Finančni nasveti

FINAČNI LIZING

E-pošta Natisni

Finančni lizing je pogodbeno razmerje, kjer lizingodajalec po naročilu in izbiri lizingojemalca kupi predmet lizinga ter mu ga izroči v uporabo. Lizingodajalec v času trajanja pogodbe ostane pravni lastnik, lizingojemalec pa mu za uporabo predmeta lizinga plačuje pogodbeno dogovorjen, praviloma mesečni obrok. S plačilom zadnjega obroka jemalec lizinga postane pravni lastnik predmeta lizinga. J. J.

 

ZDAJ JE ČAS ZA NAKUP NEPREMIČNINE

E-pošta Natisni

Razmišljate o novem stanovanju, zemljišču ali hiši? Že dalj časa smo priča padanju cen na nepremičninskem trgu, ponudba je večja od povpraševanja, kar je delno tudi posledica prenekaterih neuspelih gradbenih projektov. Sočasno so občutno padli Euribor in obrestne mere za kredite, slednje pokaže že hiter pregled ponudbe bank v Sloveniji.

Po napovedih nepremičninskih strokovnjakov se nepremičnine približujejo svoji realni vrednosti. Glede na vse zapisano je sedaj ugoden čas za investiranje v nepremičnine – v nov dom ali naložbo za prihodnost. Tudi pri ponudnikih nepremičnin je prišlo v zadnjih letih do sprememb. Če smo bili navajeni kupovati neposredno od lastnikov nepremičnin oziroma nepremičninskih agencij, so se na nepremičninski trg sedaj vključile tudi banke. Te prodajajo zemljišča, gospodarska poslopja, hiše, stanovanja in poslovne prostore, ki so jih pridobile v svojo last. Če razmišljate o nakupu, preglejte tudi nepremičnine, ki jih ponujajo banke, in se pozanimajte o pogojih stanovanjskega kredita. Bodite pozorni: za nižjim mesečnim obrokom se lahko »skrivajo« dodatni stroški, zato je pravi pokazatelj ugodnosti EOM (efektivna obrestna mera) – primerjajte kredite z enakim zneskom in enakim rokom odplačila.

Stanko Zupančič, vodja Službe tehničnih poslov in poslovanja s komitenti pri Deželni banki Slovenije

ŽE RAZMIŠLJATE »ZELENO«?

E-pošta Natisni

Investicije gospodinjstev in podjetij v različne projekte s področja varovanja okolja, varčevanja z energijo in obnovljivih virov energije so zadnja leta v močnem vzponu. Na eni strani se v tem odraža naše odgovorno sobivanje v okolju, ki močno vpliva na kakovost našega življenja in življenja generacij, ki prihajajo za nami. Zagotovo pa je pomemben dejavnik pri odločitvi za tovrstne investicije prihranek, ki ga prinašajo v določenem časovnem obdobju.
Izkušnje kažejo, da se zelene naložbe povrnejo v 6 do 15 letih, odvisno od vrste. Pri nas se stranke najpogosteje odločajo za toplotno izolacijo fasade, vgradnjo kotlov na lesno biomaso ali učinkovite toplotne črpalke. Nabor zelenih investicij je zelo širok – pred odločitvijo zanje pa je ključno, da zberete vse potrebne informacije o projektu, tudi o načinu financiranja.

Del sredstev za tovrstne investicije lahko pridobite na posameznih razpisih, ki jih objavljajo na primer občine ali Eko sklad. Svetujemo vam, da razpise redno spremljate in da ste ob prijavi pozorni, da oddate popolno vlogo. Preostali del sredstev ali tudi investicijo v celoti pa lahko pokrijete tudi s t. i. eko kreditom. Banke podpiramo zelene investicije, zato so »zeleni« krediti praviloma precej ugodnejši od ostalih. Za pridobitev eko kredita je treba v banki predložiti ustrezno dokumentacijo, iz katere sta razvidni namenskost porabe sredstev in vaša kreditna sposobnost. Eko krediti so investicijam prilagojeni po svoji ročnosti, se pravi, po obdobju odplačevanja kredita. Ko se odločite za eko naložbo, vam bomo bančni svetovalci pomagali izdelati finančni načrt in vas ob najemu posojila spremljali do zaključka projekta.
Za več informacij o eko kreditu smo vam z veseljem na voljo na telefonski številki 01 4727 391 ali v 85 poslovalnicah Deželne banke Slovenije.

Stanko Zupančič, vodja Službe tehničnih poslov in poslovanja s komitenti pri Deželni banki Slovenije

 

DOKAPITALIZACJA

E-pošta Natisni

Dokapitalizacija je povečanje osnovnega kapitala družbe. Osnovni kapital se v družbah, ki so delniške družbe, poveča z novo izdajo delnic. Novo izdane delnice se ponudijo obstoječim delničarjem, lahko pa se ponudijo tudi zunanjim investitorjem preko javne ponudbe delnic. Povečanje osnovnega kapitala začne učinkovati šele, ko je vpisano v sodni register. Namen povečanja osnovnega kapitala je krepitev kapitalske trdnosti družbe, ki je temelj za nadaljnjo rast poslovanja. I. T.

OBVEZNO POŠILJANJE E-RAČUNOV PRORAČUNSKIM UPORABNIKOM

E-pošta Natisni

Sistem e-računov izdajateljem omogoča enostavno pošiljanje elektronskih računov, prejemnikom pa njihovo preprosto plačevanje v elektronski banki. Od 1. januarja 2015 jih bodo morali začeti izdajati vsi, ki poslujejo s proračunskimi uporabniki (spremembe in dopolnitve ZOPSPU-A).

Slovenske banke so razvile sistem, ki omogoča izmenjavo računov preko elektronske banke med izdajatelji in prejemniki. Izdajatelj e-računa je pravna ali fizična oseba, ki dobavi in proda izdelek ali storitev in to zaračuna tako, da prejemniku pošlje račun v elektronski obliki. Prejemnik e-računa je oseba, ki mora račun plačati. Banke imajo v sistemu e-račun vlogo posrednikov, sistem pa deluje na podoben način kot klasična pošta, saj je, preprosto povedano, e-račun enak papirnemu računu, le da je v elektronski obliki in ima več funkcionalnosti.

Kmetovalec, ki na primer prodaja sadje bližnji osnovni šoli, ji bo moral za to od 1. januarja 2015 izdajati e-račune. Največ težav z novimi zakonskimi določili imajo prav kmetovalci, ki jim njihovi računovodski programi ne omogočajo izdelave e-računov in sami ne sodelujejo z računovodskimi servisi. Manjšim izdajateljem, ki izdajajo do pet računov mesečno, bo zato Uprava Republike Slovenije za javna plačila omogočila ročni vnos neposredno preko njihovega spletnega portala. Vnos preko tega portala je brezplačen. Večji izdajatelji, med katere sodijo tudi kmetijske zadruge, bodo morali e-računom prilagoditi svoj računovodski program.

Na spremembe v zakonodaji se pripravljamo tudi banke ter izdajatelje in prejemnike ustrezno obveščamo in jih izobražujemo. Če se bo po novem letu pokazalo, da kmetovalcem ne bo zadoščalo pet računov mesečno, ki jih lahko vnesejo preko spletne strani Uprave Republike Slovenije za javna plačila, bomo v Deželni banki Slovenije poiskali rešitev v okviru naše elektronske banke. Za več informacij o vključitvi v sistem e-račun smo vam z veseljem na voljo v poslovalnicah banke ali na telefonski številki 01 47 27 389.

Marjan Šemrl, Služba sodobnih plačilnih poti pri Deželni banki Slovenije

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij