Turizem

Koline so del naše dediščine

E-pošta Natisni

Čas okoli martinovega, božiča in pred pustom je na Slovenskem tudi čas kolin, domačega praznika, ki mu ponekod pravijo furež, drugod koljerija ali celo prašičji praznik. Na koline je po navedbah etnologa Janeza Bogataja vezano obredje, ki je bilo v upodobitvah klanja prašiča znano že v srednjem veku, hkrati pa ravno koline predstavljajo izjemno dediščino slovenske prehranske in kulinarične kulture, ki se kaže v zelo velikem številu različnih prehranskih izdelkov, katerih posebnosti se skrivajo v recepturah in postopkih prekajevanja in sušenja. Poglejmo samo klobase: poznamo jih od belih kašnatih do zasavskih jetrnic, kožaric, krvavic in mulc ter do izjemne kranjske klobase, ki po Bogataju velja za kulinarično mojstrovino brez primere. Škoda pa je, dodaja ugledni etnolog, da kulinaričnega bogastva še vedno nismo ustrezno zaščitili in kot prepoznavno znamko ponudili domačim in tujim kupcem.

 

Tradicija in kakovost sevniških mesnin

E-pošta Natisni
Sevnica leži ob rekah Savi in Mirni in je del pokrajine Posavja, ki jo bogati izvirna ponudba kulinaričnih dobrot. Znana je tudi po mesnih izdelkih in svežem mesu Kmečke zadruge Sevnica. Sevniška klavnica izdeluje pasterizirane, barjene in suhomesnate izdelke. Joško Kovač, direktor zadruge pravi: «Naša ponudba obsega široko paleto izdelkov, predvsem poznani pa so sevniški salamin, hrenovka, gorenjska klobasa, prekajeno meso, klasično prekajena šunka, praška šunka, krvavice, pečenice in sveže pakirano meso. Posebnost teh izdelkov je, da so proizvedeni iz domačih surovin brez konzervansov in so izdelani po klasičnih postopkih proizvodnje. S svojo dejavnostjo zadruga zajema široko območje Posavja, Dolenjsko, Primorsko in Ljubljano z okolico. Največ izdelkov pa tržimo preko lastne distribucijske mreže živilskih trgovin Kmečke zadruge Sevnica.«
 
Sevniške mesnine so pripravljene po klasičnem načinu predelave z uporabo tradicionalnih začimb kot so sol, poper in česen ter nimajo drugih dodanih aditivov in konzervansov. Vsebujejo sveže goveje in svinjsko meso slovenskega porekla. Izdelki se pripravljajo s svežim razsoljevanjem pripravljenih kosov svinjskega in govejega mesa, sledi nadaljnja obdelava in prekajevanje z bukovimi sekanci, katerih dim daje značilno aromo prekajenega mesa in klobas. Zaradi klasičnih postopkov izdelave je mesne izdelke KZ Sevnica treba kuhati daljši čas.
 

Sevniško meso in mesne izdelke postrežene v tradicionalni klasični Slovenski kuhinji lahko poskusite v gostilni Šeligo v Trebnjem, kjer zakonca Šeligo dajeta velik poudarek ponudbi slovenske hrane. Poleg malic in ostalih obrokov z veseljem pripravita v jesenskem in zimskem času tradicionalno pojedino s pečenico, krvavico, prekajenim mesom, pečenko, z zeljem in repo po njihovem receptu.

Galantes – zgodba štajerskega zvončka

E-pošta Natisni
Klet Pesnica, ki spada pod okrilje Zveze zadrug Maribor razvija blagovno znamko vin Galantes, ki izvirajo iz latinskega imena za zvonček (galantus). Predstavljamo vam vino Galantes, ki je zvrst sestavljena iz skrbno izbranega renskega rizlinga, belega pinota, chardonaja in zelenega silvanca. »Vino je sveže, dišeče, mlado vino, ki ga odlikuje pitnost, z dovolj poudarjeno aromo in harmonijo, ki je tesno povezana z izvirno idejo o Galantesu in sloganom »Vina kot pomlad«, s katerim se klet predstavlja kupcem.
 
Letnik 2011 je poln pričakovanja in s prvo polnitvijo Galantesa, bomo to radovednost zagotovo potešili. Verjamem, da bodo prve ocene vzpodbudne, saj ga v kleti skrivamo še več.« o vinu pravi Milivoj Trstenjak, enolog kleti Pesnica. Vino Galantes se lepo druži z mesnimi jedmi, predvsem perutnino, lepo se poda k divjačini, skoraj nenadomestljiv pa je pri suhomesnatih narezkih. Primerno ohlajen in postrežen ljubitelje vin ne razočara.
 

Nova podoba cvička PTP

E-pošta Natisni
Svetovni vinski posebnež cviček PTP je vino z bogato večstoletno tradicijo. Pridelan je iz rdečkastih, rdečih in belih vinskih sort, ki zorijo v dolenjskem vinorodnem okolišu. Cviček PTP Vinske kleti Krško navdušuje z nežnim okusom visoke kakovosti, za katero je prejel mnoga priznanja z ocenjevanj vin.
 
Vinogradništvo ima na Dolenjskem zelo bogato tradicijo, saj so že Rimljani na tem območju sadili trte. V cvičku PTP Vinske kleti Krško prevladujejo med rdečimi vini žametna črnina in modra frankinja, od belih vin pa kraljevina, laški rizling in zeleni silvanec. Njegovi značilnosti sta svetlo rdečkasta barva z rubinastim odtenkom in prijetna sveža sadna aroma, ki spominja na maline, jagode in ribez. Je suho vino z nizko alkoholno stopnjo. Danes je zaščiten v Evropski uniji z oznako PTP, kar pomeni priznano tradicionalno poimenovanje. To mu zagotavlja visoko kakovost in hkrati postavlja stroga pravila, po katerih ga lahko pridelujemo le v njegovi edini domovini Dolenjski.
 
Rudi Kos, tehnolog v Vinski kleti Krško, o cvičku pravi: »Cviček je dolenjski posebnež in vino za vsako priložnost. Njegova lahkotnost in svežina sta prednosti današnjega načina in tempa življenja.« Poleg izjemnega okusa ima cviček PTP tudi mnoge pozitivne učinke na zdravje, saj vsebuje v primerjavi z drugimi vini bistveno več kisline in nižjo alkoholno stopnjo. Ker je brez nepovretega sladkorja, ga uvrščamo med dietetična vina.

Kam za martinovo?

E-pošta Natisni
Vinska klet Krško vas vabi na dneve odprtih vrat, ki bodo v soboto in nedeljo, 12. in 13. novembra 2011, ko vas bodo ob 11. in ob 15. uri popeljali po čudoviti največji cvičkovi grajski vinski kleti. V Brdih bodo martinovali od 11. do 13. novembra 2011 v Vipolžah, Šmartnem, Dobrovi in Medani. Vinska klet Vipava 1894 bo pripravila martinovanje v petek in soboto, 11. in 12. novembra 2011, v restavraciji Vipavski hram. Letošnje martinovanje v Beli krajini, ki je med največjimi v Sloveniji, bo potekalo v petek in soboto, 11. in 12. novembra 2011,v ogrevanem šotoru na Majerju v Črnomlju. Mlado vino pa boste lahko pokusili tudi na tradicionalnem martinovanju na metliškem gradu 11. novembra 2011. Na martinovo 11. novembra ob 11. uri bodo vina Kleti Pesnica prisotna v Mariboru na Trgu svobode, dan pozneje pa bo potekalo praznovanje pred kletjo Pesnica. V Ormožu se v času martinovanja predstavijo vinogradniki, ki s svojim vinom sodelujejo v Turnirju šipona.
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij