Uvodna misel

Letos so trte bogato obrodile

E-pošta Natisni
Pred nami je čudovit letnik 2011, obilen, zdrav, bogat z aromami in sladkorjem. Kakor da bi trta hotela vinogradnika spodbuditi, da jo še nadalje neguje in ohranja. Kljub dobremu letniku pa je večina vinogradnikov zaskrbljena. Tako tisti, ki grozdje pridelajo sami in tržijo vino, kakor tudi tisti, ki prodajajo grozdje. Zmanjšala se je prodaja vin v trgovske sisteme, na splošno pa se zmanjšuje tudi poraba vina.
 
Vzrokov za krizo v vinogradništvu je veliko. Če se ozremo v preteklost, so se težave začele s povečano davčno stopnjo, ko se je davek na dodano vrednost z 8,5 povečal na 20 odstotkov, hkrati pa so bile tudi trgovske marže izjemno visoke. Tako se je zmanjšala prodaja vin v trgovske sisteme. Vse to pa je povzročalo idealne razmere za razvoj sivega trga. Zaradi neenakih pogojev poslovanja so velike kleti izgubljale dohodek, primanjkovalo je sredstev za promocijo, za nastope na novih trgih, posledično se je zniževala tudi cena grozdja. Sivi trg se je krepil vse do trenutka, ko je tudi temu trgu zmanjkalo potrošnikov. Slabemu položaju vinogradništva in vinarstva je botrovala še zakonodaja, ki z visokimi kaznimi kaznuje vsak promil, svoje so dodali še tuji diskonti s ponudbo cenenih vin.
 
Ob letošnji bogati letini bi se vsekakor morali zazreti vase, in to vsak udeleženec v verigi, zlasti pa v politiki in v organizacijah, ki zastopajo kmete vinogradnike. Če hočemo, da bodo naši griči še vedno posajeni s trto, da se bomo tudi v prihodnje veselili dobrih trgatev, bo treba od besed pristopiti k dejanjem. V nasprotnem primeru bo v vinogradih pela sekira, našo deželo pa bosta zarasla trnje in robida. Škoda bi bila neizmerna, saj na večini teh površin ni mogoče pridelovati drugih kultur. Veliko kmetij bi izgubilo pomemben del dohodka.
 
Ne bi bil rad pesimist, vendar ocenjujem, da je v tej panogi trenutno v Sloveniji najtežje. Rešitve so. Tudi država ima določena sredstva za promocijo na tujem, vendar je na potezi celotna veriga – od vinogradnika, kleti, trgovine in politike. Z reševanjem sedanjega stanja že predolgo odlašamo.
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij