BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

BODIMO POŠTENI DO SEBE...

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Novice in napovednik

IZBOR MLADE KMETICE IN MLADEGA GOSPODARJA LETA 2014

E-pošta Natisni

V polni dvorani Gasilsko-kulturnega doma v Šentvidu pri Grobelnem se je v soboto, 26. julija, odvilo tekmovanje za mlado kmetico in mladega gospodarja leta 2014, ki ga je tudi letos uspešno izpeljala ekipa ČZD Kmečki glas v sodelovanju z občino Šmarje pri Jelšah, Društvom kmetic Ajda in Zvezo kmetic Slovenije. Za laskava naslova se je potegovalo sedem kandidatk in štirje kandidati, ki so tekmovali v spretnostnih igrah ter pokazali svoje znanje iz predpisanih kmetijskih tem. V napetem in izenačenem triurnem tekmovanju pa so morali tekmovalci priznati premoč mladi kmetici leta 2014 Darji Miklavžina iz Škal in Mateju Gantarju iz Godoviča (oba na fotografiji), ki si je po dodatni igri prislužil naziv mladega gospodarja leta 2014. K. N.
Fotografija: K. H.

 

PETA DRŽAVNA RAZSTAVA PLEMENSKIH ŽIVALI ČRNOBELE PASME

E-pošta Natisni

Priznana rejska organizacija za črnobelo pasmo in Društvo rejcev govedi črnobele pasme v Sloveniji sta v soboto, 12. julija 2014, na hipodromu v Komendi po sedmih letih ponovno organizirala 5. Državno razstavo plemenskih živali črnobele pasme. Pred tem je dva dni potekala tudi Mednarodna šola sodnikov za države vzhodne in južne Evrope, katere se je udeležilo več kot 30 sodnikov iz 12 držav. Na državni razstavi plemenskih živali je bilo ključno ocenjevanje živali med različnimi kategorijami živali, ki ga je vodil mednarodno priznani sodnik Gabriel Blanco iz Španije. Predstavljenih je bilo 117 živali, najlepše med njimi pa so prejele zvonce. V kategoriji krav je bila za šampionko izbrana krava z imenom SIVA, potomka slovenskega bika BRONCO, ki je rezultat domače selekcije, katere lastnik je dr. Anton Dolenc iz Vrbenj pri Radovljici. V nagovoru je zbrane udeležence pozdravil tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, ki je pohvalil odlično organizacijo dogodka in poudaril velik napredek slovenske govedoreje, razviden tudi iz rezultatov državne razstave. B. J.

Na fotografiji z leve proti desni: doc. dr. Marija Klopčič (strokovni vodja za črnobelo pasmo, Biotehniška fakulteta), sodnik Gabriel Blanco (CONAFE, Španija) in družina Dolenc (dr. Anton Dolenc z vnuki: Nejcem, Anjo in Nino ter pravnukom Patrickom) s šampionko pete državne razstave 2014 kravo SIVO (potomko slovenskega bika BRONCO - bik prihaja iz črede Mis Tomaža iz Zavrha pod Šmarno goro)

 

KMEČKI PRAZNIK NA DOBROVI

E-pošta Natisni

Na Dobrovi pri Celju je v nedeljo, 10. avgusta 2014, potekala govedorejska prireditev Kmečki praznik, ki jo že osemnajsto leto zapored organizirata Govedorejsko društvo Celje in Kmetijsko-gozdarski zavod Celje. Celodnevno dogajanje se je začelo s tekmovanjem v košnji s kosilnicami, nadaljevalo pa z blagoslovom traktorjev in zabavnimi kmečkimi igrami, kjer so se mladi in stari pomerili v košnji, grabljenju in nošenju drv. Najboljši so bili nagrajeni, številne obiskovalce pa je zabaval ansambel Saša Avsenika. A. J. 

 

ŠTIRI MEDALJE ZA SAUVIGNON BLANC QUERCUS

E-pošta Natisni

Vinska klet Goriška Brda je za vino Sauvignon Blanc Quercus letnik 2013 letos prejela že štiri nagrade na mednarodnih ocenjevanjih. Zlato medaljo je vino prejelo na splitskem sejmu Dionizijana 2014, priznanje gran Menzione v Italiji (Concorso enlogico Internazionale) in srebrno medaljo na svetovnem ocenjevanju sauvignonov Concours Mondial du Sauvignon v Franciji. Četrto, najžlahtnejšo zlato medaljo pa je vino prejelo na Concours mondial Bruxelles v Belgiji. Linija Quercus je letos pomladi po več letih doživela tudi grafično prenovo, doslej pa je zadružna klet za vina Quercus prejela 124 nagrad. Kar štiri letošnje medalje za Sauvignon Blanc potrjujejo mednarodno uspešnost tega stila vina, ki ga poleg značilne briške mineralne note odlikuje sveža in sadno dišeča aroma. B. J.

Minister za zdravje opozarja: "Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!"

 

DIVJAČINSKI IZDELKI NOVOST MESNIN BOHINJA

E-pošta Natisni

Slovenski kupci bodo na policah trgovin lahko kmalu izbirali še med večjim številom divjačinskih suhomesnatih izdelkov, saj bodo v obratu Mesnin Bohinja iz Bohinjske Bistrice, ki je povezan v zadružne Loške mesnine, dali na trg tri svoje nove izdelke: Salamo divjega prašiča, Medvedjo salamo in Divjačinsko klobaso. »Osredotočili smo se na klasično predelavo, poznano že našim babicam in dedkom, pri čemer smo želeli narediti izdelke čim bolj naravne, brez umetnih dodatkov in alergenov.

 

Več ...
 

METLIŠKA ČRNINA VINSKE KLETI METLIKA ZNOVA ŠAMPION

E-pošta Natisni

Tradicionalna Vinska vigred, ki jo slavijo in častijo že dolgih 32 let, je letos potekala med 16. in 18. majem 2014 v starem mestnem jedru Metlike. Pripravili so ocenjevanje belokranjskih vin ter skupaj prejeli 283 vzorcev vin vinogradnikov iz Bele krajine in tujine. Zadružna Vinska klet Metlika je na ocenjevanju prejela skupaj 37 medalj, od tega šest velikih zlatih in 23 zlatih medalj ter osem srebrnih medalj. V zadružni metliški kleti pa tudi s ponosom povedo, da je njihova Metliška črnina PTP osvojila naziv šampiona metliške črnine PTP in tako postala kraljica metliških črnin Vinske vigredi. A. Š.
Foto: Arhiv KZ Metlika

 

LESENO OKNO M SORE NAJBOLJŠE

E-pošta Natisni

Pasivno okno Natura Optimo XLT slovenskega proizvajalca M Sora, d.d., iz Žirov je po oceni nemškega inštituta za pasivne hiše Passivhaus Institut (PHI) iz Darmstadta cenovno najučinkovitejše certificirano pasivno okno v kategoriji lesenih oken. Nemški inštitut, ki velja za enega od vodilnih v svetu za pasivno gradnjo, je letos prvič objavil razpis za cenovno najučinkovitejše certificirano pasivno okno »Component award 2014«, kjer je v eni od kategorij zmagalo slovensko podjetje M Sora, ki je v 20-odstotni lasti zadruge M SORA KGZ Žiri. V tem žirovskem podjetju, ki je opazno usmerjeno v razvoj, sicer poleg lesenih oken izdelujejo tudi kombinirana lesena in aluminijasta okna ter panoramske stene. A. U

 

DAN ODPRTIH VRAT KLETI KRŠKO

E-pošta Natisni

Kmečka zadruga Krško je v soboto, 14. aprila 2014, organizirala dan odprtih vrat svoje znamenite kleti z velikonočno tržnico. Dogodek, ki so ga organizirali v sodelovanju s Centrom za podjetništvo in turizem Krško, je privabil številne obiskovalce iz Krškega in okoliških krajev.

Številne degustacije razstavljavcev so poskrbele za razvajanje brbončic, manjkal pa ni niti svetovni vinski posebnež cviček PTP. Ob ogledu kleti so si obiskovalci lahko ogledali tudi razstavo pletenih košar in prikaz pletenja.

Za najmlajše je bilo poskrbljeno na ustvarjalni delavnici v organizaciji Zveze prijateljev mladine Krško, kjer so barvali pisanke in skupaj ustvarili velikansko jajce. Edinstvene in še posebej lepe pa so bile pisanke, obarvane s cvičkom PTP. Na spletni povezavi http://www.cvicek-ptp.si/ lahko sodelujete v nagradni anketi. K. S.

 

SLODAR KZ ŠALEŠKA DOLINA Z ZLATIMI PRIZNANJI

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Šaleška dolina je na državno ocenjevanje Dobrote slovenskih kmetij že drugo leto zapored poslala izdelke lastne proizvodnje, ki jih pod blagovno znamko Slodar izdeluje na posestvu Turn. Za jabolčni sok, jabolčne krhlje, jabolčni čips in jabolčni čips s cimetom blagovne znamke Slodar so ponovno prejeli zlata priznanja in s tem utrdili sloves izdelkov iz jabolk znamke Slodar. Ivan Drev, direktor zadruge: »Priznanja nam pomenijo potrditev, da delamo dobro in znamo zagotavljati stabilno kakovost in okus izdelkov. Upamo pa, da bodo to znali ceniti tudi kupci, ki še vse prevečkrat posegajo po živilih dvomljive kakovosti.« J. H.

 

CENTER PURISSIMA – NOVA ZGODBA NA OBALI

E-pošta Natisni

Huda vremenska ujma je pred dvema letoma na Purissimi, centru za vzgojo sadik Kmetijske zadruge Agraria, poškodovala večino objektov in vodna zajetja, kar jih je prisililo, da so center za vzgojo sadik zaprli. Agraria pa je že od nekdaj slovela po odlični vzgoji sadik, in ker to znanje v zadrugi še vedno živi, so se letos odločili zgodbo Purissime obuditi in razširiti. Poškodovane objekte so sanirali in zasadili poskusna polja. Sodelovati so začeli z Univerzo na Primorskem, Inkubatorjem in Mestno občino Koper.

Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij