Turizem

Letošnji mlečni šampioni

E-pošta Natisni
V Gornji Radgoni je v okviru sejma AGRA 2011 potekalo 25. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov. Predstavljamo vam šampione slovenskih mlekarn z letošnjega ocenjevanja.
 
MU lahki mlečni namaz kumarice, gorčica, koper Ljubljanskih mlekarn je izdelan iz pasterizirane smetane z dodatkom kumaric, gorčičnih semen in kopra. Odlikujeta ga mazava konsistenca in zanimiv okus, ki s svojo svežino pričara lahkotnost vsakega dobrega prigrizka. Vsebuje 30 odstotkov manj maščob kot konkurenčni izdelki iz skupine mlečnih namazov, zato nosi oznako Lahek.
Mateja Juvančič, Ljubljanske mlekarne
 
Vanilijev jogurt in Desert jogurtova smetana s podloženimi višnjami blagovne znamke Zelene doline iz mlekarne Celeia sta bila že tretje leto zapored odlikovana z najvišjim priznanjem, letos s šampionom. Desert jogurtova smetana s podloženimi višnjami je pripravljen iz pasterizirane homogenizirane smetane, ki je pridobljena iz slovenskega mleka. Desert je fermentiran z izbranimi mlečnokislinskimi kulturami. Vsebuje 40 odstotkov dodanega sadnega pripravka, ki vsebuje sočne in velike delce višenj. Vanilijev jogurt je narejen iz pasteriziranega fermentiranega mleka z dodanim vanilijevim pripravkom.
Darja Tržan, Mlekarna Celeia
 
Mleko v prahu je zaradi daljšega roka uporabe zelo koristno za uporabo v kulinariki, na potovanjih in podobno. V Pomurskih mlekarnah proizvajamo visoko kakovostno dehidrirano mleko po posebnem postopku s popolnim odstranjevanjem vode. Pred dehidracijo mleku samo delno odvzamemo maščobo. Tako dobimo polnomastno mleko v prahu in ohranimo vse hranljive snovi. Mleku niso dodani konzervansi ali kakršni koli drugi aditivi. Proizvod je pakiran pod sterilnimi pogoji. Vsebina embalažne enote je 0,5 kg in 1 kg.
Darja Ficko, Pomurske mlekarne
 

Milki nova blagovna znamka za otroke in mlade

E-pošta Natisni
Konec letošnjega poletja so Pomurske mlekarne dale na trg novo blagovno znamko Milki. Izdelki so namenjeni otrokom in mladim, na policah pa najdete mleko in čokoladno mleko, pudinge, kreme in topljeni sirček. V prihodnosti se bodo tem proizvodom priključili še drugi, zastavljeni plani so zelo ambiciozni. Znamka je narejena tudi za tujino, prav temu je pripisati ne čisto slovensko ime. Izdelke blagovne znamko Milki začenjajo spoznavati v Bosni in Hercegovini, na Madžarskem in v Makedoniji. Z rojstvom blagovne znamke Milki so Pomurske mlekarne začele pisati novo poglavje v svojih razvojnih programih in si zastavile cilj postati proizvajalec otroške hrane.
Bernardka Hlebič, direktorica Pomurskih mlekarn
 

 

Metliška črnina PTP dvakratni šampion

E-pošta Natisni

 

Metliška črnina velja za najprepoznavnejšo znamko Bele krajine. Vinska klet Metlika je »zibelka« metliške črnine in vino Metliška črnina PTP je letos postala dvakratni šampion v Gornji Radgoni in dvakratni šampion Vinske vigredi 2011. Vino je leta 2008 pridobilo posebno zaščito PTP – priznano tradicionalno poimenovanje.
Enologinja vinske kleti Metlika Ivanka Badovinac o vinu pravi: »Vino Metliška črnina PTP, zaščiteno vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem, je izjemna rdeča zvrst z izraženimi značilnostmi sort grozdja, tradicije in belokranjskega prostora. Pester sestav sort grozdja modra frankinja, žametovka, portugalka in šentlovrenka je dodatni kamenček v mozaiku visoke kakovosti metliške črnine PTP. Je suho vino, ki ga k hrani ponudimo ohlajenega na 13 do 15 oC. Zelo dobro dopolnjuje jedi z ražnja (jagenjček in odojek) in žara ter jedi iz divjačinskega mesa ter suhomesnate izdelke.«
Besedilo in fotografija KZ Metlika
»Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!«
 

Teran prestige šampion Gornje Radgone

E-pošta Natisni
Iz grozdja refošk, ki je zraslo na najboljših legah Krasa, smo z veliko tradicije in kančkom sodobnega pridiha pridelali prestižno vino TERAN.
 
Boštjan Zidar, enolog zadružne kleti Vinakras Sežana, ki to vino soustvarja, pravi: »Kozarec tega vina nam pričara vpliv rdeče, kraške zemlje, objem burje, obilo sonca in nežnost zdelanih rok trdoživih Kraševcev, ki negujemo svojo teranovko. Tisti najbolj žlahtni, kakor kri rdeči TERAN pa Kraševci ljubosumno čuvamo v svojih iz kamna izklesanih kleteh ter ga delimo le z najboljšimi prijatelji. Bodite naš prijatelj tudi vi in uživajte v čarih tega žlahtnega posebneža.«
 
Vino se ponaša s temno rubinasto barvo in vonjem, ki spominja na zrele, rdeče gozdne sadeže ter višnjo, vse skupaj pa plemeniti vonj vanilije in suhe slive, ki da vedeti, da je vino zorelo v leseni posodi. V ustih vino deluje zelo mehko in polnega telesa, z dozorelimi in sladkimi tanini, živahnost pa mu daje prijetna mehka kislina. Vino se odlično poda k jedem iz rdečega mesa in svinjine ter k suhomesnatim izdelkom, divjačini in dozorelim sirom.
 
»Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!«

Kruh kot najbolj cenjena in najboljša hrana Pomurcev

E-pošta Natisni

 

Peka kruha je v deželi ob Muri od nekdaj veljala za častitljiv in točno določen proces. Rezultat je bil cenjen, veliko vreden domač rženi kruh.
 
Danes za turista in popotnika pravi domači kruh iz ekološko pridelane moke spečejo v ZRP Pomelaju, z.o.o., kjer so registrirani za ekološko peko kruha v krušni peči. Moko za peko pridobivajo od Ekološkega centra SVIT Pomurje Gornja Bistrica, ki prideluje izdelke visoke kakovosti. Da pa bi lahko doživeli peko kruha na starodaven način, je Center za zdravje in razvoj Murska Sobota obnovil Magdino hišo – staro cimprano hišo v Filovcih, kjer s prenovljeno krušno pečjo lahko pričarajo čas in čar peke kruha na način, kot so to počele naše babice. Več na www.czr.si.

 

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij