BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

BODIMO POŠTENI DO SEBE...

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Uvodna misel

PODPORA RAZVOJU ZADRUŽNIŠTVA

E-pošta Natisni

Pred nastopom gospodarske krize konec prejšnjega desetletja so neredki gledali na zadruge kot organizacije, ki v sodobnem tržnem globaliziranem okolju nimajo posebej obetavnih razvojnih možnosti. Vendar so se domnevne »ovire« za večjo konkurenčnost zadrug, na primer zadržanost do (pre)velikih tveganj, neobstoj nagrajevanja z delniškimi opcijami (ki naj bi pritegnilo najboljše poslovne talente) in bolj premišljeno zadolževanje, v kriznih časih izkazale za primerjalno prednost. Raziskovalci zadružništva, na primer Claudia Sanchez Bajo, ugotavljajo, da zadruge tudi v času krize ne selijo svoje dejavnosti v okolja z nižjimi standardi in stroški, izgubo posamezne dejavnosti pa raje nadomestijo z novo dejavnostjo, kot da bi odpuščale zaposlene. Delujoče demokratično upravljanje omogoča, da se lahko člani pravočasno seznanijo z nevarnostjo krize in ustrezno ukrepajo. Medtem ko zadružno izobraževanje in obveščanje razvijata dolgoročnejšo vizijo, dajejo zadrugam posebno stabilnost skupne (nedeljive) zadružne rezerve kot medgeneracijsko namensko premoženje. Zato ekonomisti ocenjujejo, da so zadruge na splošno v kriznih razmerah odpornejše.

Tudi v Sloveniji je oživel interes za zadružništvo in druge alternativne poslovne modele (na primer socialna podjetja), ki lahko bistveno prispevajo k večji zaposlenosti, socialni vključenosti, zlasti ranljivih skupin, k boljši samooskrbi s kmetijskimi proizvodi in živili, zmanjševanju socialnih razlik, popestritvi socialnih in okoljevarstvenih storitev (zelena ekonomija) ter k razvijanju novih oblik dela in proizvodnje.

V začetku leta 2015 je začela delovati vladna projektna skupina za zadružništvo z nalogo proučiti, katere spremembe in dopolnitve bi bile potrebne v normativni ureditvi in podpornem okolju, ter pripraviti konkretne predloge. Zakon o zadrugah omogoča ustanavljanje zadrug v vseh dejavnostih in dopušča zadrugam oziroma zadružnikom zelo široko avtonomijo, da lahko organiziranost in poslovanje prilagodijo velikosti zadruge, dejavnosti ter načinu sodelovanja med članom in zadrugo. Na podlagi dosedanjih izkušenj je mogoče reči, da se je kot ovira za razvoj obstoječih in novih zadrug, zlasti na področjih, kjer zadruge doslej niso delovale, izkazalo zlasti izključevanje zadrug iz posameznih dejavnosti (v nezadružnih predpisih) in iz nekaterih pomembnih ukrepov podpornega okolja za podjetništvo. Razmere na tem področju so se začele izboljševati po drugi noveli Zakona o podpornem okolju za podjetništvo leta 2013, ki pojma podjetja ne omejuje več na pravno obliko gospodarske družbe in samostojnega podjetnika. Oblikovanje primernih razvojnih instrumentov za zadruge je velik izziv. Zadruge niso zdravilo za vse, posebej če nanje pomislimo šele potem, ko so vse druge možnosti izčrpane. Največji prispevek k vzdržnemu zadružnemu razvoju namreč zagotavljajo tiste spodbude, ki upoštevajo posebnosti zadrug oziroma njihovo identiteto in so usmerjene zlasti v opolnomočenje članstva.

dr. Franci Avsec, vodja pravne službe
Zadružne zveze Slovenije

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij