Finančni nasveti

KAJ JE VALUTNO TVEGANJE?

E-pošta Natisni

Valutno tveganje je finančno tveganje in pomeni tveganje spremembe vrednosti sredstev, obveznosti, prihodkov in odhodkov iz poslovanja zaradi sprememb vrednosti ene valute v primerjavi z drugo. Razmerje med vrednostma dveh valut imenujemo valutni ali devizni tečaj. Valutnemu tveganju so najbolj izpostavljena uvozna in izvozna podjetja, ki poslujejo z državami z različno valuto. Če se med poslovanjem valutni tečaj spremeni, lahko iz tega naslova nastanejo velike finančne izgube.

Valutnemu tveganju so izpostavljeni tudi kreditojemalci, ki najemajo kredite v tuji valuti. Obrok za odplačilo kredita se lahko bistveno zmanjša ali poveča zaradi spremembe valutnega tečaja. V Sloveniji so valutnemu tveganju najbolj izpostavljeni kreditojemalci, ki so najeli kredite v švicarskih frankih. B. F.

 

S FINANČNIM LIZINGOM ENOSTAVNO DO SREDSTEV

E-pošta Natisni

Pri lizingu je bistven hiter in enostaven dostop do sredstev za investicije v nove in rabljene premičnine, torej traktorje, kmetijsko mehanizacijo ali osebna oziroma gospodarska vozila. Če se odločite za lizing, lahko pridobite več sredstev kot pri kreditu, saj se upoštevajo tudi ostala izplačila na vaš račun. Dodatna hipotekarna zavarovanja navadno niso potrebna, ker je lastnik predmeta financiranja lizingodajalec. Višina obrokov je odvisna od predmeta financiranja, lastne udeležbe in trajanja pogodbe. Tako si lahko natančno razporedite svoje stroške in določite način odplačevanja – večina lizing hiš kmetovalcem ponuja prilagojena plačila obrokov glede na lastne prilive (kvartalno, polletno, letno). Lizingojemalec, ki je davčni zavezanec, lahko uveljavlja vračilo plačanega DDV samo, če za predmet najema velja odbitna postavka za davek. Pravica do odbitka velja za vse predmete, ki se uporabljajo za dejavnost, razen za osebna vozila. Zato davčnim zavezancem, ki lahko uveljavljajo vračilo plačanega DDV, svetujemo, da se ob sklenitvi pogodbe o finančnem lizingu z lizingodajalcem dogovorijo, da jim omogoči financiranje DDV za čas do povračila od FURS. Na ta način si lahko znižate višino zneska financiranja in posledično plačate manj obresti.

Jan Juvan, vodja prodaje premičnin, DBS Leasing

UKINITEV REGISTRSKIH RAČUNOV VREDNOSTNIH PAPIRJEV PRI KDD

E-pošta Natisni

Z uveljavitvijo novega Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih (ZNVP1) se ukinjajo registrski računi. KDD bo 30. septembra letos ukinila registrske račune vrednostnih papirjev za pravne osebe in 1. januarja 2017 registrske račune vrednostnih papirjev za fizične osebe. Informacijo o tem, ali imate na registrskem računu pri KDD katerega izmed vrednostnih papirjev, lahko imetniki – fizične osebe – enkrat letno brezplačno pridobite na spletni strani KDD. Pri tem morate vpisati svojo identifikacijsko številko (davčno številko, EMŠO ali KID), izpis dobite po pošti ali ga osebno prevzamete na okencu KDD (Tivolska cesta 48, Ljubljana), kjer se identificirate z osebnim dokumentom. S pridobljenim izpisom lahko v posameznih bankah ali v borznoposredniških hišah, članicah KDD, uredite prenos vrednostnih papirjev z registrskega računa pri KDD na trgovalni račun pri članici KDD. Za prenos potrebujete veljaven osebni dokument, davčno številko, številko bančnega računa in izpis KDD. S. V.

 

MOBILNO BANKO IMATE VEDNO PRI ROKI

E-pošta Natisni

Mobilni telefon je danes že skoraj nepogrešljiv. Nanj si lahko namestimo različne priročne aplikacije, tudi mobilno banko. Tisti, ki zaradi večjega zaslona raje uporabljate računalniško tablico, si lahko mobilno banko namestite tudi na to napravo.
Mobilna banka vam omogoča, da imate svojo banko vedno pri roki in lahko kadarkoli preverite stanje in promet na svojem računu. Izvedete lahko tudi različna plačila, sproti spremljate porabo po plačilnih karticah in uporabljate dodatne enostavnejše storitve, ki so odvisne od programskih rešitev posamezne banke. Poslovanje preko mobilne banke je preprosto, hitro in cenovno ugodno. Za varno poslovanje skrbijo varnostni mehanizmi, ki so prevzeti iz spletne banke in nadgrajeni z dodatnimi mehanizmi, ki jih omogočajo nove tehnologije. Mobilno banko brezplačno prenesete iz trgovine mobilnih aplikacij, jo enostavno aktivirate in uporabljate v skladu z navodili, ki jih dobite od vaše banke.

mag. Brankica Prodanović, vodja Službe sodobnih plačilnih poti pri Deželni banki Slovenije

DEBETNA IN KREDITNA KARTICA

E-pošta Natisni

Debetna kartica je plačilna kartica (npr. Maestro), ki omogoča opravljanje plačil in dvigovanje gotovine iz razpoložljivih sredstev na računu. V trenutku nakupa ali dviga gotovine z debetno kartico se znesek takoj odšteje s transakcijskega računa lastnika, torej takoj po obdelavi potrdila o nakupu ali dvigu gotovine.

Kreditna kartica (npr. MasterCard) je kartica z odloženim plačilom. Ima mesečni limit, ki ponazarja skupni znesek, ki ga lahko zapravimo v enem mesecu. Vsota, ki jo zapravimo skozi mesec, se trga šele v začetku naslednjega meseca oziroma odvisno od dogovora z banko.

Debetna in kreditna kartica se razlikujeta v tem, da v trenutku nakupa pri kreditni kartici ni treba imeti stanja na računu, medtem ko ga pri uporabi debetne kartice potrebujemo. Pri uporabi kreditne kartice se prejme mesečni obračun. Če znesek na dogovorjeni datum ni odplačan ali ob dvigu gotovine se lahko pojavijo dodatni stroški.

Pripravila Barbara Fekonja

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij