30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Turizem

OVES je odlično hranilo in zdravilo

E-pošta Natisni

Dolgo časa je oves (znanstveno ime Avena sativa) veljal zgolj za hrano živini, šele v 16. stoletju so začeli zares odkrivati tudi njegove zdravilne in hranilne lastnosti. Sveta Hildegarda je menila, da »oves človeku razbistri duh in razum«. V zdravilstvu se uporabljata cvetoča rastlina ovsa in zrnje (najpogosteje kot ovseni kosmiči). Tudi ovsena slama je zdravilna. Poleg drugih hranil vsebuje oves še veliko vitaminov in mineralov (tudi železo, cink, magnezij, žveplo, jod, fluor, selen in bor). Oves daje organizmu veliko energije in moči ter spada med eno od najstarejših krepčil tako za človeka kot tudi za žival.

Zdravilno deluje pri boleznih sečil, želodca, žolča in jeter. Uporablja se za čiščenje krvi, razstrupljanje črevesja, razkisanje organizma, proti sladkorni bolezni in boleznim rodil. Znižuje krvni tlak in holesterol ter ščiti pred boleznimi srca in ožilja ter rakom. Pomaga pri kožnih boleznih in odvajanju od kajenja. Pater Ašič ga je med drugim priporočal za krepitev po težkih boleznih, pri izčrpanosti, potrtosti in živčnosti. V ljudski medicini se je oves uveljavil tudi za zdravljenje rakavih obolenj, psoriaze in revme. Že samo skodelica ovsa na dan bo ohranjala naše zdravje.

Besedilo: Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 

Markiz Goriških Brd šampion v Gornji Radgoni

E-pošta Natisni

 

Markiz je vrhunsko vino iz sušenega grozdja sort rebule in chardonnaya, ki je na letošnjem ocenjevanju Vino Slovenija v Gornji Radgoni pridobilo naziv šampiona za likerska vina. Enolog iz vinske kleti Goriška Brda Darinko Ribolica je Markiza opisal takole: »V aromi prevladujejo rozine, cvetica pa odkriva suho sadje z izstopajočimi marelicami.« Markiz je sladko vino izbranih grozdnih jagod in kot tako še najbližje sladkobnih užitkov željni ženski duši. Vino vas bo očaralo s svojo zlato rumeno barvo, omamnim eksotičnim vonjem in zapeljivim sladkim okusom. Vino Markiz priporočamo poleg palačink z marmelado, marelične krostate, jabolčnega zavitka, pečenih jabolk in panacotte s kakijevim prelivom.
Foto markiz : arhiv Vinska klet Goriška Brda
 »Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!«

 

 

30 let slovenskega vina ROSÉ

E-pošta Natisni
V okviru praznika Občine Sežana bo 26. avgusta 2011 na dvorišču kleti VINAKRAS Sežana potekal dogodek Vino in
glasba. Pripravili bodo vodene oglede kleti in degustacije.

 

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij