30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Kmetijstvo

INVAZIVNE TUJERODNE RASTLINE IN KMETIJSTVO

E-pošta Natisni

Rastlinske vrste se že stoletja prenašajo v okolja, kjer te vrste niso naravno razširjene. Takim rečemo invazivne tujerodne vrste. Že majhno število res problematičnih tujerodnih vrst ima lahko velike gospodarske, zdravstvene in ekološke učinke, zato je potrebno celostno ukrepanje.

Invazivne tujerodne rastline so tiste, ki se v naravi same čezmerno razširjajo, s svojo prisotnostjo in širjenjem pa jemljejo življenjski prostor domorodnim vrstam in posledično negativno vplivajo na ekosisteme, habitate, gospodarstvo ter na zdravje ljudi in živali. Najbolj problematične invazivne tujerodne rastline v Sloveniji so japonski dresnik (Fallopia japonica), kanadska (Solidago canadensis) in orjaška zlata rozga (Solidago gigantea), pelinolistna ambrozija (Ambrosia artemisiifolia), enoletna suholetnica (Erigeron annuus) in žlezava nedotika (Impatiens glandulifera). Invazivne tujerodne rastline tako v kmetijstvu kot trdovratni pleveli zmanjšujejo pridelek in povečujejo stroške pridelave, spreminjajo podobo tradicionalne kmetijske kulturne krajine, izpodrivajo in ogrožajo domorodne rastlinske in živalske vrste, zmanjšujejo poplavno varnost, povečujejo erozijo ter so zdravju škodljive. Problematiko invazivnih tujerodnih rastlin vsak kmet, lastnik ali najemnik kmetijskih zemljišč zmanjšuje z njihovim rednim odstranjevanjem (pred cvetenjem oziroma tvorbo semen) po priporočenih postopkih za posamezno vrsto. Prav tako mora redno vzdrževati kmetijska zemljišča (okopavanje, česanje, ožiganje, uporaba zastirk, uporaba herbicidov, košnja, ustrezno vodenje paše, obdelava strnišč, ozelenitev golih tal) in vzdrževati robna območja (gozdni robovi, ozare, obpotja, zemljišča ob poslopjih). Vsi prejemniki sredstev iz naslova neposrednih plačil, ukrepov PRP 2014–2020, plačil za prestrukturiranje in preusmeritev vinogradov ter zeleno trgatev morajo spoštovati zahteve navzkrižne skladnosti, kjer je v okviru standardov za ohranjanje dobrega kmetijskega in okoljskega stanja zemljišč vključena zahteva, da se »na kmetijskih površinah izvajajo ukrepi za omejitev širjenja tujerodnih rastlin z invazivnim potencialom«. Kmetje morajo na celotnem kmetijskem gospodarstvu uvesti ukrepe za omejevanje širjenja tujerodnih vrst z invazivnim potencialom. Da bi kmetje dobili celovito informacijo o problematiki invazivnih tujerodnih rastlin, njihovem obvladovanju in preprečevanju širjenja, je na spletni strani Mreže za podeželje objavljena brošura »Invazivne rastline in kmetijstvo«.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij