30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Kmetijstvo

Tradicionalni slovenski zajtrk

E-pošta Natisni

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je 17. avgusta potekala predstavitev projekta »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije (ČZS).

Pri projektu sodelujejo tudi MKGP, Ministrstvo za šolstvo in šport, Ministrstvo za zdravje, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ter Inštitut za varovanje zdravja RS.

 
V projekt je vključenih 825 osnovnih šol in 162.000 otrok v osnovnih šolah ter 891 vrtcev in 76.000 otrok v vrtcih. Vsi ti bodo 18. novembra 2011 imeli tradicionalni slovenski zajtrk.
 
Minister mag. Dejan Židan je na predstavitvi povedal, da je projekt usklajen z videnjem razvoja prehrane v Sloveniji, s stališča kmetijstva pa je pomemben predvsem zaradi seznanjanja otrok s pridelavo in predelavo hrane ter s pomenom hrane iz lokalnega okolja. Poleg tega je minister poudaril tudi pomembnost sodelovanja celotnega sektorja, tako politike kot tudi pridelovalcev, predelovalcev in strokovnih institucij. Projekt v veliki meri sloni na prostovoljnih prispevkih kmetov in živilskopredelovalne industrije. Ti bodo tako prispevali skoraj 13 ton črnega kruha, malo manj kot 2 toni surovega masla, 2,2 tone cvetličnega medu, 28 ton jabolk in 43.000 litrov mleka. Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi tako v naslednjih letih potekal vsak tretji petek v novembru.
 
Glavni cilj projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v prehranjevalnih navadah, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega porekla, pomenu kmetijske dejavnosti za okolje in o pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in širše okolje. Posebej bodo izpostavljene posamezne kmetijske panoge: čebelarstvo, prireja mleka, sadjarstvo, pridelava žit. Pomemben poudarek bo tudi na splošnem ozaveščanju mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

 

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij