30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Kmetijstvo

OZIMNA ŽITA IZ SEMENARNE LJUBLJANA

E-pošta Natisni

Pester in kakovosten izbor ozimnih žit boste tudi letos našli v ponudbi Semenarne Ljubljana, njeni strokovnjaki pa vam bodo svetovali pri izbiri primernega semena. V nadaljevanju so izpostavljene le nekatere sorte s posebnimi značilnostmi. Popolno ponudbo ozimnih žit si oglejte na spletni strani Semenarne Ljubljana in v Katalogu ozimnih žit 2016.

V prvi dekadi oktobra sejemo pšenico OLIMPIJA, srednje zgodnjo resnico izboljševalko, povprečno visoko 89 cm. Hiter mladostni razvoj in dobra odzivnost na dodani mineralni dušik sta njeni odliki, ima pa tudi velik odstotek surovih proteinov in poudarjeno sedimentacijsko vrednost (kakovostna razreda A in A/B). Stabilno krušno kakovost v vseh razmerah zagotavlja sorta pšenice CIMABUE, ki se zaradi svojih reoloških lastnosti uvršča med najbolj priljubljene sorte v mlinskopredelovalni industriji. Tip pšenice z velikim genetskim potencialom za pridelek zrnja je srednje pozna sorta SY MOISSON. Resnica s povprečno višino 75 do 80 cm je izredno zdrava, primerna za setev na vseh tipih tal in tudi za pozne setve. FARMEUR je srednje pozna resnica za najvišje pridelke na srednje težkih in težkih tleh. Z višino 90 cm in visokimi pridelki je zelo primerna za živinorejce. Sorta pšenice ILLICO dosega velike pridelke zdravega zrnja in je zelo tolerantna na fuzarioze. Priporočamo jo pridelovalcem z ozkim kolobarjem. V prvi polovici oktobra sejemo srednje zgoden dvovrstni ječmen MAXIM, ki je izredno produktivna sorta z velikim potencialom rodnosti in povprečno višino 80 cm. Priporočamo ga za setev na produktivnih tleh. Zelo prilagodljiva glede na datum setve je tritikala RAGTAC, saj jo lahko sejemo od začetka oktobra pa vse do sredine novembra. Srednje zgodnja sorta doseže povprečno višino 90 cm. Rastlina je zelo zdrava, z močnim voščenim poprhom in se dobro odziva na mineralni dušik. Sejemo jo lahko na vseh tipih tal.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij