30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Zdravje

PREHRANA BOLNIKOV

E-pošta Natisni

V zadnjem času opažam, da smo enostavno pozabili, da je za zdravje in podporo organizmu med boleznijo pomembna predvsem osnovna prehrana. Brez dobre osnovne prehrane: raznovrstne in kakovostne enostavne vsakodnevne prehrane je nemogoče podpreti telo, ki je zdravo, kaj šele, ko zbolimo. Tako me vedno znova presenetijo pisma, kot je naslednje: »Pred kratkim so očetu postavili diagnozo raka. Ker si vsi želimo, da bi obsevanja in kemoterapije kar najboljše prestal, vas prosim za nasvet. Seveda bomo poskrbeli za primerno prehrano, kljub temu pa smo razmišljali o nakupu izdelkov za razstrupljanje organizma (našteti trije izdelki), krepitev imunskega sistema (našteti štirje izdelki), dodatek k obrokom (napisano prehransko dopolnilo znanega proizvajalca z dobrim marketingom).« Omenjena je še spletna povezava do teh izdelkov in vprašanje, ali je kaj od tega mogoče dobiti na recept.

Ob takšnih pismih najprej globoko zajamem sapo in se skušam postaviti v vlogo pisca, ki bi res rad najboljše in ne razume, da je najboljše za bolnike tudi najbolj enostavno. Predvsem je pomembno, da jé zadosti in da, če niso ravno ledvični bolniki (praktično edina izjema), jedo beljakovinsko bogato hrano. Ob tem se moramo zavedati, da je tudi meso dober vir beljakovin.
Na prehranske dodatke pa lahko, dokler bolniki zadosti jedo, enostavno pozabimo. Bistvena je polnovredna hrana, o dodatkih se začnemo pogovarjati šele, če ima bolnik prehranske težave in hujša. A takrat potrebuje strokovno svetovanje usposobljenega dietetika. Vsekakor pa se podpora telesu med boleznijo ne rešuje po internetu in spletnih nakupih.

Svetuje dr. Nada Rotovnik Kozjek, doktorica znanosti in strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

 

VSAKODNEVNA HRANA

E-pošta Natisni

Ali kdaj zvečer pomislite, kaj ste si ta dan naložili na svoj krožnik. Vsebina vašega krožnika je namreč vaš dnevni energetski in hranilni vnos, ki podpira delovanje vašega telesa. V zdravju in bolezni!

Prehranske potrebe so različne
Ker potrebe telesa niso enake, kadar je telo zdravo in ko zboli, je vsaj v nekaterih podrobnostih različna tudi priporočena prehrana za zdrave in bolnike. Te podrobnosti pa so lahko ključne tako za varovanje zdravja kot tudi za uspešno zdravljenje bolezni. Delo namreč deluje na hranila in ne na zdravila ...

Osnovna prehranska navodila za zdravje
Dokler smo zdravi, na svoj krožnik naložimo raznovrstna in kakovostna živila. Raznovrstna pomeni, da so uravnoteženo zastopani viri vseh treh glavnih hranil. Sladkorji ponujajo hiter bencin za delo našega telesa in ga zlasti potrebujejo celice imunskega sistema in možganov. Beljakovine omogočajo rast in obnovo, nekatere aminokisline pa so tudi pomembni regulatorji presnove. Zato beljakovine ne smejo manjkati v nobeni prehrani. Maščobe pa predstavljajo dolgotrajen vir energije in so hkrati tudi pomemben strukturni del številnih molekul v telesu, tudi hormonov. Zato brez zmerne količine maščob ne gre. Če boste uživali raznovrstno prehrano, boste poskrbeli, da bo tudi vnos vitaminov in drugih mikrohranil zadosten. Kakovostna prehrana pa predvsem pomeni, da živil ne zmrcvarimo s predelavo in da je hranilno bogatejša hrana pridelana lokalno.

Kaj pa prehrana za bolnike? Na splošno nekoliko bogatejša z beljakovinami, a o tem naslednjič.
Svetuje dr. Nada Rotovnik Kozjek, doktorica znanosti in strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

 

PREHRANSKA MODA

E-pošta Natisni

Vsak čas ima svojo »modo«. Tudi v prehrani. Modni trendi, ki nam jih ponuja modna oblačilna industrija, napadajo predvsem vsebino naše denarnice, za samo zdravje pa niso posebej škodljivi. Drugače pa je z modnimi prehranskimi muhami. Ne le da mnogokrat niso prav poceni, razne prehranske neumnosti lahko naše zdravje tudi resno ogrozijo.

Modne prehranske muhe se vrtijo na področju živil in načinov prehranjevanja oziroma diet, ki bodo rešile večino naših težav. Je modna hrana ali dieta res najboljša (vsaj tisti hip)? V roke vzamete revijo, ki ima tudi prehransko rubriko. V tej rubriki vam oseba, ki se podpiše kot prehranska terapevtka, trdi, da je najboljše, s čimer lahko zjutraj začnete dan, sok iz sveže stisnjenega korenja in še nečesa. Boste to upoštevali in nato vsako jutro še čisto krmežljavi ribali in stiskali korenček? Kaj pa boste naredili, če se vam okus korenčka upira do te mere, da vam je skoraj slabo, ko ta pripravek popijete? Boste hkrati pojedli še tabletko proti bruhanju, zato da bo zadoščeno priporočilu »terapevtke« za najboljši zajtrk? Ste pomislili, da si lahko naredite sveže stisnjeni sok iz drugega sadja ali pa celo pojeste jabolko? Ker ne bo nič narobe! Kar je v resnici pomembno, je, da vključite sadje in zelenjavo v svoj jedilnik in oboje jeste v tolikšnih količinah, da najdejo v vašem jedilniku svoje mesto vsa živila v takšnem razmerju, da bo vnos hranil uravnotežen. To je pa že čisto druga zgodba. Zgodba, ki govori o prehrani, ki podpira zdravje, in v kateri ni najpomembneje, katera živila so na našem jedilniku. Živila so le vir hranil in kar šteje za naše telo, je to, da dobi vsa potrebna hranila. Zato bo nekdo jedel kruh, drugi pa makarone in oba bosta imela zagotovljen vnos sladkorjev. Ker pa v Sloveniji menda še ni zmanjkalo korenja, očitno večina ljudi prebere navodila raznih prehranskih »terapevtov« z zrnom pameti.

Svetuje dr. Nada Rotovnik Kozjek, doktorica znanosti in strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij