PESTROST IN RAZNOLIKOST PRIHODNJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE

PESTROST IN RAZNOLIKOST...

Intervju z dr. Tassosom Haniotisom, direktorjem...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Novice in napovednik

PRED 45 LETI NAPOLNILI PRVO STEKLENICO METLIŠKE ČRNINE

E-pošta Natisni

V Kmetijski zadrugi Metlika so že pred 45 leti napolnili prvo dvolitrsko steklenico metliške črnine in jo opremili z lastno etiketo, ki je pozneje postala ena od najprepoznavnejših blagovnih znamk vina. Sicer se ne ve točno, kdo in kdaj je tako poimenoval to rdečo zvrst vina, predvideva pa se, da se je to zgodilo že v 19. stoletju. Za zadrugo je bil to velik dosežek, saj so iz svoje vinske kleti prvič napolnili vino v steklenice, z novostjo pa so na takratnem trgu zbudili veliko pozornosti tudi zato, ker je nanj prišla sploh prva ponudba ustekleničenih vin z območja Bele krajine po drugi svetovni vojni. Ob 45. obletnici prve polnitve metliške črnine v steklenice so v KZ Metlika novembra pripravili priložnostno slovesnost in pred svojo vinsko kletjo zasadili dvanajst sort vinskih trt, iz katerih pridelujejo metliško črnino. B. J. in D. S.
Fotografija arhiv KZ Metlika:Sadilci trt so nazdravili svetli prihodnosti metliške črnine

 

KZ AGRARIA KOPER DO EVROPSKIH SREDSTEV

E-pošta Natisni

V Kmetijski zadrugi Agraria so za dvig prepoznavnosti shem kakovosti hrane in ozaveščenja potrošnikov o pomenu lokalne pridelave pridobili evropska sredstva iz Evropskega sklada za razvoj podeželja. Kmetje, vključeni v KZ Agrario Koper, pridelujejo zelenjavo in sadje na integriran način, pridelavo pa natančno nadzorujejo neodvisne organizacije. V zadrugi pripravljajo tudi številne dogodke, s katerimi med drugim predstavljajo pomen lokalne hrane in sheme kakovosti. Tako so v oktobru pripravili tudi dneva odprtih vrat zadruge, v decembru pa pokušino prazničnih dobrot z Emilijo Pavlič. Zadruga ima načrte tudi z rastlinjaki na Purisimi. V sodelovanju z Univerzitetnim inkubatorjem Primorske načrtujejo, da bi spomladi v manjšem rastlinjaku zaživela pilotna šola ekološkega kmetovanja, v največjem rastlinjaku pa bo Agraria nadaljevala s proizvodnjo zelenjave. V novem letu 2014 vsem bralcem časopisa S PODEŽELJA.SI zadruga Agraria vošči vse najboljše, veliko poslovnih uspehov in dobre volje. B. J.

 

LOŠKA ZADRUGA ODPRLA NOVO MESNICO IN PRENOVILA KNJIŽNICO

E-pošta Natisni

V drugi polovici leta 2013 je Kmetijsko-gozdarska zadruga Škofja Loka zaključila dve investiciji. Loške mesnine, ki delujejo v okviru zadruge, so odprle svojo osmo mesnico, tokrat v sklopu tržnice Koseze, natančneje na naslovu Vodnikova 187 v Ljubljani. V vseh mesnicah je poudarek na ponudbi svežega mesa iz Loških mesnin, izbirate pa lahko tudi med bogato ponudbo izdelkov Mesnin Bohinja in Loške mlekarne. V Kosezah so na voljo tudi izdelki Domačega kotička.

Loška zadruga pa z investicijami prispeva tudi k ohranjanju družbeno koristnih nalog v lokalnem in regionalnem okolju. Zadruga je tako povečala in prenovila prostore Krajevne knjižnice Železniki, ki se nahajajo v Zadružnem domu na Češnjici. Knjižnica na Češnjici se tako pridružuje že v letu 2012 uspešno izvedeni obnovi Zadružnega doma na Bukovici in izgradnji vrtca Bukovica, v prihodnje pa zadruga načrtuje investicijo v zadružni dom v Gorenji vasi. V. F.
Podpisati: Otvoritev prenovljene in povečane Krajevne knjižnice Železniki

 

M SORA UTRJUJE SLOVES ODLIČNOSTI

E-pošta Natisni

Za družbo M Sora iz Žirov, katere ustanovitelj je žirovska zadruga, je bilo iztekajoče se leto v razvojnem smislu prelomno. Potem ko je podjetje kot prvo v Sloveniji v maju prejelo mednarodni certifikat FSC, ki vzpostavlja sistem natančnega sledenja lesa, je ob koncu avgusta odprlo še nov poslovno-skladiščni objekt, ki je pod eno streho v novi enoti M Sora Norica združil hčerinsko družbo Norica iz Radovljice in enoto Stavbnega okovja. Naložba je plod večletnih prizadevanj, s katerimi se je M Sora preusmerjala iz proizvajalke klasičnih lesenih oken v enega najinovativnejših podjetij v panogi ter ob prodaji materialov za proizvodnjo oken in vrat postavila okolju prijazno proizvodnjo stavbnega pohištva iz naravnih materialov, ki dosegajo najvišje evropske standarde tako po kakovosti kot po toplotnih lastnostih. Izgradnja novih poslovnih prostorov je omogočila tudi petnajst novih zaposlitev, med njimi več monterjev protipožarnih sistemov, s tem pa kolektiv M Sore povečala na skupaj 166 delavcev. Svojo prodajno mrežo je M Sora razširila tudi preko meja, saj je v Prištini in Tirani ustanovila podjetji za prodajo materialov z enajstimi zaposlenimi. A. D.

 

ODPRLI PRENOVLJEN AGROMARKET VINAKRAS

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Vinakras Sežana, ki je bila ustanovljena leta 1947 in šteje več kakor 230 članov s Krasa in Brkinov, je od poletja 2013 dalje bogatejša za novo posodobljeno trgovino s kmetijskimi proizvodi v Sežani. Trgovinam v Komnu in na Kozini se tako pridružuje še prenovljen agromarket v kraški prestolnici. Z investicijo, katere skupna vrednost obnove in opreme znaša približno 150 tisoč evrov, je omogočila povečanje agromarketa zadruge za 200 kvadratnih metrov, povečali pa so tudi asortiman izdelkov.
Besedilo: Olga Knez

 

ZADRUGE DAROVALE DENAR BOLNIŠNICAM

E-pošta Natisni

Solidarnost in družbena odgovornost sta dve od tistih vrednot, ki jih zadruge ne le negujejo in poudarjajo, temveč tudi udejanjajo v vsakdanjem življenju. Tako je Kmečka zadruga Krško skupaj s partnerji v novembru podarila društvu Zdravje za Posavje in Društvu za boj proti raku posavske in obsoteljske regije 2.000 evrov namenskega denarja za nakup mamografa v Splošni bolnišnici Brežice. Donacijo so predali na uradnem krstu mladega cvička, ki se ga je v krški vinski kleti udeležilo kakih 130 gospodarstvenikov.

Kmetijska zadruga Šaleška dolina pa je v sodelovanju z ambasadorjem projekta in dvakratnim svetovnim prvakom v gimnastiki Mitjem Petkovškom v dve leti trajajoči kampanji zbirala v posebnem skladu del denarja od prodaje ekološkega mesa znamke Ekodar. Zbranih 1.100 evrov so podarili ljubljanski Pediatrični kliniki. B. J. in D. S.

 

KGZ RIBNICA ODPRLA NOV TRGOVSKI CENTER

E-pošta Natisni

Kmetijsko gozdarska zadruga Ribnica je v začetku julija 2013 odprla nov trgovski center Market Sodražica. Površina marketa je 830 m2, prodajnih površin je 570 m2, v njem pa je še manjši gostinski lokal. V trgovskem centru, ki ima franšizo Mercatorja, ponujajo poleg živil tudi tekstil, male gospodinjske aparate in izdelke suhe robe. Z odprtjem novega trgovskega centra v Sodražici so na novo zaposlili šest ljudi. Glavne dejavnosti zadruge so trgovina, odkup mleka in mesa ter suha roba. Mag. Samo Mohorčič, direktor KGZ Ribnica: »Investicijo v nov trgovski center v vrednosti 1,5 milijona evrov je zadruga financirala iz lastnih sredstev. Skupaj imamo sedaj že dve živilski trgovini ter štiri tehnične, in sicer v Sodražici, Ribnici, Loškem Potoku in Kočevju. Lani smo ustvarili 6,6 milijona evrov prometa, letos pa ocenjujemo, da bomo imeli več kakor sedem milijonov evrov realizacije. Smo majhna zadruga, vendar se z našo pomočjo ohranja tradicija domačega podeželskega okolja s poudarkom na suhi robi. Ribniško-sodraška dolina je namreč zibelka izdelovanja suhe robe, ki je za nekatere kmetije že osnovna dejavnost.« B. J.

Fotografija arhiv KGZ Ribnica

 

OBNOVLJENA NAMAKALNA SISTEMA ŠMATEVŽ IN LETUŠ V SAVINJSKI DOLINI

E-pošta Natisni

Hmezad Kmetijska zadruga Braslovče je 27. junija 2013 uradno odprla obnovljena namakalna sistema Šmatevž in Letuš, v katera je v zadnjih petih letih vlagala veliko energije in truda, da je investicijo za obnovo namakalnih sistemov Šmatevž in Letuš pripeljala do zaključne faze. Obnovili so črpališča, tako objekte kot vso strojno opremo, zamenjali nekaj cevovodov ter na novo postavili hidrante, kjer se priklapljajo uporabniki sistema. Obnovljena namakalna sistema imata velik tehnološki in ekonomski pomen pri namakanju hmelja in vseh drugih poljščin. S tem so omogočili, da se nadaljuje namakanje, ki se odvija že od leta 1987, hkrati pa se prilagaja novim zahtevam po zmanjšanju porabe vode, potrebne za namakanje, in tudi elektrike, ki pri tem predstavlja največji strošek. Zadruga je za projekt pridobila finančna sredstva iz razpisa Ministrstva za kmetijstvo in okolje in nepovratna sredstva Evropske unije. B. J.

 

V OBNOVLJENI KMETIJSKI PRESKRBI »ODPRTA« SPLETNA TRGOVINA

E-pošta Natisni

Hmezad Kmetijska zadruga Gotovlje je posodobila in obnovila prodajni prostor v Kmetijski preskrbi v Žalcu, kjer nudi bogato izbiro artiklov za kmetovalce, vrtičkarje in ljubitelje živali. Svojo ponudbo so obogatili s pestro izbiro kmetijske mehanizacije po ugodnih cenah. Kot novost so uvedli tudi spletno trgovino. Celotno izbiro spletne kmetijske preskrbe najdete na naslovu: www.kptrgovina.si. Zadruga vabi na sejem AGRA 2013 v Gornjo Radgono, kjer v sodelovanju s podjetjem Minosagri predstavlja svojo ponudbo kmetijske mehanizacije na zunanjem razstavnem prostoru Z8/8004 pri rdeči hali blizu glavnega vhoda. Besedilo in fotografija Andreja Jelen

 

ZLATE DOBROTE SADJARSTVA TURN KZ ŠALEŠKA DOLINA

E-pošta Natisni

V Kmetijski zadrugi Šaleška dolina so že pred leti pridelavo različnih sort jabolk integrirane pridelave nadgradili s kakovostnimi izdelki iz jabolk, ki so jih poimenovali SLODAR. Z imenom so želeli poudarili, da je vsak izdelek SLODAR darilo domače, slovenske zemlje. Izdelujejo 100-odstotni naravni jabolčni sok »toukec«, jabolčne krhlje, jabolčni čips ter krhlje in čips s cimetom. Na državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij Ptuj 2013 so na ocenjevanje poslali pet vzorcev živil in za vse prejeli zlato priznanje, jabolčni čips s cimetom pa je dosegel prav vse možne točke. Zadruga izdelke prodaja v številne šole, vrtce, podjetja in trgovine, mnogi kupci pa prihajajo tudi neposredno na sadjarstvo Turn. Jabolka in izdelke SLODAR lahko dobite tudi v kmetijskih trgovinah v Šoštanju, Velenju, Šmarnem ob Paki. Od julija 2013 dalje pa je vse izdelke SLODAR in bogat preostali živilski program mogoče kupiti tudi v novi živilski prodajalni Toplica v Topolšici.

Besedilo in fotografija: Jana Hozjan, KZ Šaleška dolina

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij