30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Kmetijstvo

ČEBELE IN DRUGI OPRAŠEVALCI POMEMBNI TUDI Z VIDIKA BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI

E-pošta Natisni

Na pobudo Slovenije smo 20. maja letos prvič praznovali svetovni dan čebel, ki ga je razglasila Organizacija združenih narodov, kar lahko označimo za enega od največjih diplomatskih dosežkov v zgodovini Slovenije. Dva dni pozneje, 22. maja, pa smo praznovali tudi mednarodni dan biotske raznovrstnosti, ki je bil letos posebej posvečen 25-letnici Konvencije o biotski raznovrstnosti. Izjemno pomemben del biotske raznovrstnosti so prav čebele in drugi opraševalci.
Čebele so prisotne v skoraj vseh kopenskih ekosistemih sveta. Skoraj 90 odstotkov vseh vrst divjih cvetnic je vsaj deloma odvisnih od opraševalcev. Poleg tega, da so ključnega pomena zaradi opraševanja, so čebele tudi pomemben pokazatelj stanja v okolju, vključno z učinki podnebnih sprememb. Pomemben izziv je danes upadanje raznolikosti in gostote populacij opraševalcev. Ohranjanje biotske raznovrstnosti je ena od prednostnih nalog EU na področju kmetijstva in razvoja podeželja. Te vsebine poudarja tudi Program razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020, ki z ukrepom kmetijsko-okoljska-podnebna-plačila (KOPOP) podpira kmetijstvo v njegovi okoljski funkciji. Namen kmetijsko-okoljsko-podnebnih plačil je spodbujati nadstandardne sonaravne kmetijske prakse, ki so usmerjene v ohranjanje biotske raznovrstnosti in krajine, ustrezno gospodarjenje z vodami in upravljanje s tlemi ter blaženje in prilagajanje kmetovanja podnebnim spremembam. Z njimi se krijejo dodatni stroški in izguba prihodka zaradi izvajanja nadstandardnih zahtev, kmetje pa so na ta način poplačani za delo in trud, ki ga opravljajo kot skrbniki okolja. Podpora se praviloma izplačuje v obliki plačila na hektar ali glavo velike živine.

Besedilo in fotografija Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij