30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Uvodna misel

Kmetijske zadruge – sooblikovalke skupne mlečne poti

E-pošta Natisni
Uvodna misel: Anemarija Gerold, predsednica strokovnega odbora za govedorejo in podpredsednica Zadružne zveze Slovenije
 
Mlečna veriga, kot radi poimenujemo pridelavo, predelavo in prodajo mleka in mlečnih izdelkov, je sestavljena iz številnih procesov, skozi katere se »pretaka« mleko kot osnovna surovina v različnih oblikah. Mleko daje zaslužek tako kmetijstvu, živilsko-predelovalni industriji kot trgovini. Vsi trije gospodarski sektorji smo med seboj življenjsko povezani in vsak prispeva svoj delež k zadovoljstvu potrošnika, ki se na koncu verige ob prodajni polici odloči za nakup mlečnega izdelka. Kmetijske zadruge smo v tej verigi močan in odgovoren člen, saj povezujemo in organiziramo odkup mleka, preko predstavnikov smo glavne sogovornice mlekarnam pri oblikovanju pogojev odkupa surovega mleka, hkrati pa smo tudi pomembne lastnice mlekarn.
 
Kaj o delu kmetijskih zadrug, o njihovi organiziranosti in poslanstvu ve povprečen potrošnik?
Zadružno organiziranje je v svetu zelo razširjena oblika prostovoljnega povezovanja članov, ki se povežejo z namenom pospeševati gospodarske koristi ter z namenom enakopravnega sodelovanja in upravljanja. Zadruge temeljijo na vrednotah enakosti, pravičnosti, solidarnosti, samouprave. Kmetijsko zadružništvo je le del te organiziranosti, je pa v slovenskem prostoru najbolj prepoznavno. Večina delujočih kmetijskih zadrug v Sloveniji je povezana v krovno organizacijo Zadružno zvezo Slovenije, ta pa je dalje včlanjena v mednarodne zveze in povezave.
 
Ker je govedoreja, še posebej prireja mleka, zaradi naravnih danosti najbolj razširjena kmetijska panoga v Sloveniji, je z njo povezano tudi preživetje večine slovenskih kmetij. Večina kmetijskih zadrug vključuje kot pomembno dejavnost tudi organizacijo odkupa in prodaje mleka. Kmetje sicer sami skrbijo in odgovarjajo za kakovost surovine, ki jo dajejo na trg, zadruge pa zanje organizirajo zbiranje, prevoz, opravljajo kontrolo kakovosti, se dogovarjajo za pogoje odkupa in sklepajo pogodbe o prodaji mleka. Preko predstavnikov zadrug so kmetje v večini primerov zastopani v raznih nadzornih funkcijah v mlekarnah, zanje spremljamo informacije o razmerah na trgu doma in v tujini ter jih argumentirano poskušamo unovčiti pri pogajanjih za boljše cene njihovih izdelkov.
 
Kmetijske zadruge so ne le sooblikovalke podeželja, so najboljše zagotovilo, da bodo z ohranjanjem proizvodnje tudi na hribovskih kmetijah ohranile urejeno okolje in infrastrukturo, s tem pa kakovostno življenje na podeželju.
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij