30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Zdravje

Telo je občutljiva biokemična tovarna

E-pošta Natisni

 

Veliko telesnih in tudi zdravstvenih težav, ki se pojavljajo pri telesni aktivnosti, je povezanih s slabo osnovno prehrano. Bolj sta telesna aktivnost ali delo zahtevna, hitreje to povezavo zaznamo. Slabo hranjen ali podhranjen organizem ne zmore zadostiti energetskim potrebam mišičnih obremenitev, slabše delujejo tudi možgani in drugi deli živčnega sistema. Pojavi se izčrpanost, tej sledijo poškodbe in slej kot prej začne popuščati tudi imunski sistem. Primanjkovati nam začne volje za vsakršno aktivnost, ob malodušju pa pada tudi motiv za telesno vadbo in drugo fizično delo. Telesni napor, ki bi nam lahko bil v veselje, postane muka. Veliko laže in uspešneje se spoprimemo s telesno aktivnostjo in vsakršnim fizičnim delom, če poskrbimo za redne obroke in vnos kakovostnih živil. Polnovredna hrana, še posebej pridelana v našem okolju, ki vsebuje vsa hranila v ustreznem razmerju, nam zagotavlja najboljši vir energije in hranil za dobro delovanje telesa. Veliko boljši, kot so razni čudežni zvarki, praški in kapsule, ki so brez dobre osnovne prehrane praktično neučinkoviti. So pa praviloma veliko dražji kot mleko iz domačega hleva in kruh, ki ga spečemo sami.
 
Svetuje mag. Nada Rotovnik Kozjek, strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

 

 

Kako ostati zdrav?

E-pošta Natisni
Življenje teče bistveno hitreje, kot nam dopušča narava. Če se preveč podredimo bremenu okolja in logiko brezglave hitrosti prenesemo tudi v svoje vsakodnevno življenje, počasi načenjamo telo.
 
Številne ekološke katastrofe nas učijo, da nam narava daje veliko, a le do neke meje. Podobno je z našim telesom. Nenehno izčrpavanje, telesno in psihično, načne tudi tiste z najmočnejšimi geni in pripomore k nastanku številnih bolezenskih stanj in kroničnih bolezni. Zato se moramo vsak dan zavedati, da je telo dragocenejše od najobčutljivejšega stroja. Za stroje obstajajo nadomestni deli, za telo jih skoraj ni. Skrb za naše zdravje, telesno in psihično, je najboljša življenjska investicija. Zanj poskrbimo z ustrezno prehrano, redno in zmerno telesno aktivnostjo. Poskrbimo za zadostno količino spanca in se izogibamo škodljivim navadam, zlasti kajenju in pretiranemu uživanju alkohola.
 
Svetuje mag. Nada Rotovnik Kozjek, strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij