30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Turizem

Specimo prleško gibanico

E-pošta Natisni

Pogača severovzhodne Slovenije je gibanica, ki je značilna jed tega območja že od 19. stoletja. V Sloveniji poznamo več vrst gibanice, tokrat vam predstavljamo prleško. Prleška gibanica je nizka pečena pogača iz vlečenega testa.

Recept Marice Sirnik iz Gornje Radgone

Marica Sirnik slovi po pripravi tradicionalne prleške gibanice, ki jo pripravlja po receptu svoje babice. Za svoje gibanice je prejela številna odličja in pohvale.

Sestavine za testo:

  • 1 kg gladke moke
  • zelo malo kvasa
  • 1 jajce
  • žlička soli
  • dve do tri žličke olja
  • približno pol litra mlačne vode

 

Iz navedenih sestavin naredimo vlečeno testo, ki mora počivati dobre pol ure, da se lepše razvleče. Testo, ki ga razvaljamo na loparju, z rokami razvlečemo precej čez lopar. Testo, ki je razvlečeno čez lopar, razrežemo na 8 enakih delov.

Nadev:

  • 1 kg skute
  • žlička soli
  • 2 žlički sladkorja
  • pol litra kisle smetane, ki ji dodamo eno jajce in 3 žličke sladkorja

Testo na dnu loparja namažemo z raztopljeno margarino in nadevom iz skute, po želji lahko dodamo tudi rozine. Povlečemo prvo plast testa čez nadev in jo premažemo z margarino. Postopek ponavljamo do četrte plasti. Četrto plast premažemo z margarino in smetano ter nanjo damo preostalo skuto. Na naslednje plasti nanesemo margarino in smetano, do zadnje plasti, na katero namažemo samo smetano, preden jo damo v krušno peč. Peče se v krušni peči 15 minut, in ko je pečena, jo namažemo s smetano, lahko pa jo posujemo s sladkorjem.

 

 

Kulinarične in rokodelske pustolovščine v Pomurju

E-pošta Natisni
Dežela ob Muri poleg svoje posebne kulinarične ponudbe popotnika ali kolesarja vabi na pustolovščine, povezane z rokodelstvom, kulinariko in tradicionalnimi dogodki.
Tako lahko obiščete medičarstvo in si ogledate zanimive lectarske izdelke, pridelavo goričkega sira, pletenje iz ličja ali se podate na eno od mnogih tradicionalnih prireditev, ki jih v tem delu Slovenije ne manjka. Za obisk pri rokodelcih oziroma obrtnikih se obrnite na Center za zdravje in razvoj Murska Sobota, ki v pomurski regiji promovira zdravo, naravi prijazno in lokalno tradicionalno ponudbo ter skrbi tudi za promocijo lokalnih, tradicionalnih in zdravju prijaznih izdelkov. Več na www.czr.si.
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij