Uvodna misel

KAJ BODO PRINESLE VOLITVE

E-pošta Natisni

V Sloveniji in Evropi z nestrpnostjo pričakujemo zakonodajne predloge nove skupne kmetijske politike in večletni finančni okvir, ki naj bi jih v kratkem predstavila Evropska komisija. Ta dva dokumenta bosta pomembno oblikovala prihodnost slovenskega kmetijstva in podeželja, zato naše aktivnosti intenzivno potekajo na področju prepričevanja o nujnosti zagotavljanja primernih finančnih sredstev za slovensko kmetijstvo. Kmetijstvo in podeželje čakajo prilagajanje na podnebne spremembe, upravljanje s tveganji in večja skrb za varovanje okolja, ohranjanje mladih na podeželju in vse večja gospodarska nihanja, ki jih pogojuje svetovno dogajanje. Na ravni EU se rojeva ideja pametnih vasi, ki bodo z uporabo sodobnih tehnologij in konceptov omogočale nadomeščanje izginjajočih delovnih mest in jih nadomestile z novimi, ki bodo ljudem na podeželju omogočala ustvarjanje prihodkov, primernih tistim v mestih. Za to potrebujemo jasne cilje in trde pogajalce, ki bodo zagotovili primerne okvire za Slovenijo. Žal smo ravno v času volitev, ko vlada ne deluje s polnimi pooblastili, in le upamo lahko, da to ne bo vplivalo na našo prihodnost po letu 2020. Seveda so pred nami tudi volitve v državni zbor in ni nepomembno, kdo bo v prihodnje skrbel za sektor kmetijstva, gozdarstva, ribištva, podeželja in prehrane, kakšen odnos bo imel do zadružništva in kako bo deloval v novi vladi.

Kmetijska pridelava je v polnem zamahu in že smo bili priča prvim vremenskim neurjem s točo. Pridelovalci žit so že začeli pogovore o odkupu letošnje letine. Sadjarji se intenzivno pripravljajo na vstop v shemo »izbrana kakovost – Slovenija«. Na področju javnih naročil je s prvim aprilom 2018 postalo javno naročanje v celoti elektronsko, kar prinaša številne novosti za vse ponudnike hrane, tako kmetije kot zadruge. Pomembne spremembe prinaša zakonodaja na področju varovanja osebnih podatkov, ki je s 25. majem 2018 začela neposredno uporabljati Splošno uredbo EU o varstvu podatkov. Zveza intenzivno pripravlja vse potrebno za uveljavitev kolektivne blagovne znamke Zadružne zveze Slovenije za članice in aktivno sodeluje pri pripravi strateških programskih dokumentov za promocijo slovenske hrane po Zakonu o promociji. Aktivno sodelujemo pri pripravi izhodišč za oblikovanje pojma aktivni kmet, pri ohranjanju kmetijskih zemljišč za pridelavo hrane in ustrezni ureditvi kmetijske zemljiške politike, ki bo omogočala razvoj slovenskih kmetij. Zavzemamo se za okrepitev slovenskega semenarstva, ki se srečuje s številnimi izzivi, in opozarjamo na pomen spodbud za pridelavo lastnega semena, ki je pogoj za pridelavo lokalne hrane. Zelo dejavni smo bili v zvezi na mednarodnem področju, kjer so nas k sodelovanju na mednarodni konferenci v Strumici povabili makedonski zadružniki, sodelovali smo na mednarodnem kmetijskem sejmu v Novem Sadu in se udeležili delovne skupine za meso pri Evropski komisiji.

Kapitalska zadruga je uspela poplačati dolg do banke upnice ter na občnem zbor izvolila nove organe upravljanja in nadzora v zadrugi, ki ostaja pomemben delničar v Deželni banki Slovenije.

Številni so bili dogodki v naših zadrugah, ki letos praznujejo vrsto visokih jubilejev, v maju je 90 let obeležila Vinska klet Krško. Na predlog Slovenije je Organizacija združenih narodov (OZN) razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. Čebele so med pomembnimi opraševalci, kot navajajo pobudniki, ki zagotavljajo pridelavo hrane in prehransko varnost, prispevajo k trajnostnemu kmetijstvu, biotski raznovrstnosti ter pomembno prispevajo k blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju okolja. Na Ptuju se je uspešno zaključila 29. Državna razstava Dobrote slovenskih kmetij 2018. Pripravlja pa se Dan odprtih vrat Semenarne Ljubljana, ki bo 6. in 7. julija 2018 v Selekcijsko-poskusnem centru na Ptuju, ki letos praznuje 30 let delovanja.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij