30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Zdravje

VSAKODNEVNA HRANA

E-pošta Natisni

Ali kdaj zvečer pomislite, kaj ste si ta dan naložili na svoj krožnik. Vsebina vašega krožnika je namreč vaš dnevni energetski in hranilni vnos, ki podpira delovanje vašega telesa. V zdravju in bolezni!

Prehranske potrebe so različne
Ker potrebe telesa niso enake, kadar je telo zdravo in ko zboli, je vsaj v nekaterih podrobnostih različna tudi priporočena prehrana za zdrave in bolnike. Te podrobnosti pa so lahko ključne tako za varovanje zdravja kot tudi za uspešno zdravljenje bolezni. Delo namreč deluje na hranila in ne na zdravila ...

Osnovna prehranska navodila za zdravje
Dokler smo zdravi, na svoj krožnik naložimo raznovrstna in kakovostna živila. Raznovrstna pomeni, da so uravnoteženo zastopani viri vseh treh glavnih hranil. Sladkorji ponujajo hiter bencin za delo našega telesa in ga zlasti potrebujejo celice imunskega sistema in možganov. Beljakovine omogočajo rast in obnovo, nekatere aminokisline pa so tudi pomembni regulatorji presnove. Zato beljakovine ne smejo manjkati v nobeni prehrani. Maščobe pa predstavljajo dolgotrajen vir energije in so hkrati tudi pomemben strukturni del številnih molekul v telesu, tudi hormonov. Zato brez zmerne količine maščob ne gre. Če boste uživali raznovrstno prehrano, boste poskrbeli, da bo tudi vnos vitaminov in drugih mikrohranil zadosten. Kakovostna prehrana pa predvsem pomeni, da živil ne zmrcvarimo s predelavo in da je hranilno bogatejša hrana pridelana lokalno.

Kaj pa prehrana za bolnike? Na splošno nekoliko bogatejša z beljakovinami, a o tem naslednjič.
Svetuje dr. Nada Rotovnik Kozjek, doktorica znanosti in strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

 

PREHRANSKA MODA

E-pošta Natisni

Vsak čas ima svojo »modo«. Tudi v prehrani. Modni trendi, ki nam jih ponuja modna oblačilna industrija, napadajo predvsem vsebino naše denarnice, za samo zdravje pa niso posebej škodljivi. Drugače pa je z modnimi prehranskimi muhami. Ne le da mnogokrat niso prav poceni, razne prehranske neumnosti lahko naše zdravje tudi resno ogrozijo.

Modne prehranske muhe se vrtijo na področju živil in načinov prehranjevanja oziroma diet, ki bodo rešile večino naših težav. Je modna hrana ali dieta res najboljša (vsaj tisti hip)? V roke vzamete revijo, ki ima tudi prehransko rubriko. V tej rubriki vam oseba, ki se podpiše kot prehranska terapevtka, trdi, da je najboljše, s čimer lahko zjutraj začnete dan, sok iz sveže stisnjenega korenja in še nečesa. Boste to upoštevali in nato vsako jutro še čisto krmežljavi ribali in stiskali korenček? Kaj pa boste naredili, če se vam okus korenčka upira do te mere, da vam je skoraj slabo, ko ta pripravek popijete? Boste hkrati pojedli še tabletko proti bruhanju, zato da bo zadoščeno priporočilu »terapevtke« za najboljši zajtrk? Ste pomislili, da si lahko naredite sveže stisnjeni sok iz drugega sadja ali pa celo pojeste jabolko? Ker ne bo nič narobe! Kar je v resnici pomembno, je, da vključite sadje in zelenjavo v svoj jedilnik in oboje jeste v tolikšnih količinah, da najdejo v vašem jedilniku svoje mesto vsa živila v takšnem razmerju, da bo vnos hranil uravnotežen. To je pa že čisto druga zgodba. Zgodba, ki govori o prehrani, ki podpira zdravje, in v kateri ni najpomembneje, katera živila so na našem jedilniku. Živila so le vir hranil in kar šteje za naše telo, je to, da dobi vsa potrebna hranila. Zato bo nekdo jedel kruh, drugi pa makarone in oba bosta imela zagotovljen vnos sladkorjev. Ker pa v Sloveniji menda še ni zmanjkalo korenja, očitno večina ljudi prebere navodila raznih prehranskih »terapevtov« z zrnom pameti.

Svetuje dr. Nada Rotovnik Kozjek, doktorica znanosti in strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

 

SKOK V NOVO LETO

E-pošta Natisni

Saj poznate kakšno elektronsko sporočilo, ki ponazarja iluzije o pomenu gibanja za zdravje. Na primer tisto, ki pravi, da poštar hodi vse dneve in vseeno zboli. Da ne omenjam kita, ki plava vse dneve in je skoraj samo zelenjavo, pa je debel. Kaj šele zajec, ki vse dneve dirka naokoli, pa živi samo 10 let.

Bistvo je očem nevidno
Gornje trditve so duševni obliž predvsem za tiste, ki jim je najlepše »gibanje« sedenje ali ležanje. Ti zelo hitro opazijo večino negativnih obrazov telesne aktivnosti, najizrazitejše seveda pri tistih, ki se veliko (ali pa celo preveč) ukvarjajo s športom. Te namreč tudi najprej opazimo. Ne opazimo pa velike množice tistih, ki z zmerno telesno aktivnostjo ostajajo zdravi dolga leta. Mogoče pa poštar pretirava s hojo in je za zdravje zadosti že bistveno manj gibanja? Verjetno bo držalo ravno to. Zmerna telesna vadba je najboljša popotnica v kakovostno življenje in tudi staranje. Dirkati naokoli kot zajec pa je učinkovita bližnjica do poškodb vseh vrst. Seveda pa za zdravje sama telesna vadba ni zadosti, spremljati jo mora tudi ustrezna prehrana, ki naj bo raznovrstna in kakovostna. Mogoče je pa obilnost telesa v stilu plavajočega kita povezana z enostransko prehrano? Težava mnogih namreč ni ta, da bi jedli nezdravo, zajec njihove prehrane tiči v grmu, ki mu pravimo enolično prehranjevanje. Četudi so to na primer najbolj »zdrava« in »eko« žitarice.

Zaobljube za zdravje
Ko si za novo leto zaželite zdravja, si zato zaželite tudi pot do tega. In dobra pot sta vsekakor redna telesna vadba brez ekstremnih pretiravanj ter uživanje raznovrstne in kakovostne hrane. Pot do zdravja bo tako precej lažja!

Svetuje dr. Nada Rotovnik Kozjek, doktorica znanosti in strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij