30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Novice in napovednik

V MIRNI PEČI ODPRLI ZADRUŽNI PRODAJNI CENTER

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Trebnje je v oktobru 2014 slovesno odprla nov sodoben prodajni center v Mirni Peči. »Naložba, ki je bila vredna milijon in pol evrov in kjer smo zaposlili 13 novih sodelavcev, je pomembna pridobitev za zadrugo,« je ob otvoritvi povedal Ludvik Jerman, direktor trebanjske zadruge. Prodajni center v Mirni peči meri 1.087 kvadratnih metrov, od tega je dobrih 350 kvadratnih metrov namenjenih samopostrežni trgovini z mesnico, 230 kvadratnih metrov prostorov zajema prodaja železnine in kmetijskega repromateriala, center pa ima tudi dnevni bar in hladilnice. Zadružniki so ob tej priložnosti domači osnovni šoli Toneta Pavčka izročil ček v vrednosti 1.000 evrov, mirnopeški župniji pa v vrednosti 500 evrov. B. J.

 

DRUŽBENO IN OKOLJSKO ODGOVORNA M SORA

E-pošta Natisni

Družba M SORA iz Žirov, katere ustanovitelj je žirovska zadruga, je že vrsto let doma in po svetu najbolj znana po izdelavi lesenih oken, o odličnosti katerih pričajo tudi številni pridobljeni certifikati in nagrade. Omeniti velja pridobljeni evropski projekt »ECO-S« za ekološko inovacijo lesene izolacije z zračnimi komorami. Uspešno žirovsko podjetje, ki zaposluje 166 sodelavcev, pa se ukvarja tudi z okoljsko in družbeno odgovornimi projekti. Trenutno poteka tekmovanje na temo uporabe lesenih oken po izteku njihove življenjske dobe, ki so ga poimenovali »ReWin – M SORA talent competition«, ki so ga organizirali v sodelovanju z Oddelkom za lesarstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani ter Inštitutom Andrej Marušič na Primorskem. V njem skupaj s študenti iščejo inovativne pristope ponovne uporabe odsluženih lesenih oken.

Ob tem je podjetje tudi partner v evropskem projektu »CaReWood«, katerega tematika je t. i. kaskadna raba lesa po izteku življenjske dobe. Da bi mladim in njihovim staršem pomagali pri zbiranju informacij o izbiri poklica, so v novembru 2014 odprli vrata svoje proizvodnje devetošolcem in njihovim staršem ter jim predstavili potek proizvodnje oken.

B. J. in A. J.Fotografija arhiv M SORA d.d.

 

AKTUALNI RAZPISI - SEPTEMBER 2014

E-pošta Natisni

PODPORA ZA SODELOVANJE V SHEMAH KAKOVOSTI HRANE
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje želi spodbuditi kmetijske proizvajalce k sodelovanju v shemah kakovosti, ki pomenijo izboljšanje kakovosti kmetijske proizvodnje in proizvodov ter s tem prispevajo k povečanju dodane vrednosti v kmetijstvu in ponudbe na trgu. Podpore, ki imajo obliko letnega plačila in se upravičencu dodelijo za največ pet let, se namenjene delnemu pokritju stalnih stroškov, nastalih zaradi vključitve in sodelovanja v upravičenih shemah kakovosti. Najvišji znesek pomoči znaša do 3.000 EUR na posamezno kmetijsko gospodarstvo. Razpis je odprt do objave zaprtja, objavljene na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje.

FINANČNA POMOČ ZA NADOMESTILO ŠKODE ZARADI POŽARA ALI STRELE NA KMETIJSKEM GOSPODARSTVU V LETU 2014
Aktualni razpis Ministrstva za kmetijstvo in okolje je namenjen dodelitvi finančne pomoči za blažitev poslabšanja ekonomskega položaja kmetijskih gospodarstev zaradi nepredvidljivega škodnega dogodka na kmetijskem gospodarstvu oziroma škode na kmetijskih objektih, nastale zaradi požara ali strele, če povračilo škode za ta dogodek ni določeno s predpisom, ki ureja odpravo posledic naravnih nesreč. Okvirna višina razpisanih nepovratnih sredstev znaša do 15.000 evrov. Ker je javni razpis odprtega tipa, bo le-ta odprt do porabe sredstev, zaprtje pa bo objavljeno na spletnih straneh ministrstva.
Na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje in Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) so objavljeni tudi razpisi za čebelarje in ribogojce. Več informacij o razpisih dobite na ARSKTRP, tel. 01 580 7792, ali po elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

NATEČAJ »KAJ PA JE BILO Z EVROPSKIM DENARJEM NAREJENO ZATE, ZA TVOJ KRAJ?«

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) in Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) bi rada opozorila na dobre zgodbe, ki smo jih v Sloveniji ustvarili s pomočjo evropskih sredstev, zato vabita vse zainteresirane, da predlagajo projekte, ki so prispevali k izboljšanju kakovosti življenja oziroma življenja skupnosti. SVRK in MKO bosta najboljše predloge nagradila. Na natečaj se lahko prijavite do 12. septembra 2014 na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Več informacij o natečaju in pogojih sodelovanja vam je na voljo na www.eu-skladi.si in www.program-podezelja.si.

Povzela B. J.

 

ZADRUGE OPRAVLJAJO STORITVE POGODBENE POŠTE

E-pošta Natisni

Vedno več zadrug članic Zadružne zveze Slovenije se odloča za sodelovanje s Pošto Slovenije pri opravljanju poštnih storitev in uvajanju novih pogodbenih pošt. Trenutno s Pošto Slovenije sodeluje 20 zadrug, ki v svojih poslovalnicah izvajajo poštne storitve ter si tako prizadevajo za ohranitev in razvoj kraja, občine in regije ter tudi za širitev storitev in ponudbe zadrug. S 1. septembrom 2014 Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga odpira pogodbeno pošto v Podgorju, na Koroškem pa v okviru te zadruge že delujeta pogodbeni pošti Vuhred in Kotlje.
A. J. in B. J.

 

ZADRUGAM PRESTIŽNA PRIZNANJA V LONDONU

E-pošta Natisni

Decanterjevo ocenjevanje v Londonu se uvršča med najvplivnejše na svetu. Je eno od tistih »svetovnih prvenstev«, ki vinom podeljuje kredibilen pečat kakovosti in mednarodno priznano kakovost. Na letošnjem prestižnem ocenjevanju Decanter 2014 so sodelovale tudi slovenske zadružne vinske kleti in dosegle odlične rezultate. Klet Vipava 1894 se ponaša z zlato medaljo za Vipavski beli pikolit 2009 in srebrno medaljo za Barbero 2012. Vinakras Sežana je za Izbrani teran 2013 prejela srebrno medaljo, bronasti medalji je prejela za Teran Prestige 2012 in za Ruj, sušeno grozdje 2009. Vinska klet Metlika je sodelovala s svojimi vini že tretjič zapored in je letos edina v vinorodni deželi Posavje prejela bronasto medaljo za Metliško črnino PTP 2012 in srebrni medalji za Kolednik sauvignon jagodni izbor 2009 in Modra frankinja 2013. Andrej Škof iz Vinske kleti Metlika pravi: »Odločitvi Vinske kleti Metlika za nastop na omenjenem ocenjevanju je botrovala želja, da dokažemo vrhunsko kakovost naših vin tudi v svetovnem merilu.« A. Š. in B. J.
Fotografija: arhiv KZ Metlika

 

UNIVERZA IN ZADRUGA PODPISALI PISMO O NAMERI

E-pošta Natisni

Rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, in direktor Kmetijske zadruge Agraria, Robert Fakin, sta konec junija 2014 podpisala pismo o nameri, s katerim sta ustanovi še bolj okrepili sodelovanje na področju razvoja novih načinov kmetovanja, novih sort, obujanja starih sort ter izobraževanja in znanstvenoraziskovalnega dela za pospešitev kmetijstva v regiji. Študenti lahko sedaj svoje teoretično znanje prenašajo v prakso, razvijajo nove pristope ter udejanjajo svojo kreativnost razmišljanja in reševanja konkretnih tem. Zadruga je s podpisom pisma o nameri začela z razvojem didaktičnega centra Purissima, ki bo namenjen izobraževanju tako mladih kot tudi starejših. B. J.

Na sliki z leve proti desni: direktor Kmetijske zadruge Agraria Robert Fakin, rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, predsednica upravnega odbora zadruge Jožica Bolčič in vodja zadružne proizvodnje Patricija Pirnat

 

KZ SELNICA OB DRAVI TRGU PONUDILA KONOPLJINO OLJE

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Selnica ob Dravi letos kupcem ponuja v svojih prodajalnah v Selnici, Bistrici, Hočah in Rušah hladno stiskano konopljino olje, ki ga ročno dodelajo in pakirajo. Konopljino olje je bogato z omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, je pomemben antioksidant, uravnava krvni tlak, krepi organizem ter je primerno za prehrano in zunanjo uporabo. J. S.

 

IZBOR MLADE KMETICE IN MLADEGA GOSPODARJA LETA 2014

E-pošta Natisni

V polni dvorani Gasilsko-kulturnega doma v Šentvidu pri Grobelnem se je v soboto, 26. julija, odvilo tekmovanje za mlado kmetico in mladega gospodarja leta 2014, ki ga je tudi letos uspešno izpeljala ekipa ČZD Kmečki glas v sodelovanju z občino Šmarje pri Jelšah, Društvom kmetic Ajda in Zvezo kmetic Slovenije. Za laskava naslova se je potegovalo sedem kandidatk in štirje kandidati, ki so tekmovali v spretnostnih igrah ter pokazali svoje znanje iz predpisanih kmetijskih tem. V napetem in izenačenem triurnem tekmovanju pa so morali tekmovalci priznati premoč mladi kmetici leta 2014 Darji Miklavžina iz Škal in Mateju Gantarju iz Godoviča (oba na fotografiji), ki si je po dodatni igri prislužil naziv mladega gospodarja leta 2014. K. N.
Fotografija: K. H.

 

PETA DRŽAVNA RAZSTAVA PLEMENSKIH ŽIVALI ČRNOBELE PASME

E-pošta Natisni

Priznana rejska organizacija za črnobelo pasmo in Društvo rejcev govedi črnobele pasme v Sloveniji sta v soboto, 12. julija 2014, na hipodromu v Komendi po sedmih letih ponovno organizirala 5. Državno razstavo plemenskih živali črnobele pasme. Pred tem je dva dni potekala tudi Mednarodna šola sodnikov za države vzhodne in južne Evrope, katere se je udeležilo več kot 30 sodnikov iz 12 držav. Na državni razstavi plemenskih živali je bilo ključno ocenjevanje živali med različnimi kategorijami živali, ki ga je vodil mednarodno priznani sodnik Gabriel Blanco iz Španije. Predstavljenih je bilo 117 živali, najlepše med njimi pa so prejele zvonce. V kategoriji krav je bila za šampionko izbrana krava z imenom SIVA, potomka slovenskega bika BRONCO, ki je rezultat domače selekcije, katere lastnik je dr. Anton Dolenc iz Vrbenj pri Radovljici. V nagovoru je zbrane udeležence pozdravil tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, ki je pohvalil odlično organizacijo dogodka in poudaril velik napredek slovenske govedoreje, razviden tudi iz rezultatov državne razstave. B. J.

Na fotografiji z leve proti desni: doc. dr. Marija Klopčič (strokovni vodja za črnobelo pasmo, Biotehniška fakulteta), sodnik Gabriel Blanco (CONAFE, Španija) in družina Dolenc (dr. Anton Dolenc z vnuki: Nejcem, Anjo in Nino ter pravnukom Patrickom) s šampionko pete državne razstave 2014 kravo SIVO (potomko slovenskega bika BRONCO - bik prihaja iz črede Mis Tomaža iz Zavrha pod Šmarno goro)

 

KMEČKI PRAZNIK NA DOBROVI

E-pošta Natisni

Na Dobrovi pri Celju je v nedeljo, 10. avgusta 2014, potekala govedorejska prireditev Kmečki praznik, ki jo že osemnajsto leto zapored organizirata Govedorejsko društvo Celje in Kmetijsko-gozdarski zavod Celje. Celodnevno dogajanje se je začelo s tekmovanjem v košnji s kosilnicami, nadaljevalo pa z blagoslovom traktorjev in zabavnimi kmečkimi igrami, kjer so se mladi in stari pomerili v košnji, grabljenju in nošenju drv. Najboljši so bili nagrajeni, številne obiskovalce pa je zabaval ansambel Saša Avsenika. A. J. 

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij