30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Novice in napovednik

ODPRTA NOVA SPLETNA VINOTEKA VINSKE KLETI METLIKA

E-pošta Natisni

Vinska klet Metlika je februarja 2015 odprla novo spletno vinoteko, ki omogoča spletni nakup vin največje belokranjske kleti. Vino dostavljajo po vsej Sloveniji. Poleg nakupa vin Vinske kleti Metlika lahko na spletni strani kupite tudi darilni bon, s katerim presenetite bližnje in prijatelje. Več na http://etrgovina.vina-metlika.si/. B. J.

 

NOVA VRTNA CENTRA KALIA V LOGATCU IN BERTOKIH PRI KOPRU

E-pošta Natisni

Kalia je 19. februarja v Logatcu odprla nov vrtni center na lokaciji Merkur Komplet v Obrtni coni 23. V Bertokih pri Kopru, na Cesti borcev/Strada del Combattenti 1 a, pa bo nov vrtni center Kalia zaživel v začetku marca v sodelovanju s Kmetijsko zadrugo Agraria Koper. V vrtnih centrih Kalia boste našli vse, kar potrebujete za ureditev vrta in doma – od semen vrtnin, cvetlic in zelišč do pripomočkov za prve setve, vrtnega orodja in škarij za obrezovanje ter tudi travne mešanice, semena poljščin, sadike, zemljo, gnojila in sredstva za varstvo rastlin. Za lepši dom bodo na voljo tudi sobne lončnice in njim ustrezni okrasni lončki. A. T.

 

TRADICIONALNA SEVNIŠKA SALAMA

E-pošta Natisni

V okviru 53. Sevniške salamiade sta Kmečka zadruga Sevnica in Društvo salamarjev Sevnica podpisala pogodbo o izdelavi tradicionalne sevniške salame. S tradicionalno sevniško salamo želijo ponesti ime sevniških salamarjev in Kmečke zadruge Sevnica ter zadružnih Grajskih mesnin tudi izven meja Slovenije.

 

 

 

Več ...
 

INOVATIVNI IZDELKI IZ ODSLUŽENIH LESENIH OKEN

E-pošta Natisni

V februarju 2015 je v M SORI potekalo sklepno dejanje tekmovanja ReWin. V finalu so tri skupine s po dvema študentoma izdelale vsaka svoj izdelek iz odsluženih starih lesenih oken. Strokovna komisija je ocenila delo finalistov v finalu in obdobju do finala, končne izdelke, predstavitve in podelila tri nagrade. Prvo nagrado sta prejela Katja Čelešnik in Matija Oblak za terrazzo klop in korito za rože »bREnch«, drugo Irena Gašperlin in Grega Škufca, ki sta iz odsluženih oken naredila stensko oblogo »ReWinECO«. Tretja nagrada je pripadla Mateji Rogelj in Simonu Slabetu za klubsko mizico »Generacija«. Celoten natečaj ReWin je presegel vsa pričakovanja, v njem pa so uspešno povezali podjetje, znanstveno-raziskovalne organizacije in študente ter razvili in izdelali inovativne, privlačne in kakovostne izdelke iz odsluženih lesenih oken. Več si lahko preberete na www.m-sora.si/si/rewin. A. U.

 

IZJEMEN POMEN ZADRUG ZA EVROPSKO GOSPODARSTVO

E-pošta Natisni

Evropsko združenje kmetijskih zadrug COGECA je v začetku februarja 2015 objavilo poročilo o zadružništvu v Evropski uniji. Po podatkih COGECA za leto 2013 je v 28 državah članicah Evropske unije skupaj 21.769 zadrug, ki letno ustvarijo več kakor 347 milijard evrov prihodkov. Najmočnejše so zadruge v Nemčiji in Franciji. V Nemčiji je 2.400 zadrug, ki včlanjujejo 1.440.600 zadružnikov in ustvarijo 67 milijard evrov prihodkov. V Franciji enako število zadrug ustvari 84 milijard evrov prihodkov in povezuje 858.000 zadružnikov. Kmetijske zadruge tako v EU kot v Sloveniji ohranjajo močan in dinamičen tržni položaj ter so pomembne partnerice evropske verige preskrbe s hrano. Povzela Bojana Jerina

 

IMEJMO ZABAVO, JEJMO ZDRAVO

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Šaleška dolina je na svetovni dan hrane v okviru projekta Informiranje in pospeševanje prodaje rdečega ekološkega mesa organizirala poučen in zabaven dogodek »Imejmo zabavo, jejmo zdravo!« za učence ljubljanske osnovne šole Majde Vrhovnik, ki jo obiskuje skoraj 500 otrok. Poleg vodstva šole so k sodelovanju povabili tudi Kmetijsko zadrugo Krka iz Novega mesta in Gimnastično zvezo Slovenije.

Skupaj so izpeljali promocijo slovenskega ekološkega mesa Ekodar, integrirano pridelanih jabolk in izdelkov Slodar ter integrirano pridelane zelenjave KZ Krka. Vse skupaj so nadgradili člani Gimnastične zveze Slovenije z Mitjo Petkovškom, ki so poleg zdrave hrane prikazali pomen gibanja in telesne vadbe ter povabili otroke v svoje vrste. J. H.

 

KZ SEVNICA KREPI TRGOVSKO DEJAVNOST

E-pošta Natisni

Kmečka zadruga Sevnica je bogatejša za dve prenovljeni trgovini. V avgustu je v novi podobi v Sevnici ponovno odprla vrata živilska trgovina Izidor, v novembru pa kmetijsko-tehnična trgovina Lenart v Sevnici, ki ima posodobljen prodajni asortiman in na enem mestu ponuja vse za kmetijo in dom. S prenovljeno podobo trgovine Izidor v zadrugi želijo osveščati potrošnike o svežih, domačih živilih ter živilih višje kakovosti s posavskih kmetij, ki so jih poimenovali »Od tukaj.si«. »V zadrugi postavljamo lokalno oskrbo na prvo mesto,« je povedal Borut Florjančič, direktor KZ Sevnica, in dodal: »Odločili smo se, da na prodajnih policah osveščamo potrošnike o pomenu porekla, načinu pridelave in vplivu dolgih transportnih poti na kakovost živil in da napis »Od tukaj.si« vodi do polic z izdelki s posavskih kmetij.« Zadruga je še posebej ponosna na lastne mesne izdelke blagovne znamke Grajske mesnine. B. J.

 

PRENOVLJEN OBRAT MESNIN BOHINJA

E-pošta Natisni

Mesnine Bohinja so septembra 2014 odprle prenovljen proizvodni obrat, v katerem poteka predelava mesnin. Celotna investicija skupaj s sanacijo družbe je bila vredna 500.000 evrov. Loška zadruga in Loške mesnine, d.o.o., sta vstopili v operativno vodenje družbe Mesnine Bohinja, d.o.o., saj je bilo podjetje pred stečajem. Sledile so finančna, komercialna in kadrovska sanacija. Kot je na otvoritvi povedal Mitja Vodnjov, direktor Loške zadruge in Loških mesnin, d.o.o., so v letu 2013 začeli s sanacijo objekta, kjer so skupaj z GKZ Srednja vas v Bohinju v celoti prenovili objekt. Dejavnost klanja je bila zaradi prostorskih omejitev prenesena na lokacijo v Škofjo Loko, v Bohinju pa so postavili nove zorilnice, v celoti zamenjali strešno kritino, hlajenje in gretje ter prenovili proizvodnjo vključno z nakupom novih strojev. Vzporedno s sanacijo poslovanja in prenovo objekta so začeli s sistematičnim trženjem, uvedli so nove proizvode, za štirikrat povečali prodajo in posledično tudi proizvodnjo. V zadnjem letu so v Bohinju zaposlili šest novih sodelavcev, proizvodne zmogljivosti so polno zasedene, razmišljajo pa že o nadaljnjih razvojnih usmeritvah Mesnin Bohinja, dodaja Vodnjov.

Loška zadruga je konec decembra 2014 odprla tudi novi Center Trata v Škofji Loki, kjer so se obstoječi kmetijsko-gradbeni trgovini pridružile še živilska trgovina, mesnica in cvetličarna. B. J.

 

KZ AGRARIA GOSTILA DIJAKE SREDNJE GOSTINSKE IN TURISTIČNE ŠOLE IZ IZOLE

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Agraria Koper je za dijake Srednje gostinske in turistične šole iz Izole organizirala naravoslovni dan v distribucijskem centru v Kopru. Skupaj so si ogledali distribucijski center, prevzem zelenjave in sadja od pridelovalcev, in hladilnice ter se seznanili z razlikami med uvoženo in lokalno pridelano zelenjavo in sadjem. Dijaki so bili presenečeni, koliko različne zelenjave in sadja pridelujejo lokalni pridelovalci, kar jim omogoča ugodna mediteranska klima. Dijaki so se pomerili na nagradnem kvizu o poznavanju shem kakovosti in lastnosti sadja in zelenjave ter o pomenu uživanja lokalno in sezonsko pridelane hrane. Po skupinah pa so iz predstavljene zelenjave in sadja iz integrirane pridelave sestavili tipično istrsko jed. Najboljša skupina je bila tudi nagrajena. N. M.

 

VINOTEKA KRŠKO ODPRLA VRATA

E-pošta Natisni

Na lokaciji Vinske kleti Krško je od decembra 2014 odprta Vinoteka Krško, kjer imate možnost ogleda in nakupa pestre ponudbe vin in darilnega programa.

Vinska klet Krško gradi na tradiciji in izkušnjah, dobrem poznavanju dolenjskih značilnosti in sodobni tehnologiji, kar ji zagotavlja, da je danes opazna ponudnica vin visoke kakovosti in hkrati vodilna proizvajalka najboljšega cvička PTP. Poleg tega na lastnih vinogradniških površinah na Sremiču prideluje vrhunska vina: modro frankinjo, zeleni silvanec, beli pinot, chardonnay, sauvignon in laški rizling. B. J

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij