »Klet izvaža v več kot 30 držav sveta, dolgoročne odnose pa gradi s poslovnimi partnerji v 12 državah, in sicer v ZDA, BiH, Italiji, na Japonskem, v Nemčiji, na Kitajskem, Nizozemskem, Hrvaškem, v Srbiji, Veliki Britaniji, Avstriji in na Poljskem,« je o prodaji na tuje trge, ki je v letu 2014 predstavljala že dobrih 40 % finančne realizacije od prodaje stekleničenega vina, povedal Silvan Peršolja, direktor Vinske kleti Goriška Brda. N. Š.

Fotografija: Na trgatev so lani povabili tudi poslovne partnerje s Kitajske

 

ODPRTA NOVA SPLETNA VINOTEKA VINSKE KLETI METLIKA

E-pošta Natisni

Vinska klet Metlika je februarja 2015 odprla novo spletno vinoteko, ki omogoča spletni nakup vin največje belokranjske kleti. Vino dostavljajo po vsej Sloveniji. Poleg nakupa vin Vinske kleti Metlika lahko na spletni strani kupite tudi darilni bon, s katerim presenetite bližnje in prijatelje. Več na http://etrgovina.vina-metlika.si/. B. J.

 

NOVA VRTNA CENTRA KALIA V LOGATCU IN BERTOKIH PRI KOPRU

E-pošta Natisni

Kalia je 19. februarja v Logatcu odprla nov vrtni center na lokaciji Merkur Komplet v Obrtni coni 23. V Bertokih pri Kopru, na Cesti borcev/Strada del Combattenti 1 a, pa bo nov vrtni center Kalia zaživel v začetku marca v sodelovanju s Kmetijsko zadrugo Agraria Koper. V vrtnih centrih Kalia boste našli vse, kar potrebujete za ureditev vrta in doma – od semen vrtnin, cvetlic in zelišč do pripomočkov za prve setve, vrtnega orodja in škarij za obrezovanje ter tudi travne mešanice, semena poljščin, sadike, zemljo, gnojila in sredstva za varstvo rastlin. Za lepši dom bodo na voljo tudi sobne lončnice in njim ustrezni okrasni lončki. A. T.

 

TRADICIONALNA SEVNIŠKA SALAMA

E-pošta Natisni

V okviru 53. Sevniške salamiade sta Kmečka zadruga Sevnica in Društvo salamarjev Sevnica podpisala pogodbo o izdelavi tradicionalne sevniške salame. S tradicionalno sevniško salamo želijo ponesti ime sevniških salamarjev in Kmečke zadruge Sevnica ter zadružnih Grajskih mesnin tudi izven meja Slovenije.

 

 

 

Več ...
 

INOVATIVNI IZDELKI IZ ODSLUŽENIH LESENIH OKEN

E-pošta Natisni

V februarju 2015 je v M SORI potekalo sklepno dejanje tekmovanja ReWin. V finalu so tri skupine s po dvema študentoma izdelale vsaka svoj izdelek iz odsluženih starih lesenih oken. Strokovna komisija je ocenila delo finalistov v finalu in obdobju do finala, končne izdelke, predstavitve in podelila tri nagrade. Prvo nagrado sta prejela Katja Čelešnik in Matija Oblak za terrazzo klop in korito za rože »bREnch«, drugo Irena Gašperlin in Grega Škufca, ki sta iz odsluženih oken naredila stensko oblogo »ReWinECO«. Tretja nagrada je pripadla Mateji Rogelj in Simonu Slabetu za klubsko mizico »Generacija«. Celoten natečaj ReWin je presegel vsa pričakovanja, v njem pa so uspešno povezali podjetje, znanstveno-raziskovalne organizacije in študente ter razvili in izdelali inovativne, privlačne in kakovostne izdelke iz odsluženih lesenih oken. Več si lahko preberete na www.m-sora.si/si/rewin. A. U.

 

IZJEMEN POMEN ZADRUG ZA EVROPSKO GOSPODARSTVO

E-pošta Natisni

Evropsko združenje kmetijskih zadrug COGECA je v začetku februarja 2015 objavilo poročilo o zadružništvu v Evropski uniji. Po podatkih COGECA za leto 2013 je v 28 državah članicah Evropske unije skupaj 21.769 zadrug, ki letno ustvarijo več kakor 347 milijard evrov prihodkov. Najmočnejše so zadruge v Nemčiji in Franciji. V Nemčiji je 2.400 zadrug, ki včlanjujejo 1.440.600 zadružnikov in ustvarijo 67 milijard evrov prihodkov. V Franciji enako število zadrug ustvari 84 milijard evrov prihodkov in povezuje 858.000 zadružnikov. Kmetijske zadruge tako v EU kot v Sloveniji ohranjajo močan in dinamičen tržni položaj ter so pomembne partnerice evropske verige preskrbe s hrano. Povzela Bojana Jerina

 

IMEJMO ZABAVO, JEJMO ZDRAVO

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Šaleška dolina je na svetovni dan hrane v okviru projekta Informiranje in pospeševanje prodaje rdečega ekološkega mesa organizirala poučen in zabaven dogodek »Imejmo zabavo, jejmo zdravo!« za učence ljubljanske osnovne šole Majde Vrhovnik, ki jo obiskuje skoraj 500 otrok. Poleg vodstva šole so k sodelovanju povabili tudi Kmetijsko zadrugo Krka iz Novega mesta in Gimnastično zvezo Slovenije.

Skupaj so izpeljali promocijo slovenskega ekološkega mesa Ekodar, integrirano pridelanih jabolk in izdelkov Slodar ter integrirano pridelane zelenjave KZ Krka. Vse skupaj so nadgradili člani Gimnastične zveze Slovenije z Mitjo Petkovškom, ki so poleg zdrave hrane prikazali pomen gibanja in telesne vadbe ter povabili otroke v svoje vrste. J. H.

 

KZ SEVNICA KREPI TRGOVSKO DEJAVNOST

E-pošta Natisni

Kmečka zadruga Sevnica je bogatejša za dve prenovljeni trgovini. V avgustu je v novi podobi v Sevnici ponovno odprla vrata živilska trgovina Izidor, v novembru pa kmetijsko-tehnična trgovina Lenart v Sevnici, ki ima posodobljen prodajni asortiman in na enem mestu ponuja vse za kmetijo in dom. S prenovljeno podobo trgovine Izidor v zadrugi želijo osveščati potrošnike o svežih, domačih živilih ter živilih višje kakovosti s posavskih kmetij, ki so jih poimenovali »Od tukaj.si«. »V zadrugi postavljamo lokalno oskrbo na prvo mesto,« je povedal Borut Florjančič, direktor KZ Sevnica, in dodal: »Odločili smo se, da na prodajnih policah osveščamo potrošnike o pomenu porekla, načinu pridelave in vplivu dolgih transportnih poti na kakovost živil in da napis »Od tukaj.si« vodi do polic z izdelki s posavskih kmetij.« Zadruga je še posebej ponosna na lastne mesne izdelke blagovne znamke Grajske mesnine. B. J.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij