30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Kmetijstvo

NOVA ŠOLSKA SHEMA

E-pošta Natisni

Avgusta 2017 bo začel delovati nov enotni okvir razdeljevanja sadja, zelenjave in mleka v šolah. Programu razdeljevanja hrane bo namenjenih 250 milijonov evrov iz proračuna EU, omogočil pa bo spremembe prehranskih navad otrok in spodbudil zdrav način življenja. Države članice se bodo tudi v prihodnje lahko prostovoljno odločile za sodelovanje v programu. Namen nove Šolske sheme je trajnostno povečati delež sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov v prehrani otrok v obdobju, ko se oblikujejo njihove prehranjevalne navade.

Cilji pa so naslednji:
– okrepiti izobraževalno razsežnost obeh sedanjih shem – Sheme šolskega sadja in zelenjave (SŠSZ) ter Sheme šolskega mleka (SŠM), da bi spodbudili trajnostno spremembo prehranjevalnih navad otrok ter hkrati prispevali k ponovnemu povezovanju mladih s hrano in njenimi viri, s čimer se krepi zavest o kmetijstvu in kmetijskih proizvodih kot tudi o skupni kmetijski politiki EU;
– poenotenje in uskladitev sedanjih različnih pravnih virov, financiranje in administracijo sedanjih shem, da bi bila učinkovitost upravljanja čim večja;
– učinkovitejša poraba sredstev, namenjenih za spodbujanje uživanja kmetijskih proizvodov v šolah.
Pomoč se dodeli za nakup sadja in zelenjave ter mleka, za spremljevalne izobraževalne ukrepe in za s shemo povezane stroške (oprema, obveščanje, spremljanje in vrednotenje, logistika ter distribucija). Upravičeni proizvodi so:
a) šolsko sadje in zelenjava: osnova sta sveže sadje in zelenjava, dodatno lahko tudi predelano sadje in zelenjava (pod posebnimi pogoji je lahko osnovnim proizvodom dodan sladkor, maščoba, sol);
b) šolsko mleko: osnova sta konzumno mleko in mleko brez laktoze, dodatno lahko tudi sir, skuta, jogurt in drugi fermentirani mlečni izdelki (pod posebnimi pogoji se lahko k osnovnim izdelkom dodajo kakav, sadni sok ali arome);
Država članica lahko vključi ostale kmetijske proizvode v spremljevalne izobraževalne ukrepe (oljčno olje, med …). Program razdeljevanja mleka v šolah – shema šolskega mleka, ki je bil uveden leta 1977, danes prinaša koristi približno 20 milijonom otrok. Leta 2009 je bila uvedena še shema šolskega sadja in zelenjave, ki omogoča uživanje sadja in zelenjave približno 10 milijonom otrok v EU. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano želi, da bi bila nova šolska shema v šolah lepo sprejeta in učinkovita kot sedanja shema šolskega sadja in zelenjave ter da bodo šole v novi Šolski shemi izkoristile priložnost tudi za razdeljevanje šolskega mleka, saj shema šolskega mleka do sedaj v Sloveniji ni zaživela.
Besedilo in fotografiji Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij